Στελέχη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων χαρακτηρίζουν «ηθικά αναγκαία» την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel την Τρίτη.

Ads

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό είναι η πρώτη φορά που Γερμανοί πολιτικοί τάσσονται ανοικτά υπέρ της καταβολής αποζημίωσεων. Μέχρι στιγμής, μόνο το κόμμα Die Linke είχε ταχθεί υπέρ του να γίνει η συζήτηση.

Μάλιστα, πρόσφατα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε δηλώσει πως το όλο θέμα έχει κλείσει για το Βερολίνο.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Spiegel, τα δύο στελέχη του SPD και ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων επισημαίνουν ότι οι κατοχικές αποζημιώσεις πρέπει να αποσυνδεθούν από την τρέχουσα συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ads

Από τους Σοσιαλδημοκράτες, η επικεφαλής της επιτροπής Θεμελιωδών Αξιών του SPD, και δύο φορές υποψήφια για τη θέση του Προέδρου, Γκεζίνε Σβαν λέει ότι «κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για την αναγνώριση του ότι στην Ελλάδα είχαμε διαπράξει τεράστιες αδικίες».

Παράλληλα, και ο ένας από τους έξι αντιπροέδρους του SPD Ραλφ Στέγκνερ, τονίζει: «Το θέμα δεν πρέεπι να συνδέεται με την παρούσα συζήτηση για την ευρωκρίση, αλλά ανεξάρτητα από αυτό είμαι της άποψης πως πρέπει να κάνουμε αυτήν την συζήτηση, αφορά το πώς αντιμετωπίζουμε την ίδια μας την ιστορία».

Ανάλογη είναι και η άποψη που εκφράζει ο αρχηγός της ομάδας των βουλευτών των Πρασίνων στην Μπούντεσταγκ, Αντόν Χόφραϊτερ: «Η Γερμανία δεν μπορεί απλά να βγάλει από το τραπέζι το ελληνικό αίτημα για αποζημιώσεις, αυτό το κεφάλαιο δεν έχει κλείσει ούτε νομικά ούτε ηθικά».

Ο Χόφραϊτερ υποστηρίζει πως η γερμανική κυβέρνηση θα έπρεπε «να επιδιώξει συζητήσεις με την Ελλάδα για την εξέταση των γερμανικών εγκλημάτων στη χώρα και οριστική λύση».