Καταγγελία για το περιστατικό αποκλεισμού δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια πορείας, αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας σε βάρος εργαζομένων του Τύπου, που είχε ως αποτέλεσμα και τoν τραυματισμό επτά φωτορεπόρτερ, εξέδωσε η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος μαζί με την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και με την υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ.

Ads

Με την επιστολή τους επισυνάπτουν και το σχετικό οπτικό υλικό από τη βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση για τον Κουφοντίνα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής και την αναίτια επίθεση και σε φωτορεπόρτερ, ενώ καλούν την κυβέρνηση «να μας ενημερώσει εάν οι διαβεβαιώσεις της περί Ελευθερίας του Τύπου είναι απλώς κενά λόγια χωρίς καμία συνέπεια».

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις διαδηλώσεις προέβλεπε την «οριοθέτηση» των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και την ενημέρωση τους από αξιωματικό της ΕΛΑΣ, γεγονός που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε ισχυριστεί αργότερα πως πρόκειται για μέτρα προστασίας και όχι αποκλεισμού από την κάλυψη γεγονότων. «Οι δημοσιογράφοι-φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν με όποιον τρόπο θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση, ο χώρος που ορίζεται είναι για να προστατευτούν σε περίπτωση επεισοδίων», αναφερόταν σε ανακοίνωση του υπουργείου. 

Η ανακοίνωση των δημοσιογραφικών ενώσεων

Η ΕΦΕ μαζί με την Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και την υποστήριξη της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει άλλο ένα περιστατικό αστυνομικής βίας κατά εργαζομένων του Τύπου. Επτά (7) τραυματίες αυτή τη φορά, από απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά συναδέλφων μέσα στο κέντρο της Αθήνας. Με την παρούσα επισυνάπτουμε και το σχετικό οπτικό υλικό.

Ads

Μετά απ’ όλα αυτά, καλούμε την κυβέρνηση να μας ενημερώσει αν οι υποσχέσεις που έχει δώσει για την «ποιότητα του δημοσίου διαλόγου», η υποστήριξή της απέναντι στα θύματα βίας (#metoo) και οι διαβεβαιώσεις της περί Ελευθερίας του Τύπου είναι απλώς κενά λόγια χωρίς καμία συνέπεια. Ποια είναι η «ποιότητα» του δημοσίου διαλόγου όταν οι εργαζόμενοι του τύπου δέχονται συνεχώς επιθέσεις και τρομοκρατούνται από τα ένστολα όργανα του κράτους;

Μπορεί και πρέπει να δοθεί εντολή να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Μπορεί και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τους ένστολους που προφανώς βλέπουν τους φωτορεπόρτερ ως «θήραμα» σε ένα παιχνίδι άκρως επικίνδυνο για την δημοκρατία. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις πρακτικές οι οποίες έχουν γίνει «συνήθεια». Οι φωτορεπόρτερ θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο δρόμο και στην καρδιά των γεγονότων, θα συνεχίσουμε να είμαστε «τα μάτια του κόσμου» όσες προσπάθειες και αν γίνονται για το αντίθετο!