Συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ. 

Ads

Ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε στις συναντήσεις σημειώνοντας ότι συζητήθηκε η πιθανότητα επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα. «Θα ενημερώσω το Eurogroup για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων» επεσήμανε, τονίζοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πάρουν αυτή την απόφαση. Δεν είπε τίποτα περισσότερο για τη συνάντηση. 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε την ελπίδα, μέσω αυτής της συνάντησης, να δοθεί μία νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν «ισχυρές δεσμεύσεις» από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Επίσης, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα είναι σύντομη.

Η κυβέρνηση αναζητά, στην πράξη, πολιτικές διόδους απεμπλοκής της διαπραγμάτευσης η οποία έχει προσκρούσει στα τρία μεγάλα ανοιχτά μέτωπα: Το αίτημα των δανειστών για εφ’ άπαξ μείωση των συντάξεων το 2020 κατά 1,8 δις ευρώ, την άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα εργασιακά, και τη νέα αξίωση για άμεση πώληση του 40% των ενεργειακών μονάδων της ΔΕΗ στα ενεργειακά.