«Κανένα κείμενο, όταν δίνεται για ανάλυση, δεν είναι αυτούσιο. Η διασκευή στο κείμενο του Θεοτοκά για το μάθημα της έκθεσης- στο οποίο εξετάστηκαν οι υποψήφιοι  των ΕΠΑΛ- είναι κάτι σύνηθες και έχει γίνει και άλλες φορές από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων, την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, στην οποία έχουμε εμπιστοσύνη. Παρέμβαση, μάλιστα, υπήρχε και στο κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους των ΓΕΛ», δήλωσε στην εκπομπή «Επικοινωνία» της ΕΡΤ3, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου για το εν λόγω ζήτημα που προκάλεσε συζητήσεις κι αντιδράσεις

Ads

Αναφερόμενος στο τραγικό συμβάν με τον 11χρονο μαθητή στο Μενίδι , ο υπουργός Παιδείας εξέφρασε την οδύνη του για την αδόκητο θάνατο του παιδιού από αδέσποτη σφαίρα, ενώ βρισκόταν στην σχολική αυλή κατά τη διάρκεια σχολικής γιορτής.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κ. Γαβρόγλου δήλωσε επίσης ότι εντός του καλοκαιριού θα γίνουν γνωστές οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αρχής γενομένης από τις αλλαγές στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου.

Απαντώντας στα «πυρά» που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογής των πρυτανικών αρχών και από τις φοιτητικές παρατάξεις, ο Κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι  οι φοιτητές δεν συμμετέχουν στις εκλογές των πρυτανικών οργάνων, αλλά στα συλλογικά όργανα, όπου συζητούνται από ακαδημαϊκά ακόμη και οικονομικά ζητήματα που τους αφορούν. Όπως τόνισε, οι φοιτητές δικαιούνται να συμβάλουν στη διαμόρφωση των σημαντικών αποφάσεων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καθώς κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μόνον αναφαίρετο δικαίωμά τους, αλλά και σημαντικό κομμάτι της πανεπιστημιακής γνώσης που πρέπει να λαβαίνουν.

Ads

Για το θέμα του ακαδημαϊκού ασύλου, επισήμανε ότι «για κακουργηματικές πράξεις εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η αστυνομία έχει κάθε δυνατότητα αυτεπάγγελτης επέμβασης και καταστολής τους.

Ο  Κ. Γαβρόγλου προανήγγειλε  τη δημιουργία δομών διετούς φοίτησης  και εντός των ΑΕΙ και ΤΕΙ για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ, οι οποίες θα παρέχουν αναγνωρισμένα πιστοποιητικά επαρκούς επαγγελματικής κατάρτισης στους αποφοίτους.

Ο  υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «γηρασμένο» τον εκπαιδευτικό πληθυσμό της χώρας, προαναγγέλλοντας  προσλήψεις, ενώ για το θέμα της αξιολόγησης , έδωσε έμφαση στο ρόλο της «αυτοαξιολόγησης», τόσο των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών, όσο και της ίδιας της πολιτείας.