Στο 28% προβλέπει πως θα φτάσει η ανεργία στην Ελλάδα το 2013 η Ernst & Young ενώ παράλληλα εκτιμά πως θα υπάρξει νέα μείωση του ΑΕΠ της χώρας έως και 4,3%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2015. Την ίδια στιγμή ο Ερυθρός Σταυρός τονίζει πως το φαινόμενο της φτώχειας στην Ευρώπη λαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης και οι «προκλήσεις είναι πρωτόγνωρες».

Ads

 
Οι προβλέψεις της εταιρείας οικονομικών ελεγκτών Ernst & Young είναι δυσοίωνες και για το σύνολο της ζώνης του ευρώ. Ειδικότερα στη μελέτη της εκτιμάται πως θα υπάρξει νέα αύξηση της ανεργίας στην ευρωζώνη.
 
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, όπως αναφέρεται στη Deutsche Welle που επικαλείται τα στοιχεία της μελέτης της Ernst & Young, ο αριθμός των ανέργων θα υπερβεί τα 20 εκατομμύρια, αριθμός που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ. Η ανεργία στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος είχε σκαρφαλώσει τον περασμένο Οκτώβριο σε πρωτοφανές ύψος, με τους ανέργους στις 17 χώρες-μέλη της να ανέρχονται τότε στα 18,7 εκατομμύρια, που αντιστοιχούν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 11,7%.
 
Επιπλέον, όπως αναφέρεται, η συνολική οικονομική επίδοση των χωρών της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 0,2%, συνοδεύοντας την κάμψη του 0,4% που καταγράφτηκε το 2012. Όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της μελέτης, «έπεται άλλη μία δύσκολη χρονιά για την Ευρωζώνη».
 
Την πορεία της Ελλάδας αναμένεται να ακολουθήσει και η Ισπανία, για την οποία οι αναλυτές της Ernst & Young προβλέπουν άνοδο της ανεργίας στο 27%.
 
Αντίθετα, καλή εκτιμάται πως θα είναι η εικόνα στη Γερμανία, παρά την άνοδο κατά 88.000 του αριθμού των ανέργων τον τελευταίο μήνα του 2012. Το Δεκέμβριο ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς απασχόληση διαμορφώθηκε στα 2.840.000 και το αντίστοιχο ποσοστό στο 6,7%, όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, ωστόσο όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η Deutsche Welle, η αύξηση της ανεργίας τον μήνα Δεκέμβριο είναι συνηθισμένο φαινόμενο.
 
Εν τω μεταξύ, από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού τονίζεται πως το φαινόμενο της φτώχειας στην Ευρώπη λαμβάνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης και οι «προκλήσεις είναι πρωτόγνωρες».
 
«Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η εκτίμησή μας είναι ότι τα επόμενα δύο με τέσσερα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για την Ευρώπη», δηλώνει ο Ιβ Ντακόρ, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην εφημερίδα της Δανίας, Politiken και προσθέτει:
 
«Για πρώτη φορά βλέπουμε μια αυξανόμενη πίεση στους Ευρωπαίους, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν γίνει πραγματικά φτωχοί. Δευτερευόντως, οι ευρωπαϊκές χώρες δαπανούν λιγότερα χρήματα για την κοινωνική πρόνοια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, Αυτό δημιουργεί νέες προκλήσεις για τον Ερυθρό Σταυρό».

 
Ο Ιβ Ντακόρ, όπως σημειώνεται στην Αυγή, αναφέρει ενδεικτικά πως στην Ελλάδα ο Ερυθρός Σταυρός δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές του, ενώ στην Ισπανία η οργάνωση βοηθά περίπου 300.000 ανθρώπους. «Θα βοηθήσουμε κάποια εθνικά παραρτήματα να αντιμετωπίσουν προβλήματα, το εύρος και την πολυπλοκότητα των οποίων δεν έχουν συνηθίσει: για παράδειγμα, πώς αντιδρά ο Ερυθρός Σταυρός όταν ξεσπούν βίαια επεισόδια;» διερωτάται.
 
Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις ήταν οι παράγοντες που συνέβαλαν στο ξέσπασμα των εξεγέρσεων της Αραβικής Άνοιξης, μαζί με το αίτημα για μεγαλύτερη πολιτική ελευθερία, παρόμοιοι παράγοντες ενδέχεται να προκύψουν στην Ευρώπη και να πυροδοτήσουν βία.
 
Το προσωπικό της Διεθνούς Επιτροπής, που έχει εργαστεί σε εμπόλεμες περιοχές, «ίσως να χρειαστεί να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του σε παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού στην Ευρώπη», σημειώνει ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερη βία εδώ», καταλήγει.