Την ικανοποίησή τους για την άμεση κινητοποίηση του Λιμενικού Σώματος, μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη 2» εξέφρασαν, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες των περιοχών που έχουν πληγεί από τη ρύπανση, στη δεύτερη ειδική ενημέρωση που οργάνωσε γι αυτούς το Υπουργείο Ναυτιλίας, υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Γ.Γ. Ναυτιλίας Διονύση Χαράλαμπο Καλαματιανό και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο ΛΣ Σταμάτη Ράπτη.

Ads

«Η διαβεβαίωση που έχω από είναι ότι θα αρχίσει εντός της ημέρας η απάντληση. Ότι μέσο υπήρχε, επιχειρεί στην περιοχή συν το σκάφος της ΕΜΣΑ. Επιπλέον δε χρησιμοποιούμε χημικά για την απορρύπανση. Με τη χρήση χημικών η εικόνα θα είχε αλλάξει αμέσως. Μπορεί να υπήρξαν αδυναμίες σε μία τέτοια επιχείρηση, ανάλογη της οποίας δεν έχει ποτέ σημειωθεί στην Ελλάδα. Τις βλέπουμε και τις βελτιώνουμε, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο Π. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε τους Δημάρχους ότι υπάρχει βελτίωση της κατάστασης από χθες μέχρι σήμερα και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε 20 ημέρες η εικόνα θα είναι εντελώς διαφορετική στις παραλίες και στη θάλασσα. «Είδα τη Σαλαμίνα και είμαι ευχαριστημένος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος. Ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι «θα γίνει πλήρης έλεγχος όλης της διαδικασίας αδειοδότησης του πλοίου και επιθεώρησης του και ότι θα ελεγχθεί οτιδήποτε συνδέεται με αυτή την ιστορία».

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησαν ειδική μέριμνα για τις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ. Ζήτησαν να γίνει καταγραφή των ζημιών για να υπάρξουν αποζημιώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι έδωσαν συγχαρητήρια στον Αρχηγό του Λιμενικού Αντιναύαρχο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Σταμάτη Ράπτη για τον άριστο συντονισμό όλων των ενεργειών της Υπηρεσίας, ενώ όλοι συμφώνησαν ότι ο καθαρισμός γίνεται καλά. Οι εκπρόσωποι των εταιριών απορρύπανσης διαβεβαίωσαν ότι όταν ολοκληρωθεί ο καθαρισμός δεν θα υπάρχει κανένα επιβαρυντικό υλικό ή στοιχείο για το περιβάλλον. Ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε ότι μετά το τέλος των εργασιών θα γίνει πιστοποίηση του κατά πόσον είναι σωστή η απορρύπανση από το ΕΛΚΕΘΕ.

Ads

Στη σύσκεψη ήταν παρόντες οι αντιπεριφερειάρχες, Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο αντιπεριφερειάρχης Νότιας Αθήνας Χρήστος Καπάταης, oι Δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, Μοσχάτου Ανδρέας Ευθυμίου, ο Αντιδήμαρχος Γλυφάδας Αιμίλιος Βουγιουκλάκης και ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Μαρίνας Καλλιθέας. Στην ενημέρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ομίλου Επιχειρήσεων Σπανόπουλου, και της εταιρίας Πολυχρονόπουλου, στην οποία ανήκει το σκάφος με τον εξοπλισμό της EMSA.