Το Πενταμελές Εφετείο Χανίων αθώωσε παμψηφεί τον Κούρδο πολιτικό πρόσφυγα Τσελίκ Μεμέτ και δύο συγκατηγορούμενους του, που είχαν καταδικαστεί πριν από 2 και πλέον χρόνια ως διακινητές και εξέτιαν την ποινή τους στα Χανιά, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Ads

Ο 37χρονος Τσελίκ  Μεμέτ, που είχε καταδικαστεί σε 155 χρόνια φυλακή, ήταν διωγμένος από το τουρκικό καθεστώς, ενώ ο αδελφός του έχει δολοφονηθεί και η γυναίκα του δικάζεται σε λίγες εβδομάδες στο Ντιγιαρμπακίρ, όπως και πολλά μέλη της οικογένειας του.

Τη συγκλονιστική ιστορία του εξιστόρησε χθες στη φυλακή, σε δημοσιογράφους και τον Στέλιο Κούλογλου, που ηγείται της διεθνούς εκστρατείας για δίκαιες δίκες των αθώων προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης με την κατηγορία του διακινητή.

Διαβάστε: Στέλιος Κούλογλου / Τσελίκ Μεμέτ : «Ούτε εγώ ξέρω γιατί είμαι στη φυλακή»

Ads

Το δικαστήριο δέχθηκε ομόφωνα ότι το συμβάν (ναυάγιο) για το οποίο κατηγορούντο οι τρεις φυλακισμένοι και συνέβη 90 ναυτικά μίλια δυτικά της Κρήτης, δεν ανήκει στη δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων.

Αθώωσε επίσης ομόφωνα τους τρεις κατηγορούμενος για το αδίκημα της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το σκάφος στο οποίο επέβαιναν είχε προορισμό την Ιταλία.

Συνήγοροι του Τσελίκ  Μεμέτ ήταν οι Αλέξης Γεωργούλης και Δημήτρης Χούλης, ενώ τον δεύτερο κατηγορούμενο υπεράσπισε ο δικηγόρος Σπύρος Πανταζής.

Η απόφαση του δικαστηρίου περί έλλειψης δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων σε περιπτώσεις διεθνών συμβάντων, θεωρείται από νομικούς κύκλους ιδιαίτερα σημαντική, ενόψει της δίκης για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.

Στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Τσελίκ  Μεμέτ παρέδωσε στον Στέλιο Κούλογλου χειρόγραφα, με  ποιήματα που έγραψε στους 28 μήνες που βρέθηκε στη φυλακή