«Δεν γίνεται είπε να υπάρχουν δυνάμεις σε αυτή την χώρα που να σιγοντάρουν με ψέματα και ότι η Ελλάδα άφησε ένα μωρό να πεθάνει και το βάφτισαν και Μαρία την ημέρα της Παναγίας. Ντροπή», είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στα τέλη Αυγούστου, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει για την καθυστερημένη διάσωση των μεταναστών στη νησίδα του Έβρου, καθυστέρηση που σύμφωνα με τους ίδιους, κόστισε τη ζωή στην 5χρονη Μαρία.

Ads

Την ύπαρξη του κοριτσιού είχε αμφισβητήσει και ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ενώ κύκλοι της κυβέρνησης υποστήριζαν τη θέση αυτή, επικαλούμενοι την μέχρι πρόσφατα μη ύπαρξη αιτήματος εκταφής του παιδιού από τους γονείς του. Το επιχείρημα αυτό πλέον δεν υφίσταται.

Κι αυτό διότι στην τελευταία ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες – η μία από τις δύο οργανώσεις που έχουν βοηθήσει τους συγκεκριμένους αιτούντες άσυλο – αναφέρει ότι «για λογαριασμό και σύμφωνα με τις δηλώσεις των γονέων της 5χρονης Μαρίας που θάφτηκε στη συγκεκριμένη νησίδα, κατατέθηκε στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές αίτημα εκταφής».

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη νησίδα, με την «σφραγίδα» του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει ελληνικό και τουρκικό τμήμα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι γονείς δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν το ακριβές συνοριακό καθεστώς του σημείου όπου έθαψαν το άτυχο κορίτσι. Συνεπώς, εφόσον η Εισαγγελία κάνει δεκτό το αίτημα των γονιών, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος υπερπήδησης του σύνθετου συνοριακού καθεστώτος, ώστε η εκταφή να πραγματοποιηθεί χωρίς να τεθεί κίνδυνος πρόκλησης διπλωματικού επεισοδίου.

Ads

Προσφυγή στο ΕΔΔΑ κατά Ελλάδας και Τουρκίας

Στην ίδια ανακοίνωση το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) γνωστοποιεί ότι προχώρησε στις 30 Σεπτεμβρίου κατάθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εναντίον τόσο των Τουρκικών όσο και των Ελληνικών αρχών για παραλείψεις και ενέργειές τους που έθεσαν σε κίνδυνο ή ακόμη και μπορεί να στέρησαν ανθρώπινες ζωές.

Υπογραμμίζεται ότι η ευθύνη των Ελληνικών Αρχών προκύπτει και από το πρόσφατα δημοσιευθέν έγγραφο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με το οποίο η συγκεκριμένη νησίδα τέμνεται από την Ελληνοτουρκική συνοριακή γραμμή, «δημιουργώντας το ελληνικό και τουρκικό τμήμα αυτής».

Η οργάνωση κάνει αναφορά σε πιέσεις προς τους πρόσφυγες αλλά και προς συνεργαζόμενες οργανώσεις «για την εκμαίευση δηλώσεων συγγνώμης». Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Σεπτεμβρίου η έτερη οργάνωση που έχει ασχοληθεί με το θέμα, η Human Rights 360, είχε προβεί σε απολογητική δήλωση στην οποία γινόταν λόγος για «εσφαλμένη πεποίθηση» σχετικά με το ότι η συγκεκριμένη νησίδα βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους. Η δήλωση αυτή είχε χρησιμοποιηθεί την ίδια ημέρα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ως απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Στην ανακοίνωση μάλιστα δίδεται και έμμεση απάντηση σε όσους θεωρούν ότι η δράση των ΜΚΟ στα σύνορα με την Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει κόντρα στο εθνικό συμφέρον. «Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες κατανοεί την ευαισθησία εθνικών ζητημάτων και ζητημάτων εθνικής ασφάλειας, ιδιαίτερα υπό τη συγκεκριμένη σημερινή συγκυρία. Δεν μπορεί όμως, ιδιαίτερα και μετά τα πρόσφατα πολύνεκρα ναυάγια, παρά να υπερασπίζεται την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατη αξία, στο πλαίσιο του έργου του, με σεβασμό στο Διεθνές, Ενωσιακό και Εθνικό Δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΕΣΠ εδώ.