Ξεκίνησε από το Ιράν κυνηγημένος από το καθεστώς να βρει την κόρη του στη Γερμανία και βρέθηκε στις ελληνικές φυλακές. Ο Homayoun είναι ένας από τους 2000 περίπου πρόσφυγες που βρίσκονται στη φυλακή με την κατηγορία του διακινητή ενώ δεν είναι.

Ads

Εκδικάζεται σε 2ο βαθμό το αίτημά του για αποφυλάκιση τον Απρίλιο. Η κόρη του Mahtab Sabetara κινεί γη και ουρανό για να απελευθερωθεί ο πατέρας της. Ενημερώνει την κοινή γνώμη στη Γερμανία, κινητοποιεί συλλογικότητες, ξεκίνησε την εκστρατεία #FreeHomayoun με την υποστήριξη της Seebrücke Schweiz και της Borderline Europe τον Ιούνιο του 2023.

Η εκστρατεία υπερασπίζεται τον Homayoun και χιλιάδες άλλους μετανάστες που έχουν κατηγορηθεί με ψευδείς κατηγορίες για διακίνηση.

H Mahtab λέει στο tvxs, ότι γνωρίζει την εκστρατεία του Στ. Κούλογλου που είχε ως αποτέλεσμα την αποφυλάκιση 6 προσφύγων που διώκονταν άδικα, αλλά η ίδια δεν ξέρει αν της επιτρέπεται να αισιοδοξεί. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλάει για την ιστορία του πάτερα της, τον αγώνα της που εξελίσσεται άνισος σε μια Ευρώπη – φρούριο και την αλληλεγγύη.

Ads

Ποια είναι η ιστορία του πατέρα σας; Γιατί φύγατε από το Ιράν;

Έφυγε από το Ιράν τον Ιούλιο του 2021, πήγε στην Τουρκία με σκοπό να διαφύγει στην Ευρώπη και τελικά στη Γερμανία, όπου ζούσα εγώ, η κόρη του. Τα τελευταία χρόνια η οικογένειά μας αντιμετώπισε προβλήματα με την κυβέρνηση και ο πατέρας μου με την υγεία του. Διαγνώστηκε με καρκίνο και υποβλήθηκε σε θεραπεία και ετήσιες εξετάσεις.

Εγώ έφυγα από το Ιράν το 2018 με φοιτητική βίζα για τη Γερμανία. Η μητέρα μου πέθανε πριν από χρόνια, έτσι ο πατέρας μου έμεινε μόνος. Αγωνιζόταν επειδή η κυβέρνηση του Ιράν κατάσχεσε την εταιρεία του μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς και δεχόταν απειλές από το κράτος γιατί είχε αποδείξεις πως δικαιούταν να την πάρει πίσω. Επίσης ανησυχούσε γιατί ήταν μεγάλος και με επιβαρυμένη υγεία. Έτσι αποφάσισε να φύγει.

Πώς έφτασε στην Ελλάδα και πως έφτασε στη σύλληψή του από τις αρχές;

Συνελήφθη τον Αύγουστο του 2021 καθώς οδηγούσε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν άλλοι επτά πρόσφυγες.

Στην Τουρκία γνώρισε κάποιον που του υποσχέθηκε να τον περάσει από τα σύνορα στην Ελλάδα με το αζημίωτο. Έκαναν μια συμφωνία, ο πατέρας μου πέρασε τα σύνορα με αυτό το άτομο και μια ομάδα άλλων ανθρώπων, και έφτασαν σε ένα δάσος όπου έμειναν για 3 ημέρες χωρίς φαγητό και νερό. Μετά από τρεις μέρες, ο λαθρέμπορος που τους έφερε, λέει στην ομάδα και συγκεκριμένα στον μπαμπά μου ότι πρέπει να οδηγήσει ένα αυτοκίνητο από το δάσος ως τη Θεσσαλονίκη.

O μπαμπάς μου αρχικά αντιστέκεται, αλλά επειδή ήταν ο μόνος που ήταν πολύ μεγαλύτερος και είχε δίπλωμα οδήγησης αναγκάστηκε να δεχτεί. Ο λαθρέμπορος τον επέλεξε γι αυτή τη δουλειά όχι μόνο γιατί είχε δίπλωμα αλλά γιατί μπορούσε να τον εκβιάσει καθώς η συμφωνία ήταν να του δώσει τα μισά χρήματα στην Ελλάδα, όταν του τα έστελνα. O λαθρέμπορος είπε στην ομάδα ότι αν ο πατέρας μου δεν δεχόταν, πρέπει να μείνουν στο δάσος γιατί φεύγει. Σε αυτό το σημείο δέχεται να οδηγήσει το αυτοκίνητο, παίρνει ένα GPS και οδηγεί, Δύο ώρες αργότερα συλλαμβάνεται από την αστυνομία κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Πώς είναι σήμερα ο πατέρας σας; Μπορείτε να τον επισκεφτείτε;

Μπόρεσα να τον επισκεφθώ 3 φορές μετά τη δίκη του. Είναι ακριβό το ταξίδι και δεν μπορώ να το κάνω συχνά. Ψυχολογικά δεν τα πάει καλά, είναι ακόμα σε σοκ και δεν μπορεί να πιστέψει γιατί συνέβη αυτό.

Σωματικά , αντιμετωπίζει πολύ πόνο, έχει διαγνωστεί με ΧΑΠ, αρθρίτιδα και δεν μπορεί να πάρει φάρμακα εύκολα. Είναι 60 ετών και φυσικά σε αυτή την ηλικία παλεύει πολύ με τον πόνο και δεν έχει την ευκαιρία να φάει καν σωστά λόγω των κακών συνθηκών της φυλακής και στερείται βασικών προϋποθέσεων για μια φυσιολογική ανθρώπινη ζωή, περνώντας το χρόνο του στην απομόνωση, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που μιλούν μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνει.

Πώς υποδέχτηκε ο κόσμος στη Γερμανία την καμπάνια σας και τι γνωρίζουν σχετικά με το προσφυγικό και την κατάσταση στην Ελλάδα;

Η καμπάνια μας συνάντησε μεγάλο ενδιαφέρον. Πολλές πτυχές της μεταχείρισης των μεταναστών στην Ελλάδα είναι γνωστές σήμερα στη Γερμανία, όπως οι συστηματικές επαναπροωθήσεις ή η διαμονή των ανθρώπων σε αναξιοπρεπείς καταυλισμούς. Το γεγονός ότι οι μετανάστες κατηγορούνται επίσης συστηματικά ότι είναι λαθρέμποροι φάνηκε το καλοκαίρι από τη μελέτη της Borderline Europe “Ένας άνομος χώρος”. Αυτό έδειξε ότι η μεταχείριση του πατέρα μου δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Νομίζω όμως ότι εκτός των ακτιβιστικών κύκλων, το θέμα δεν είναι ακόμα ευρέως γνωστό στη Γερμανία.

Επίσης, νομίζω ότι πριν από μερικούς μήνες, η αναγνωρισιμότητα ήταν ακόμη μηδενική, αλλά έχει ήδη αποκτήσει μια μικρή φήμη μέσω εκστρατειών όπως η samos2, η elhiblu3 ή η moria6. Και θα έλεγα ότι πολλά mainstream μέσα ενημέρωσης δεν του δίνουν ακόμα σημασία. Ίσως η καμπάνια pylos9 να ήταν μια ευκαιρία για λίγη περισσότερη δημοσιότητα, καθώς μέσα ενημέρωσης όπως ο Guardian εξακολουθούν να γράφουν για την ευθύνη της frontex και της Ελλάδας για την καταστροφή.

Και από την άποψη των κατηγορουμένων, νομίζω ότι μπορεί επίσης να γίνει κάτι, γιατί δεν υπάρχει ακόμη μεγάλη δημοσιότητα για τις υποθέσεις, καθώς οι συγγενείς σπάνια κατανοούν το νομικό σύστημα και δεν είναι γνωστές οι δομές υποστήριξης.

Η εκστρατεία σας πως βοηθάει;

Η εκστρατεία υπερασπίζεται τον Homayoun και χιλιάδες άλλους μετανάστες που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Borderline Europe, μόνο το έτος 2022, 1374 μετανάστες βρέθηκαν στις ελληνικές φυλακές με κατηγορίες για “λαθρεμπόριο” και το 2023 υπήρχαν πάνω από 2100 μετανάστες στις ελληνικές φυλακές για τις ίδιες κατηγορίες. Η εκστρατεία υπερασπίζεται όλους τους μετανάστες που ποινικοποιούνται από τα συστήματα δικαιοσύνης των κρατών μελών της ΕΕ επειδή προσπαθούν να βρουν ασφάλεια ή βοηθούν και φροντίζουν ανθρώπους που βρίσκονται σε μετακίνηση. Απαιτούμε την αθώωση του Homayouns καθώς και άλλων ποινικοποιημένων μεταναστών. επειδή η αναζήτηση ασύλου είναι δικαίωμα όλων και δεν πρέπει να ποινικοποιούνται γι’ αυτό.

Είστε αισιόδοξη για τη δίκη του Απριλίου;

Προσπαθώ να μην είμαι πολύ αισιόδοξη για τα αποτελέσματα, διότι 18 χρόνια είναι μια πολύ σκληρή και άδικη καταδίκη. Έχουμε μια ομάδα δικηγόρων που αποτελείται από τρεις δικηγόρους και ελπίζουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα. Επειδή δεν υπάρχει επίσης κανένα στοιχείο ότι ο Homayoun είναι ο λαθρέμπορος! Πώς θα μπορούσε να είναι, όταν ζούσε ακόμα στο Ιράν ένα μήνα πριν από τη φυγή του; Η δίκη είναι στις 22 Απριλίου …. σύντομα. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την Ελλάδα σχετικά.

Τι θα θέλατε να πείτε στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο;

Προς την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή το ζήτημα αυτό δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, θα ήθελα να πω ότι θα πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τους μετανάστες ως αποδιοπομπαίους τράγους και να τους χρησιμοποιούν ως μέσο για να τους φορτώνουν όλα τα προβλήματα.

Θα ήθελα να ζητήσω από τους ανθρώπους να ενημερωθούν και να ενημερώσουν και άλλους για αυτή την αδικία που έχει γίνει τόσο αόρατη και δαιμονοποιημένη. Αυτοί οι άνθρωποι που αποκαλούνται “λαθρέμποροι” είναι οι ίδιοι πρόσφυγες και άνθρωποι που έχουν προσπαθήσει να βοηθήσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται μαζί τους στον δρόμο της προσφυγιάς. Νομίζω ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ευαισθητοποίηση για περιπτώσεις όπως αυτή του πατέρα μου, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες αλλαγής και τερματισμού αυτού που ονομάζουμε της Ευρώπη-φρούριο.