«Εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί» είναι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «μικρή ΔΕΗ», σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, που από το Αμυνταίο κάλεσε σε παλλαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για να ανατραπεί το «ξεπούλημα». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να αναλάβει την πρωτοβουλία για την συλλογή 120 υπογραφών βουλευτών που θα αιτούνται την διενέργεια δημοψηφίσματος για την συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση καθώς «μόνον ο ελληνικός λαός έχει αρμοδιότητα να πάρει μια τέτοια απόφαση». Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ενώ η κυβέρνηση έχει απειλήσει με επιστράτευση. Ξεκίνησε η συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ads

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ώρες θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔΗΜΑΡ) και τους ανεξάρτητους βουλευτές ώστε να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να ικανοποιούνται οι όροι που προβλέπονται από το άρθρο 44 του Συντάγματος

Υπέρ ενός δημοψηφίσματος τάσσεται το ΚΚΕ ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλώντας σε δράσεις με στόχο την πλήρη κατάργηση των νόμων εφαρμογής του κοινοτικού πλαισίου απελευθέρωσης του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας. Tο ΚΚΕ σημειώνει ότι το αντικείμενο του δημοψηφίσματος επιβάλλεται να είναι η κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί για την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και αυτού για τη «μικρή ΔΕΗ».

Δημοψήφισμα για την ΔΕΗ αλλά και πριν την όποια αξιοποίηση περιουσίας του Δημοσίου ζητεί και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης καθώς πρόκειται «για την περιουσία που ανήκει στον ελληνικό λαό».  Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, σχολίασε ότι «οι κυβερνώντες έχοντας αποτύχει στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, μέσα στον πολιτικό πανικό τους, δωρίζουν δημόσια περιουσία στους χρηματοδότες τους. Η αξία μιας μόνο μονάδας της ΔΕΗ που χαρίζεται, είναι πολλαπλάσια της σημερινής μετοχικής αξίας του συνόλου της εταιρείας. Δεν αναγνωρίζουμε αυτά τα δώρα, θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό».

Ads

Την Τετάρτη το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου. Αρνητικός εμφανίστηκε και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ ερωτηματικό παραμένει η στάση των υπόλοιπων ανεξάρτητων βουλευτών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης δεν τοποθετήθηκε, προκειμένου να μιλήσει την Πέμπτη κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής στην οποία έχουν κληθεί οι φορείς. Την Παρασκευή θα διεξαχθεί η τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Κατά τη συζήτηση προκλήθηκε ένταση με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει το «έγκλημα» και το «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» αλλά και να αμφισβητεί τη διαδικασία καθώς στο νομοσχέδιο δεν υπήρχε η υπογραφή του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, αλλά του προκατόχου του, Γιάννη Στουρνάρα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος, υπεραμύνθηκε της διαδικασίας και δεσμεύτηκε πως θα ζητήσει από τον Γκίκα Χαρδούβελη γραπτή δήλωση υιοθέτησης του κειμένου του νομοσχεδίου, την οποία και θα καταθέσει στα μέλη της Επιτροπής.

Την ίδια στιγμή, το μέτωπο που έχει ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση για την «μικρή ΔΕΗ» διευρύνουν οι εργαζόμενοι της εταιρίας ηλεκτρισμού που έχουν εξαγγείλει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα τα μεσάνυχτα. Η κυβέρνηση έχει απειλήσει με επιστράτευση – μια άποψη που φαίνεται ότι από το πρωί της Τετάρτης κερδίζει έδαφος στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Για την Πέμπτη, 3 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί Παναττικό συλλαλητήριο στις 19:00 έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη 30, ενώ κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί τις επόμενες ημέρες και σε άλλες περιοχές της χώρας.  

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην πόλη του Αμυνταίου Φλώρινας. Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, πρωτοβάθμιων σωματείων της επιχείρησης, μαζί με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση Δυτικής Μακεδονίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης,σωματείων και συλλόγων, κατοίκων της περιοχής, κ.α. φορέων. Ο δήμαρχος Αμυνταίου, Ιωακείμ Ιωσηφίδης, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, είπε ότι  οι διαδηλωτές θα κατευθυνθούν στις εισόδους των ατμοηλεκτρικών εργοστασίων της ΔΕΗ που λειτουργούν στην περιοχή για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους, που θα αναλάβουν νυχτερινή υπηρεσία, απόψε μετά τα μεσάνυχτα. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων το πρωί της Πέμπτης στις 11 το πρωί, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο, στην κεντρική πλατεία Φλώρινας.

Η διοίκηση της ΔΕΗ ενόψει των απεργιακών κινητοποιήσεων ενημερώνει τους καταναλωτές για κυλιόμενες, ανά περιοχές, διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Όπως αναφέρεται η εφαρμογή των προγραμμάτων και η διάρκεια των περικοπών θα εξαρτηθεί αφενός από το μέγεθος της ισχύος που θα λείπει από το σύστημα και αφετέρου από το ύψος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ καλεί τους πολίτες ενόψει των απεργιών και των ενδεχόμενων διακοπών ρεύματος:

  • Να αποφεύγουν τη χρήση ανελκυστήρων καθ’ όλη τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εγκλωβισμού τους.
  • Η ηλεκτροδότηση μπορεί να επανέλθει ανά πάσα χρονική στιγμή και ανεξάρτητα από το ενδεικτικό πρόγραμμα περικοπών και άρα οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να θεωρούνται διαρκώς «υπό τάση».
  • Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να θεωρήσουν «ανενεργές» τις ηλεκτρικές συσκευές λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης, στην περίπτωση που αυτές είναι συνδεδεμένες με την ηλεκτρική τους εγκατάσταση, καθώς η επαναφορά ρεύματος μπορεί να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα του προγράμματος περικοπών. Επιπρόσθετα για λόγους ασφαλείας, θα ήταν προτιμότερο αυτές να αποσυνδεθούν, καθώς η εμφάνιση υπερτάσεων κατά την επαναφορά του ρεύματος είναι πιθανή.
  • Για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ο ΔΕΔΔΗΕ συνιστά να επισκεφθούν άμεσα το πλησιέστερο στην περιοχή τους νοσοκομείο, διαφορετικά να επικοινωνήσουν με το κέντρο βλαβών της περιοχής τους, στα τηλέφωνα που αναγράφονται στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τσίπρας: Νομίζουν πως ο δημόσιος πλούτος είναι τσιφλίκι τους

Νωρίτερα μιλώντας με εργαζομένους στο Ορυχείο Αμυνταίου-Φιλώτα της ΔΕΗ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «σαν τον κλέφτη» επιδιώκει να περάσει το νομοσχέδιο σε θερινό τμήμα της Βουλής και και με επιλεγμένους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι στα θερινά τμήματα υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτών. «Συντεχνία δεν είναι οι εργαζόμενοι, αλλά εκείνοι που μας κυβερνούν 40 χρόνια και θέλουν να εκποιήσουν τον δημόσιο πλούτο της χώρας σαν να είναι τσιφλίκι τους», συνέχισε απαντώντας στο σχετικό κατηγορητήριο και κλιμακώνοντας παράλληλα την επίθεση προς την κυβέρνηση. 

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι «επιδιώκει να γκρεμίσει τα πάντα πριν αποχωρήσει από το μέγαρο Μαξίμου» και είπε ότι «τα νομοσχέδια για τους αιγιαλούς και τη “μικρή ΔΕΗ” είναι το κύκνειο άσμα μιας κυβέρνησης που ψυχορραγεί και σε λίγους μήνες θα ξεψυχήσει». «Βρισκόμαστε μπροστά στην ολοκλήρωση ενός προμελετημένου εγκλήματος σε βάρος της χώρας. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί», σημείωσε. 

Ταυτόχρονα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναγνωρίσει οποιαδήποτε υπογραφή σε ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και στην ερώτηση πώς θα το κάνει αυτό, απάντησε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, κυρίαρχος είναι ο λαός και ο λαός αποφάνθηκε στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια «λαϊκή μειοψηφία».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, που επιβλήθηκαν με εκβιασμούς και απειλές για τον κίνδυνο «αποκλεισμού» της χώρας και σχολίασε: «Μόνο από το Μουντιάλ αποκλειστήκαμε κι εκεί επειδή δεν βάλαμε το πέναλτι». Τόνισε, όμως, ότι αν και οι μισθοί και οι συντάξεις μπορούν να αντικατασταθούν ο δημόσιος πλούτος για να ανακτηθεί θα χρειαστούν δεκαετίες. 

Κυβέρνηση: Ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί να κατεβάσουν τις διακόπτες

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του από το Στρασβούργο όπου βρέθηκε σήμερα για τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, είπε ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψω σε φανατικούς, λαϊκιστές και δημιουργούς ψεύτικων εντυπώσεων στον ελληνικό λαό να μας αφαιρεσουν το δικαιώμα για πρόοδο, δικαίωμα που περνά και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις». Πρόσθεσε ότι το σχόλιο πως η κυβέρνηση ξεπουλάει τα πάντα είναι «κακόγουστο αστείο».

Απαντώντας δεικτικά στις δηλώσεις Τσίπρα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, είπε ότι «Βελουχιώτης θέλησε να ντυθεί σήμερα ο κ. Τσίπρας αλλά του βγήκε σε… Φωτόπουλο!». «Kάποια στιγμή η κ. Βούλτεψη πρέπει να συνειδητοποιήσει πως είναι διαφορετικός ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου από αυτόν του χρονογράφου σε εφημερίδα  μειωμένης εγκυρότητας», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε non paper η ΝΔ αναφέρει πως διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας για μια πενταετία τουλάχιστον, όπως και η διατήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Παράλληλα ασκείται έντονη κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ γιατί «στηρίζει και υποκινεί όσους απειλούν να κατεβάσουν τους διακόπτες και να βυθίσουν στο σκοτάδι ολόκληρη την Ελλάδα».

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως συνεχίζει στο δρόμο της πόλωσης και του διχασμού, χρησιμοποιώντας «ψεύδη» και «ύβρεις», και πως προσπαθεί να καταστήσει τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές μια ακόμα συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και τις τοπικές κοινωνίες να δείξουν την «αναγκαία υπευθυνότητα» και να αποδεχτούν τη διάσπαση της ΔΕΗ, καθώς με τον τρόπο αυτό υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον.