Τηλεφωνική επικοινωνία που επικεφαλής των κοιμμάτων της αντιπολίτευσης (ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ) είχε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας για το δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ». Την υποστήριξή τους στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Θετική ήταν η επικοινωνία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Φώτη Κουβέλη, ωστόσο η απάντηση της ΔΗΜΑΡ αναμένεται την άλλη εβδομάδα. Το ΚΚΕ εκφράστηκε θετικά με τον όρο ότι σε δημοψήφισμα θα μπουν όλοι οι σχετικοί νόμοι αλλιώς όπως είπε ο γ.γ. Δημήτρης Κουτσούμπας είναι «κατηγορηματικά αντίθετο». Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συμβολικούς αποκλεισμούς πραγματοποιούν από το πρωί μέλη της ΓΕΝΟΠ. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ηλεκτρισμού έχουν προχωρήσει σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργία από το βράδυ της Τετάρτης. Ανοιχτό διατηρεί το ενδεχόμενο επιστράτευσης η κυβέρνηση. Η ΔΕΗ κατέθεσε αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών προκειμένου να κριθεί η απεργία καταχρηστική και παράνομη. 

Ads

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε Παναττικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη, όπου από το πρωί οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό. Ακολούθηε πορεία προς τη Βουλή και στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών, όπου παραμένουν οι απολυμένες καθαρίστριες. Στην πορεία παρευρέθησαν και αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ. Για την Παρασκευή οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έδωσαν νέο ραντεβού στις 12:00 το μεσημέρι στα δικαστήρια στην Ευελπίδων όπου στις 13:00 θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών η προσφυγή της ΔΕΗ, που ζητάει να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της επιχείρησης.

image

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο διοργάνωσε το πρωί, έξω από τo υποκατάστημα της ΔΕΗ, επί της οδού Τσιμισκή, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας. Κινητοποιήσεις και σε όλους τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς ΑΗΣ (Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, Αμυνταίου και Μελίτης στη Δυτική Μακεδονία), σε όλα τα ορυχεία (λεκανοπέδιο Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας, καθώς και εκείνα του Νοτίου Πεδίου, της Καρδιάς, της Μαυροπηγής και του Αμυνταίου), στα υδροηλεκτρικά έργα του Πολυφύτου, της Σφηκιάς, του Εδεσσαίου και του Άγρα, στον ΑΗΣ Κομοτηνής, το υδροηλεκτρικό έργο του Θησαυρού στη Δράμα, το υδροηλεκτρικό έργο στο Πουρνάρι της Άρτας και σε όλο το υδροηλεκτρικό σύστημα του Αλιάκμονα. 

Ads

Την Τετάρτη το βράδυ ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου. Αρνητικός εμφανίστηκε και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση των υπόλοιπων ανεξάρτητων βουλευτών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης μίλησε στη συνεδρίαση την Πέμπτη, ημέρα που κλήθηκαν και οι κοινωνικοί φορείς, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου. Ειδικότερα από τους 12 φορείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση αρνητικοί ήταν οι 10, υπέρ ήταν ο ΣΕΛΠΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) δήλωσε ότι Νίκος Βασιλάκος είπε ότι «η μικρή ή η μεγάλη ΔΕΗ είναι αποκλειστικά πολιτειακή αρμοδιότητα». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, της Ένωσης Περιφερειών, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, του σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ της ΔΕΗ, του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ και της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ. Την Παρασκευή θα διεξαχθεί η τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για την διενέργεια δημοψηφίσματος για την συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση καθώς πρόκειται για «εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» και «μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση». Υπέρ ενός δημοψηφίσματος έχουν ταχθεί οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ θετική εμφανίζεται και η ΔΗΜΑΡ. Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος, που όμως δεν θα περιοριστεί στη μικρή ΔΕΗ, αλλά θα αφορά όλους τους νόμους για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση εκπροσώπων ώστε να σχηματιστεί το πλαίσιο για το δημοψήφισμα. 

Ερωτηματικό παραμένει η στάση των ανεξάρτητων βουλευτών. Πληροφορίες αναφέρουν πως 15 βουλευτές τάσσονται κατά του νομοσχεδίου και αναμένεται να προχωρήσουν και σε κοινή δήλωση. Σε πρώτη φάση πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές, οι Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιώργος Κασαπίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Βασίλης Καπερνάρος, προχώρησαν σε κοινή δήλωση κατά της «μικρής ΔΕΗ» μια κίνηση που αναγνωρίζεται ως «θετική ανταπόκριση» στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για διενέργεια δημοψηφίσματος. Επίσης κατά του νομοσχεδίου έχει ταχθεί ο Γιώργος Κασαπίδης, ενώ και ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το νομοσχέδιο. 

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Φώτη Κουβέλη, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εξέφρασε την άποψη πως η πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή του ελληνικού λαού. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρατήρησε πως είναι άλλο ζήτημα η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κι άλλο θέμα η διάσπαση και πώληση υποδομών της επιχείρησης. Ο Φωτης Κουβέλης ενημέρωσε τον Αλέξη  Τσίπρα ότι η τελική απόφαση της ΔΗΜΑΡ θα ληφθεί στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την ΚΟ του κόμματος, την προσεχή Δευτέρα. Κατά πληροφορίες, τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ ξεχωριστές συναντήσεις ανά πρόσωπο θα γίνουν με τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Στην επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων συμφώνησε στην ανάγκη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Η μικρή ΔΕΗ αποτελεί το πρώτο βήμα για την παραχώρηση των πηγών ενέργειας που πρέπει να σταματήσει τώρα», τόνισε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Ο ορυκτός πλούτος της χώρας και οι πηγές ενέργειας αποτελούν περιουσία των Ελλήνων και δεν θα επιτρέψουμε να χαριστούν σε χρηματοδότες και δανειστές».

Το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ ενός δημοψηφίσματος, ωστόσο ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως δεν συμφωνεί με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος αποκλειστικά με περιεχόμενο τη «μικρή ΔΕΗ». Αυτό φέρεται να ξεκαθάρισε ο γγ του ΚΚΕ και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.  «Αντίθετα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ως βασικό περιεχόμενο τόσο του δημοψηφίσματος όσο και της πάλης του λαϊκού κινήματος την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί σύμφωνα με το κοινοτικό πλαίσιο για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη ‘μικρή ΔΕΗ».

Η Νέα Δημοκρατία περνώντας στην αντεπίθεση εξέδωσε non paper στο οποίο έδινε οδηγίες για προπαγάνδιση των θέσεών της. Μάλιστα, σήμερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, είπε ότι «την Ελλάδα δεν την κυβερνούν συντεχνίες, την κυβερνά η κυβέρνηση», κατηγορώντας τους συνδικαλιστές πως έχουν «μπερδέψει» το ρόλο τους, ο οποίος «τελειώνει» όπως είπε, στη διασφάλιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που εκπροσωπούν. Κάλεσε την ΓΕΝΟΠ να φερθεί όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα και να πάψει να είναι «υποχείριο» του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα διατήρησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των εργαζομένων καθώς είπε οτι η κυβέρνηση δε θα μείνει «με σταυρωμένα χέρια». Σε άλλες της δηλώσεις, στο ΣΚΑΙ, είπε πως «προειδοποιούμε ότι οποιοδήποτε σαμποτάζ σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, των ελλήνων πολιτών και της ίδιας της επιχείρησης θα χρεωθεί προσωπικά στον κ. Τσίπρα. Δεν υπάρχει θέμα ΔΕΗ, υπάρχει θέμα ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης διατύπωσε την άποψη ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, λόγω της ιδιωτικοποίησης. Παράλληλα επισήμανε πως από την ιδιωτικοποίηση θα ωφεληθεί ο καταναλωτής, ενώ θα αυξηθεί η ρευστότητα της επιχείρησης. Από την άλλη πλευρά της κυβέρνησης όμως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής, μιλώντας στο Mega, εξέφρασε επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι σε αυτό δεν έχουν ενταχθεί οι βελτιώσεις που έχει προτείνει το κόμμα του. Παράλληλα, διατύπωσε την απορία γιατί ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο να μην συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά στα θερινά τμήματα.

Ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, σχολίασε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «με πρόσχημα τη συγκέντρωση των 120 υπογραφών βουλευτών για τη ΔΕΗ, να εγκλωβίσει κόμματα και βουλευτές σε ένα μέτωπο, που στόχο έχει να προκαλέσει πολιτική ανωμαλία, μπλοκάροντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή».

Συμβουλές και διακοπές ρεύματος

Την ίδια στιγμή, ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) εξηγεί ότι σε περίπτωση που είναι αναγκαίες οι διακοπές ρεύματος, αυτές  θα επιμερισθούν κατά τρόπο δίκαιο. Παράλληλα συμβουλεύει τους καταναλωτές να αποφεύγουν τη χρήση του ασανσέρ και απευθύνει έκκληση για περιορισμό της χρήσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών κυρίως κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από 11:00 έως 16:00 και από 20:00 έως 22:00. Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί μέχρι στιγμής λόγω της απεργίας 13 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, συνολικής ισχύος περίπου 2.700 μεγαβάτ και ο ΑΔΜΗΕ κήρυξε το σύστημα ηλεκτροδότησης σε «πορτοκαλί συναγερμό».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα και θα έχουν μέγιστη διάρκεια μιας ώρας. Οι διακοπές στην ηπειρωτική χώρα αναμένεται να αρχίσουν από τις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσουν έως τις 11 το βράδυ. Στην Κρήτη είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης κατά το χρονικό διάστημα από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 10 το βράδυ, επίσης με εκτιμώμενη διάρκεια μιας ώρας.  Ωστόσο το πρόγραμματα ενδέχεται να μεταβληθεί ανάλογα με τις ανάγκες ανά γεωγραφική περιοχή. Το αναλυτικό πρόγραμμα για τις διακοπές ρεύματος αναμένεται να ανακοινωθεί από τη ΔΕΗ εντός της ημέρας. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα