Επέμβαση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε, νωρίς το πρωί στο κονάκι της μονής Εσφιγμένου στις Καρυές του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με το thesstoday.gr, άνδρες των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ προσπάθησαν να σπάσουν την πόρτα και να εισέλθουν στο κονάκι όπου βρίσκονταν «οχυρωμένοι» τουλάχιστον 20 μοναχοί. Πρόκειται για μοναχούς της Παλαιάς αδελφότητας που σύμφωνα με δικαστική απόφαση πρέπει να εγκαταλείψουν το κονάκι για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης της μονής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ. Η Νέα Αδελφότητα έχει κερδίσει τα σχετικά ασφαλιστικά μέτρα. Τι δηλώνουν διοίκηση και Μονή.  

Ads

Σύμφωνα με το thesstoday.gr οι αστυνομικοί επιχείρησαν να σπάσουν την πόρτα με μικρό γερανάκι, ενώ οι μοναχοί για να ανακόψουν την επέμβαση πέταξαν στουπί προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Ένας μοναχός της παλαιάς αδελφότητας τραυματίστηκε. Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Thesstoday, την ώρα της επέμβασης, παρίστατο δικαστικός επιμελητής.


 
Οι ζηλωτές μοναχοί επικοινώνησαν με το νομικό τους σύμβουλο ο οποίος τους ενημέρωσε ότι για να ανοίξουν την πόρτα θα πρέπει να τους το ζητήσει εισαγγελέας με ειδικό ένταλμα. Στην προκειμένη περίπτωση το ένταλμα υπήρχε, όχι, όμως, ο εισαγγελέας.
 
Αυτή την ώρα οι μοναχοί που βρίσκονται μέσα στο αντιπροσωπείο της Μονής τηρούν στάση αναμονής. «Περιμένουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα», ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, Ηρακλής Μωραϊτης. Ο ίδιος επισήμανε ότι «αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την είσοδο πιστών προς την Ουρανούπολη ενώ και στις Καρυές οι αστυνομικές δυνάμεις ανασυντάσσονται».
 
Από την πλευρά της η αστυνομία επισημαίνει ότι η κίνηση προς την Ουρανούπολη και το Άγιον Όρος διεξάγεται κανονικά.
 
Οι μοναχοί – που ανήκουν στην Παλιά αδελφότητα – είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν το κονάκι με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής που έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την οποία είχε υποβάλει η Νέα αδελφότητα μοναχών, διατάσσοντας την κατάσχεση και την απόδοση του αντιπροσωπείου της μονής.
 
Από τις 20 Ιουλίου, οπότε επιδόθηκε η απόφαση, εμφανίστηκαν περιπολικά της ΕΛΑΣ που είχαν μπλοκάρει τους γύρω δρόμους, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη για ακόμη μία φορά.
 
«Μας επιδόθηκε εντολή εκκένωσης του αντιπροσωπείου μας στις Καρυές (κτίριο Β). Δεν θα φύγουμε από το κονάκι μας επειδή η νέα αδελφότητα θέλει με εργασίες να δικαιολογήσει ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι ο τόπος μετανοίας μας και εγκαταβιούμε σε αυτό σαν αδελφότητα αιώνες, πολλοί μοναχοί μας πρωτοπήγαν νέοι στο κονάκι πριν από 50 χρόνια και τώρα πρέπει να φύγουν. Δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί, ακόμα και αν είναι το τελευταίο που θα κάνουμε» αναφέρουν σε ανακοίνωση οι μοναχοί της παλαιάς αδελφότητας και προσθέτουν  «να πάρουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια τους, που τόσο κόπτονται, και να μας αφήσουν στην προσευχή μας. Αλλά, απ’ ό,τι φαίνεται, ενοχλούμε παραπάνω απ’ όσο πιστεύαμε».

Τι λέει η διοίκηση
 
Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, «το πρωί έγινε προσπάθεια να εκτελεστεί μια αναγκαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπουν την εκκένωση του αντιπροσωπείου. Ο δικαστικός επιμελητής που πήγε στην περιοχή για να εκτελέσει την απόφαση αυτή, συνοδευόμενος από ομάδα πολιτών, δέχτηκε επίθεση από το αντιπροσωπείο από ομάδα μοναχών της Μονής Εσφιγμένου που του πέταξαν εκρηκτικά».
 
«Τελέστηκε ένα ποινικό αδίκημα. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο», δήλωσε ο κ. Κασμίρογλου.
 
Τι δηλώνει ο εκπρόσωπος της Μονής Εσφιγμένου
 
Ερωτηθείς για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στο Άγιον Όρος, Ηρακλής Μωραϊτης, ανέφερε ότι «το πρωί οκτώ άτομα ήρθαν στις Καρυές μέσω θαλάσσης και έφτασαν στο κονάκι μας. Ήρθαν για να σπάσουν την πόρτα από το κονάκι, να μας βγάλουν έξω και να μας πάρουν το αντιπροσωπείο. Στην περιοχή βρέθηκε και μικρή αστυνομική δύναμη. Οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου που βρίσκονταν μέσα στο κονάκι και είναι σε θέση άμυνας για να το υπερασπιστούν, πέταξαν κάποια αντικείμενα από μέσα προς τα έξω. Περιμένουμε την παρέμβαση του εισαγγελέα από τη Θεσσαλονίκη. Περιμένουμε η αστυνομία να δώσει μια πολιτική λύση ειρήνης και ηρεμίας, αλλιώς θα έχουμε γεγονότα που θα αμαυρώσουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».
 
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Μονής η εντολή εκκένωσης του αντιπροσωπείου επιδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και υλοποιείται για να γίνουν έργα συντήρησης και να δικαιολογηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ. Κάνει λόγο,τέλος, για προσπάθεια απόσπασης των περιουσιακών στοιχείων της Μονής.