Οριστικό τέλος στα σενάρια περί εξόδου από το μνημόνιο βάζει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης που δηλώνει πως η Ελλάδα δεν παίρνει διαζύγιο από το ΔΝΤ, αλλά αλλάζει τη σχέση της μαζί του.

Ads

«Tο μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική οικονομία και τη διαπραγμάτευση είναι το πολιτικό κλίμα και η αβεβαιότητα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που συνειδητά δεν θέλουν να τελειώνουμε με το μνημόνιο», δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News. Σχολιάζοντας όμως την ποθητή έξοδο από το μνημόνιο που έκανε σημαία της η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό ο κ Χαρδούβελης ξεκαθαρίζει πως «σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, δεν πρόκειται για διαζύγιο. Το ονομάζω αλλαγή σχέσης. Το ΔΝΤ θα είναι δίπλα μας ως παρατηρητής, χωρίς ενδελεχή ελεγκτική ιδιότητα». Εμφανίζεται επίσης υπέρ της γραμμής πίστωσης που προτείνουν οι δανειστές λέγοντας πως; «Είμαι θετικός στην ύπαρξη ενός ισχυρού αποθέματος, στο οποίο μπορούμε να στραφούμε και να αντλήσουμε πόρους σε ώρα ανάγκης».

Κληθείς να σχολιάσει τα παιχνίδια των αγορών σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην άνοδο των spreads λέει: «Aνέβηκαν παντού και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Οι λόγοι είναι ευρωπαϊκοί, αλλά και ελληνικοί. Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και αυτό αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για το τι έπεται στη συνέχεια, δηλαδή ποιά θα θα είναι η μελλοντική μας σχέση με τους μέχρι σήμερα επίσημους δανειστές μας. Η αβεβαιότητα αυτή έγινε έκδηλη. Η αγορά θα ανακάμψει όταν τα αίτια της αβεβαιότητας εκλείψουν».

Με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να φουντώνει τα σενάρια που θέλουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο υπουργός της κυβέρνησης διαβλέπει ότι βρισκόμαστε σε ένα εύθραυστο σημείο ισορροπίας και επιστρέφει στο δόγμα της σταθερότητας λέγοντας πως «η δυναμική που αναπτύσσεται στο οικονομικό πεδίο, απαιτεί πολιτική σταθερότητα ώστε να διατηρηθεί. Δεν είναι δύσκολο, αν κάνουμε τις λάθος επιλογές, να χάσουμε σε λίγους μήνες, όσα κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια».

Ads