Συμπληρωματικές ρυθμίσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο, με τις οποίες θα απαλλάσσονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών από τη φορολογητέα ύλη, ενώ θα υπάρξουν και εκπτώσεις με την προσκόμιση αποδείξεων αγοράς, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, την Τρίτη, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
 

Ads

Σε ό,τι αφορά τις αποδείξεις, ανέφερε ότι θα επανέλθει το κίνητρο για τη συλλογή τους, το οποίο θα ανέρχεται στο 25% του δηλωθέντος εισοδήματος. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίζουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματός τους, ώστε να δικαιούνται την επιστροφή φόρου 2.100 ευρώ. Έτσι, σύμφωνα με τον υπουργό, πρακτικά το αφορολόγητο όριο διευρύνεται από τα 5.000 σε 9.000 ευρώ.
 
Η έκπτωση των 2.100 ευρώ θα χορηγείται για εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ, ενώ θα μειώνεται για μεγαλύτερα εισοδήματα μέχρι τις 42.000 οπότε θα μηδενίζεται.
 
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διάταξη (για το κίνητρο των αποδείξεων) απαλείφθηκε από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με βάση το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
 
Σημειώνεται ότι η επιστροφή φόρου των 2.100 ευρώ ισχύει μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Είναι πολύ πιθανό η ρύθμιση να επεκταθεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
 
«Για παράδειγμα, το εισόδημα μέχρι και 21.000 ευρώ μειώνεται κατά 2.100 ευρώ, με την προσκόμιση αποδείξεων αξίας τουλάχιστον 25% του εισοδήματος του φορολογουμένου. Η έκπτωση αυτή φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που αυξάνεται το εισόδημα και σταματά στις 42.000 ευρώ. Μετά δεν υπάρχει έκπτωση φόρου», σημείωσε και ανέφερε: «Με αυτό τον τρόπο, πρακτικά επεκτείνουμε το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων από τις 5.000 στις 9.000 ευρώ, με τρόπο που ευνοεί τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».
 
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως το σχέδιο νόμου εντάσσεται στον σχεδιασμό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, κάτι που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο με την παρουσίαση ενός νέου συστήματος. Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ με τον πλέον κοινωνικά δίκαιο τρόπο, με σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αύξηση των επιδομάτων για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, υποστήριξε.
 
«Για χρόνια ήμασταν τζίτζικες»
 
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως «το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά, όπου ή θα αποδειχθεί πως θα τα καταφέρουμε, ή όχι […] Ήμασταν τζίτζικες για πάρα πολλά χρόνια και τώρα είμαστε μέρμηγκες. Χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρξει, πριν το 2014».
 
«Αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2013», προσέθεσε, «θα μπορούν οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο τα επιτόκια των δανείων μας και να πέσει και άλλο το χρέος».
 
«Η αναβάθμιση της χώρας μας από την Standard & Poor’s, πραγματικά μας δημιουργεί αισθήματα αισιοδοξίας, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Ακόμα είναι η αρχή. Δεν έχουμε πετύχει τίποτα, πάρα πολύ λίγα πράγματα», ανέφερε.
 
Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών συνεχίζεται, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, να ζητούν βελτιώσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Με το νέο φορολογικό οι λέξεις έχασαν το νόημά τους
 
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι λέξεις έχασαν το νόημά τους, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει, η «περισσότερη δικαιοσύνη» σημαίνει ότι όσα πιο πολλά παιδιά έχεις τόσο θα αυξάνει ο φόρος σου ενώ αντίθετα όσα μεγαλύτερα έσοδα από ενοίκια και από μερίσματα λαμβάνεις, τόσο θα μειώνεται ο φόρος σου.
 
Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει το νέο φορολογικό σύστημα καθώς, όπως αναφέρει, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα φορολογούνται όπως οι πολυεθνικές, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα φορολογούνται σαν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις ενώ την ίδια ώρα οι τράπεζες θα φορολογούνται ακόμα λιγότερο από ό,τι πριν.
 
«Να εκδώσει ένα νέο λεξικό ο κ. Σαμαράς για να μπορούμε να συνεννοούμαστε», καταλήγει.