Σε περιοριστικά μέτρα προχωρούν οι αρχές στον Πόρο, μετά τον εντοπισμό 13 νέων κρουσμάτων στο νησί την Πέμπτη.

Ads

Τα μέτρα αφορούν στην κυκλοφορία των πολιτών και στη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων, ενώ οι μετακινήσεις θα γίνονται με ωράριο.

H ανακοίνωση του Δήμου αναλυτικά

Εν αναμονή επίσημης ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ για τα αποτελέσματα των τεστ κορωνοϊού που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στο νησί μας και δεδομένων των οδηγιών που έχουν απευθυνθεί από τους αρμόδιους φορείς σε όλους τους Δήμους της χώρας για την αντιμετώπιση της αυξημένης επικινδυνότητας διάδοσης της νόσου την τρέχουσα περίοδο, ενημερώνουμε ότι με κατεπείγουσα Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που ελήφθη κατά πλειοψηφία σήμερα το μεσημέρι, επικαιροποιήθηκαν τα ειδικά τοπικά μέτρα που έχει καθορίσει με πρωτοβουλία του ο Δήμος μας προς αποφυγή διάδοσης της νόσου:

Ads

Α. Λειτουργία Δήμου: Όλες οι Υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό, το οποίο θα εξυπηρετείται μόνο ηλεκτρονικά ή κατόπιν ραντεβού σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Το διοικητικό προσωπικό του Δήμου θα εργάζεται με καθεστώς εξ αποστάσεως εργασίας, ενώ το προσωπικό των τεχνικών και κοινωνικών υπηρεσιών θα εργάζεται μόνο εκτός κτηρίων, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές οδηγίες των αρμόδιων αιρετών.

Β. Επισκεψιμότητα δημοτικών κτηρίων και χώρων: Απαγορεύεται η είσοδος κοινού σε όλα ανεξαιρέτως τα δημοτικά κτήρια, στις Παιδικές Χαρές και στις δημοτικές τουαλέτες.

Γ. Διενέργεια ελέγχων: Το αρμόδιο συνεργείο του Δήμου θα συνεχίσει να διενεργεί περιοδικούς ελέγχους αναφορικά με την χρήση κοινόχρηστων χώρων και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να βεβαιώνεται η τήρηση όλων των προβλεπόμενων κανόνων και αντίστοιχο αίτημα απευθύνεται στις τοπικές αστυνομικές και λιμενικές αρχές.

Δ. Συνάθροιση κοινού: Προς αποφυγήν συνάθροισης κοινού, α) ανακαλούνται όλες οι άδειες παράτασης λειτουργίας μουσικών οργάνων μετά τις 11:00μμ σε καφέ-μπαρ, εστιατόρια και ξενοδοχεία και β) απαγορεύεται η διενέργεια λιτανειών και λατρευτικών εκδηλώσεων σε κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους.

Συναγερμός για αύξηση κίνησης στα λιμάνια, γάμου και ενδονοσοκομειακές εστίες

Την ίδια στιγμή, μπορεί μεταξύ των επιστημόνων να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, ωστόσο, το δεύτερο κύμα της μεγάλης φυγής των αδειούχων του Αυγούστου, καθώς και η κίνηση του τριημέρου, έχουν προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο με τον φόβο να εμφανιστούν νέες εστίες μόλυνσης να είναι ορατός, μετά και την έξαρση των κρουσμάτων, τα οποία την Πέμπτη ανήλθαν σε 153.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, υπάρχουν 20 περιφερειακές ενότητες στη χώρα που αναφέρουν κρούσματα. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη κρούσματα παρουσιάζουν: Αργολίδα, Αχαΐα, Έβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά.

Εξάλλου, άλλα τέσσερα κρούσματα συνδέθηκαν με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος έχει «δώσει» περί τα 45 κρούσματα. Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλούν οι ενδονοσοκομειακές συρροές κρουσμάτων κορονοϊού. Από τα 14 κρούσματα που δηλώθηκαν στη Λάρισα χθες, τουλάχιστον τα έξι αφορούν σε υγειονομικούς των δύο νοσοκομείων της πόλης, μετά από συρροή που ξεκίνησε από γιατρούς που παραθέριζαν στη Χαλκιδική και κόλλησαν. Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας νοσηλεύονται 12 ασθενείς σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Εκτός από τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, τη βάφτιση στη Χαλκιδική και το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, νέες εστίες επιδημίας είναι χώρος διασκέδασης στη Μύκονο (επιβεβαιώθηκαν οκτώ κρούσματα σε εργαζόμενους), αλλά και ο στρατός. Δύο από τα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες στη Μαγνησία, προέρχονται από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου.

Παράλληλα, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι εστίες υπερμετάδοσης του ιού που παρατηρούνται κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.Μετά τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, από τους οποίους προέκυψαν και προκύπτουν καθημερινά δεκάδες κρούσματα κορονοϊού, σειρά φαίνεται να παίρνουν τα νοσοκομεία. Όπως ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ, 13 επαγγελματίες υγείας βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό σε μόλις μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για την κατάσταση που ενέσκηψε στα νοσοκομεία ευθύνονται τόσο οι επικεφαλής που δεν εφοδιάζουν με μέσα ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι χαρακτηρίζονται από χαλαρότητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.

Θετικά στον κοροναϊό διαγνώστηκαν και τρία στελέχη του ΕΟΔΥ στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Μυρσίνης, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

Επέκταση μέτρων

Σε όλες τις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας που παραμένουν ανοιχτές επεκτείνεται η απαγόρευσης διέλευσης από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί. Όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται κατά του κοροναϊού στα χερσαία σύνορα το «μοντέλο» που εφαρμόζεται από την Τετάρτη στην Κακαβιά θα επεκταθεί.

«Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από προχθές Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό. Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα».

Ε. Οι διαδικασίες διαχείρισης ενδεχόμενων κρουσμάτων, καθώς και κάθε οδηγία και επικοινωνιακή δράση που αφορά στην χρήση μέσων ατομικής προστασίας, σε απολυμάνσεις και γενικότερα στην τήρηση μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού, εξακολουθούν να ισχύουν όπως περιγράφονται στις Αποφάσεις Δ.Σ. 39/19.3.2020 και 61/2.6.2020.