Άλλη μια αναβολή της εκδίκασης της έφεσης του Homayoun Sabetara στη Θεσσαλονίκη: Μετά από 576 ημέρες αναμονής, η εκδίκαση της έφεσής του ξεκίνησε σήμερα στο δικαστήριο της Θεσσαλονίκης. Όπως και στην πρώτη δίκη, ο μοναδικός μάρτυρας του κατηγορητηρίου απουσίαζε.

Ads

Ο Homayoun Sabetara συνελήφθη τον Αύγουστο του 2021, αφού οι ελληνικές αρχές σταμάτησαν το αυτοκίνητο που οδηγούσε στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «λαθρεμπόριο» και καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση. Η καταδίκη του βασίστηκε κυρίως στη γραπτή κατάθεση ενός μάρτυρα που δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο. Ο Homayoun κρατείται έκτοτε στη φυλακή. H κόρη του που συμμετέχει στη διεθνή εκστρατεία υπεράσπισης του είχε αφηγηθεί την ιστορία στο tvxs.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας, ένας από τους δικηγόρους του Homayoun, ο Χάρης Λάδης, προέβαλε ένσταση ότι το Δικαστήριο δεν εξέτασε τον μάρτυρα του κατηγορητηρίου, κατά παράβαση του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Ο μάρτυρας ήταν απών και ως εκ τούτου δεν εξετάστηκε ποτέ.

Για τους λόγους αυτούς η υπεράσπιση του Homayoun ζήτησε από το Δικαστήριο να μην αναγνώσει την εν λόγω δήλωση. Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάσισε αντ’ αυτού να αναβάλει τη δίκη για τις 24/09/24, προκειμένου να έχει χρόνο να εντοπίσει τον μάρτυρα.Η Mahtab Sabetara, κόρη του Homayoun είναι συντετριμμένη: «Οι δικηγόροι του πατέρα μου ζήτησαν την απελευθέρωσή του υπό όρους λόγω της κατάστασης της υγείας του. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα μέσα σε λίγα λεπτά».

Ads

Ο δικηγόρος του Homayoun Δημήτρης Χούλης σχολίασε επίσης την απόφαση του Δικαστηρίου: «Η σημερινή απόφαση είναι ένα μήνυμα από το δικαστικό σύστημα: αν αντισταθείτε θα σας τιμωρήσουμε. Αν και έχουμε συνηθίσει αυτό το ψυχικό βασανιστήριο από προηγούμενες υποθέσεις, πάντα με εκπλήσσει όταν οι δικαστές είναι τόσο σκληροί με ευάλωτους ανθρώπους».

Πράγματι, αυτό δεν είναι ένα πρωτοφανές αποτέλεσμα. Η υπόθεση του Homayoun Sabetara αποτελεί ένα κραυγαλέο παράδειγμα της συστηματικής ποινικοποίησης των ανθρώπων που μετακινούνται από τις ελληνικές αρχές. Επί του παρόντος, υπάρχουν πάνω από 2.000 άνθρωποι φυλακισμένοι στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί φερόμενοι ως διακινητές με αμφισβητούμενα/ανεξέλεγκτα στοιχεία, άνθρωποι των οποίων το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη έχει παραβιαστεί.

Παρ’ όλα αυτά, η αντιμετώπιση αυτών των παραβιάσεων οδηγεί συχνά σε διαδοχικές αναβολές, όπως επιβεβαιώνει η περίπτωση του Homayoun. «Εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο να τους επιβληθούν άδικες ποινές ή να υπομείνουν παράταση της προσωρινής τους κράτησης, η δικαιοσύνη δεν αποτελεί επιλογή για αυτούς τους ανθρώπους», δηλώνει η Julia Winkler από το borderline-Europe.

Η κόρη του Homayoun, Mahtab Sabetara, και η ομάδα υποστηρικτών της, έχουν δεσμευτεί να επιστήσουν τη διεθνή προσοχή σε αυτή την αδικία μέσω της εκστρατείας #FreeHomayoun.

Απευθυνόμενη στους υποστηρικτές της καμπάνια και στη δημόσια σφαίρα, η Mahtab Sabetara τονίζει: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης και θα μετατρέψουμε τα σημερινά δάκρυα σε δύναμη και αποφασιστικότητα».