Στην Αθήνα θα βρίσκονται από τη Δευτέρα οι θεσμοί για επαφές με το κυβερνητικό επιτελείο καθώς ξεκινά η δ’ αξιολόγηση. 

Ads

Η πρώτη συνάντηση με τους Πίτερ Ντόλμαν – ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φραντσέσκο Ντρούντι – ΕΚΤ και Νικόλα Τζιαμαρόλι – ESM, θα γίνει στις 15:00 με ατζέντα τα θέματα του τομέα της Ενέργειας. 

Θα ακολουθήσει στις 16:00 η επισκόπηση του προγράμματος και στη συνέχεια στις 17:00 το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Η συγκεκριμένη επίσκεψη θα είναι ολιγοήμερη – θα διαρκέσει τρεις με τέσσερις ημέρες – και οι επικεφαλής των κλιμακίων προγραμματίζεται να επανέλθουν μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις.

Συνολικά η δ’ αξιολόγηση περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα σημαντικότερα των οποίων θεωρούνται τα δημοσιονομικά, η αναμόρφωση των αναπηρικών επιδομάτων, η αναθεώρηση του «νόμου Κατσέλη», η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κυρίως στον τομέα της ενέργειας, καθώς και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Ads

Σε γενικές γραμμές πάντως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα τεθούν τρία κομβικά θέματα: 

1. Την ερχόμενη Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Euro Working Group θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της τεχνικής συζήτησης για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους με το EWG να δουλεύει πάνω στον «γαλλικό μηχανισμό» και το πιθανό reprofiling των δανείων του EFSF.

Σημειώνεται ότι το «γαλλικό μοντέλο» βασίζεται αφ’ ενός στη σύνδεση της ανά έτους καταβολής των τοκοχρεολυσίων με τον βαθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, έως ότου αποπληρωθεί το 75% του δημοσίου χρέους. Για παράδειγμα, εάν υπάρξουν περίοδοι στασιμότητας στην οικονομία, θα μειώνονται και τα ποσά που θα δίδονται για τοκοχρεολύσια. Και αφ’ ετέρου στην υπό όρους (conditionality) ελάφρυνση του χρέους με βάση μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιούνται.

2. Το ελληνικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, που θα εφαρμοστεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, και θα παρουσιαστεί προς το τέλος Απριλίου. Το «ελληνικό πρόγραμμα» θα έχει δύο βασικά σκέλη: το αναπτυξιακό και το κοινωνικό. 

  • Το αναπτυξιακό τμήμα θα περιλαμβάνει σειρά θεμάτων, όπως:
  • Τις προτεραιότητες ενισχύσεων ανά κλάδους (π.χ. ενέργεια, αγροτοδιατροφή κ.λπ.)
  • Το σχέδιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • Τον εντοπισμό και επίλυση προβλημάτων σε βασικούς τομείς (π.χ. αντιμετώπιση γραφειοκρατίας, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, «κόκκινα» δάνεια κ.λπ.)
  • Τον προγραμματισμό των χρηματοδοτήσεων

Στο κοινωνικό σκέλος θα τεθούν οι στόχοι για την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας (π.χ. στελέχωση νοσοκομείων, επιδόματα, αύξηση κατώτατου μισθού).

3. Τη μετά το μνημόνιο εποχή και το είδος της εποπτείας από τους θεσμούς. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αυτή θα αφορά, μεταξύ άλλων:

  • Στην υλοποίηση κάποιων «ουρών» από την ισχύουσα συμφωνία, όπως π.χ. την ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ
  • Στη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι έχει υλοποιηθεί (π.χ. θα παραμείνει η ανεξαρτησία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με την ΑΑΔΕ)
  • Στις δεσμεύσεις ότι θα συνεχιστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τομείς που θεωρούνται σημαντικοί (π.χ. δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση κ.λπ.)

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ