Το πλήθος περιουσιακών στοιχείων της Κιβωτού του Κόσμου έχει μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών, μετά και από σωρεία καταγγελιών για κακοποίηση παιδιών από στελέχη της οργάνωσης και από τον ίδιο τον επικεφαλής της τον πατέρα Αντώνιο.

Ads

Οι Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό όσα σχετίζονται με την ΜΚΟ, προκειμένου να εντοπίσουν τον τρόπο λειτουργίας της παράλληλα με την έρευνα για τις κακοποιήσεις και τους υπαίτιους αυτών.

Αρχικά, τα πρώτα στοιχεία των ερευνών, έδειξαν ότι ο πατέρας Αντώνιος και η σύζυγός του διαθέτουν 130.000 ευρώ σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό, ενώ εξονυχιστικές είναι και οι έρευνες που αφορούν την αγοραπωλησιών ακινήτων της Οργάνωσης, καθώς από έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι υπάρχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, το οποίο όμως έμενε αναξιοποίητο.

Πρόκειται για ακίνητα που αποκτήθηκαν με δύο τρόπους, είτε από δωρεές, είτε από αγορές.

Ads

Ορισμένα από τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε Άνοιξη Διονύσου, Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Παγκράτι, Ηλιούπολη, Ζεφύρι, Πετρούπολη, Νίκαια, Πεύκη και Νέα Ιωνία.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το ακίνητο στην Άνοιξη Διονύσου είναι μια μεζονέτα με εμπορική αξία 600.000 ευρώ. Στην Αγία Παρασκευή, η Οργάνωση διαθέτει, μετά από δωρεά, τρία διαμερίσματα, δύο αποθήκες και δύο θέσεις πάρκινγκ, με εμπορική αξία 550.000 ευρώ.

Στο Παγκράτι έχουν δύο καταστήματα και τέσσερα διαμερίσματα με εμπορική αξία 230.000 ευρώ, ενώ στην Γλυφάδα ένα διαμέρισμα με εμπορική αξία 200.000 ευρώ.

Η λίστα όμως δεν τελειώνει εκεί, καθώς η ΜΚΟ έχει ακίνητα και σε άλλες πόλεις και νησιά της Ελλάδος. Χαρακτηριστικά, στη Χίο, διαθέτει οικόπεδο 2.372 τ.μ. με αξία 400.000 ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη στο Νέο Ρύσιο, υπάρχει μια μεζονέτα 303 τ.μ. αξίας 1.000.000 ευρώ.

Οι Αρχές και συγκεκριμένα η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η ΑΑΔΕ και η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, ερευνούν εξονυχιστικά τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου, καθώς τα ποσά από δωρεές και χορηγίες ακούγονται υπέρογκα.

Οι δωρεές και χορηγίες από το 2007 έως το 2022, κυμαίνονται κοντά στα 80 εκατομμύρια ευρώ, με περισσότερα από 30 εκατομμύρια την τελευταία πενταετία. Αρκετοί ήταν αυτοί που θέλησαν να αφήσουν την περιουσία τους στην «Κιβωτό», επιθυμώντας να βοηθήσουν τα παιδιά, όπως η δωρεά στο Ζεφύρι, οικοπέδου 183 τμ. και αξίας 40.000 ευρώ ή τα δύο οικόπεδα στο Τρίλοφο της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, συνολικής έκτασης 4.200 τ. μ. με αξία 55.000 ευρώ.

Ακόμα δύο διαμερίσματα βρέθηκαν στα χέρια της Κιβωτού από κληρονομιά. Το πρώτο είναι ένα υπόγειο διαμέρισμα 38 τ.μ. στην Ηλιούπολη, αξίας 20.000 ευρώ, κι ένα δεύτερο, στη Νίκαια, 55 τ. στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, με αξία σήμερα τα 65.000 ευρώ.

Τι ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες στις δομές της ΜΚΟ με την Εισαγγελία Βόλου να έχει παραγγείλει τρίτη προκαταρκτική έρευνα που αφορά τη δομή στο Διμήνι.

Σκοπός είναι να διερευνηθούν καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μέσω των Μ.Μ.Ε. και φέρεται να προέρχονται από πρώην τρόφιμους της δομής.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η προκαταρκτική ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, με σκοπό τον εντοπισμό των καταγγελλόντων, καθώς, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει εμφανιστεί για κατάθεση, είτε στην Αστυνομία, είτε στην Εισαγγελία, κανείς πρώην ή νυν τρόφιμος, πρώην ή νυν εργαζόμενος, εθελοντής, γονέας ή κηδεμόνας τρόφιμου της δομής του Βόλου.

Οι άλλες δύο προκαταρκτικές έρευνες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αφορούν, η μία στην καταγγελία του πρώην εργαζομένου της δομής, Χρόνη Χλίτσιου, τον περασμένο Αύγουστο, για κακοποίηση τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού που ήρθε από την Αθήνα και η άλλη, καταγγελία πρώην τρόφιμου για ξυλοδαρμό που έγινε στον Συνήγορο του Πολίτη.

Στο μεταξύ, λογιστικά βιβλία και ένα περίστροφο κατέσχεσαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν χθες σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου», σε περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, κατόπιν παραγγελίας της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια του ελέγχου, μία διοικητική υπάλληλος υπέδειξε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας ένα περίστροφο, το οποίο ήταν κλειδωμένο στο γραφείο της.

Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, η διοικητική υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι το περίστροφο είχε βρεθεί σε προγενέστερο χρόνο κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού στο κτίριο που στεγάζεται η δομή.

Η διοικητική υπάλληλος συνελήφθη, αλλά, σύμφωνα με την Αστυνομία, αφέθηκε ελεύθερη κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα.