Κλίμα πόλωσης με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης , προέβλεψε πως σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, το προφίλ του  του Παναγιώτη Λαφαζάνη θα κοσμεί το χαρτονόμισμα των 1000 δραχμών. “

Ads

Στο ίδιο μοτίβο κι άλλα στελέχη της κυβέρνησης με τελευταίο τον Νίκο Δένδια να δηλώνει σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή του MEGA ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία «θα γίνει της παλαβής». Σχόλιο της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η οποία μετά τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υπόσχεται επιστροφή στο χάος», ενώ σχολιάζοντας την πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για ριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργασίες με άλλους πολιτικούς χώρους υπό προϋποθέσεις, η κ. Βούλτεψη έκανε λόγο για «ΣΥΡΙΖΑ 1 εναντίον ΣΥΡΙΖΑ 2», λέγοντας πως «ξέραμε για συνιστώσες, δεν ξέραμε για πόλεμο συνιστωσών».

Την ίδια στιγμή αποστάσεις από την κυβερνητική γραμμή κρατά η Ντόρα Μπακογιάννη, επανερχόμενη στο θέμα του ΕΝΦΙΑ και δηλώνοντας με ειρωνική επίσης διάθεση ότι η κυβέρνηση θα στείλει φόρο ακόμα και στον ένοικο του τάφου της Αμφίπολης. Σε συνέντευξη της σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, υπεραμύνθηκε της άποψης της για ανάγκη συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απάντηση στα όσα είπαν για το πρόσωπο του έδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. «Το δίδυμο Κυριάκος Μητσοτάκης και Σοφία Βούλτεψη διαθέτει πράγματι αρκετή φαντασία», είπε χαρακτηριστικά. «Μόνο που αυτή τη φαντασία τη σπαταλάει για να ανακαλύπτει φαντάσματα στον ΣΥΡΙΖΑ και για να προωθεί ένα νέο ραγιαδισμό», τόνισε.

Ads

Στο μεταξύ, οριστικό τέλος στα σενάρια περί εξόδου από το μνημόνιο έβαλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης που δήλωσε σε συνέντευξη του στην RealNews, πως η Ελλάδα δεν παίρνει διαζύγιο από το ΔΝΤ, αλλά αλλάζει τη σχέση της μαζί του. Με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να φουντώνει τα σενάρια που θέλουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι βρισκόμαστε σε ένα εύθραυστο σημείο ισορροπίας και επέστρεψε στο δόγμα της σταθερότητας λέγοντας πως «η δυναμική που αναπτύσσεται στο οικονομικό πεδίο, απαιτεί πολιτική σταθερότητα ώστε να διατηρηθεί. Δεν είναι δύσκολο, αν κάνουμε τις λάθος επιλογές, να χάσουμε σε λίγους μήνες, όσα κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια».

Για να καλύψει το φιάσκο στο οποίο οδήγησε τον εαυτό της και τη χώρα, η κυβέρνηση μιλάει περί σταθερότητας και το ποιοι έχουν τη «χάρη» να την υπονομεύουν.

Με πολύ μεγάλη σαφήνεια θέλουμε να πούμε ότι την σταθερότητα την εγγυάται ο λαός, η κοινωνία και οι δυνάμεις που ανοίγουν μαζί με τον λαό την πόρτα και το παράθυρο μια νέα σελίδα για τη χώρα. Και με αυτή την έννοια τα πράγματα είναι πολύ πιο καθαρά.

Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής εδώ και τώρα, όσο για τις απόψεις και τις επιθέσεις που έρχονται από διάφορες πλευρές από καλοπροαίρετες μέχρι πολύ κακοπροαίρετες ότι είναι καιρός αυτή τη στιγμή να υπάρξει μια λύση η οποία ονομάζεται πολλές φορές και εθνική λύση, επαναλαμβάνω αυτό που είπαμε και στη Βουλή και δια του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το μόνο πεδίο πραγματικής συνεννόησης και συναίνεσης είναι αυτό το οποίο οικοδομείται καθημερινά πάνω στην μόνη ισχύουσα και πρέπουσα γραμμή, δηλαδή της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, του κουρέματος το μεγαλύτερου μέρους και της αναπτυξιακής λογικής για να μπορέσει η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα αυτής της στρατηγικής και τις επώδυνες πολιτικές συνέπειες.
 
«Για να καλύψει το φιάσκο στο οποίο οδήγησε τον εαυτό της και τη χώρα, η κυβέρνηση μιλάει περί σταθερότητας και το ποιοι έχουν τη χάρη να την υπονομεύουν», ηταν το σχόλιο του Νικου Βούτση από το αντίπαλο στρατόπεδο, ο οποίος τόνισε ότι την σταθερότητα την εγγυάται ο λαός, η κοινωνία και οι δυνάμεις που ανοίγουν μαζί με τον λαό την πόρτα και το παράθυρο μια νέα σελίδα για τη χώρα. «Χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής εδώ και τώρα», είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του κόμματος περί μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ανάγκης  κουρέματος του μεγαλύτερου μέρους του και τονίοζντας την ανάγκη μιας αναπτυξιακής λογικής «για να μπορέσει η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα αυτής της στρατηγικής και τις επώδυνες πολιτικές συνέπειες».

Στο κλίμα πόλωσης που στήνετα από την κυβέρνηση αναφέρθηκε χθες κατά την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως «η κυβέρνηση Σαμαρά, μετά από το επαναλαμβανόμενο φιάσκο των Παρισίων, του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον, ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο της πόλωσης. Με ευτελισμό των κοινοβουλευτικών θεσμών. Με  αξιολύπητη υποβάθμιση του δημόσιου πολιτικού της λόγου. Με διασπορά πανικού και κινδυνολογίας. Σε αυτόν το δρόμο δε θα τους ακολουθήσουμε…».