Το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως θα καταθέσει δική του πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενάντια στην απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 44 του Συντάγματος. Με αυτή την απόφαση το ΚΚΕ απορρίπτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, που αναζητά στήριξη από 120 βουλευτές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Ads

Υπενθυμίζεται πως ήδη οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν απαντήσει θετικά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θετική ήταν και η πρώτη αντίδραση από τη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο η Αγίου Κωνσταντίνου αναμένεται να ανακοινώσει την τελική της απόφαση μετά από συνεδριάση των οργάνων της. Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος έχουν ταχθεί και ανεξάρτητοι βουλευτές. 

Το ΚΚΕ στην πρώτη επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος είχε θέσει τον όρο το δημοψήφισμα να αφορά το σύνολο των νόμων για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και όχι μόνο το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μια συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να οριστεί το πλαίσιο του δημοψηφισματος. Ωστόσο το ΚΚΕ αποφάσισε να καταθέσει δική του πρόταση.

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του «κάθε κόμμα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τη δική του σχετική πρόταση, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις». «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, κάθε κόμμα μπορεί να θέσει τις δικές του θέσεις. Όπως είναι γνωστό το ΚΚΕ έχει ήδη γνωστοποιήσει την πρότασή του, σύμφωνα με την οποία βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος είναι η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη “μικρή ΔΕΗ”», αναφέρει.

Ads

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τη στήριξη της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισε η αντιπολίτευση, ενώ η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων.