Έκρηξη σημειώθηκε στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο Λουκάς Παπαδήμος, στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνη. Ο πρωην πρωθυπουργός και οι δύο συνοδοί ασφαλείας του έχουν διακομιστεί τραυματισμένοι στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. 

Ads

Η έκρηξη, που έγινε ενώ το όχημα ήταν εν κινήσει, προκλήθηκε από παγιδευμένο φάκελο που άνοιξε ο ίδιος ο Λουκάς Παπαδήμος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ως αποστολέας του φακέλου βόμβα εμφανιζόταν η «Ακαδημία Αθηνών». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο φάκελος περιείχε περίπου 30 γραμμάρια πυρίτιδας από βαρελότα και μικρή συνδεσμολογία. Η εκρηκτική ύλη λόγω μικρής ποσότητας δεν εντοπίζεται εύκολα. Η χρήση πυρίτιδας από βεγγαλικά παραπέμπει στους φακέλους που είχαν στείλει στο παρελθόν οι Πυρήνες της Φωτιάς σε πολιτικά πρόσωπα.

Τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και οι συνοδοί ασφαλείας του, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους. Ο Λουκάς Παπαδήμος έχει τραυματιστεί στα πόδια και την κοιλιακή χώρα και νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.  «Η κατάσταση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου είναι σταθερή και δεν εμπνέει ανησυχία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». «Οι συνοδοί του, έφεραν ελαφρά επιφανειακά τραύματα για τα οποία δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες και παραμένουν σε νοσηλεία για προληπτικούς λόγους», προστίθεται.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχαν σταλεί φάκελοι – βόμβες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.  Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται σε συναγερμό καθώς οι Πυρήνες της Φωτιάς είχαν προαναγγείλει και νέες επιθέσεις με το σχέδιο Νέμεσις ΙΙ.

Ads

Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός έχουν μεταβεί αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για να πάρουν καταθέσεις από τους συνοδούς του κ. Παπαδήμου. Σημειώνεται πως ο Λουκάς Παπαδήμος πέρα από τους τραυματισμούς που έχει στα άκρα, έχει εισπνεύσει τον καπνό της έκρηξης και αυτό του έχει προκαλέσει πνευμονικό έγκαυμα και καθιστά δύσκολη την επικοινωνία μαζί του σε αυτή την χρονική στιγμή.

Το Tvxs.gr βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης και μετέδωσε ζωντανά τις πρώτες στιγμές μετά την έκρηξη:

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο καταδίκασε με μήνυμά του στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Καταδικάζω απερίφραστα την επίθεση ενάντια στον Λουκά Παπαδήμο. Εύχομαι  ταχεία ανάρρωση στον ίδιο και τους ανθρώπους που τον συνόδευαν», έγραψε. 

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μετά την ενημέρωση που είχε από τους θεράποντες γιατρούς δήλωσε ότι η κατάσταση του κ. Παπαδήμου είναι σταθερή και υποβάλλεται σε όλες τις εξετάσεις.

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα και κατηγορηματικά την τρομοκρατική επίθεση», είπε και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. «Περαστικά στον Λουκά Παπαδήμο και στους ανθρώπους που επέβαιναν στο αυτοκίνητο του», αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Με τη διοικητή του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Νάγια Μητσάκου επικοινώνησε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ενέργεια αυτή αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία

«Καταδικάζουμε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του πρώην Πρωθυπουργού και προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, Λουκά Παπαδήμου. Η ενέργεια αυτή αποτελεί πλήγμα για τη δημοκρατία.
Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον ίδιο, καθώς και στους υπόλοιπους τραυματίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης: Να συλληφθούν οι αδίστακτοι τρομοκράτες

«Καταδικάζω, με οργή, την άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου. Εύχομαι στον ίδιο και σε όλους τους τραυματίες ταχεία και πλήρη ανάρρωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει: «Καλώ, ταυτόχρονα, την Κυβέρνηση και τις Αρχές Ασφαλείας να κάνουν τα πάντα, προκειμένου να συλληφθούν οι αδίστακτοι τρομοκράτες. Είναι εχθροί της πατρίδας μας και της Δημοκρατίας».

ΑΝΕΛ: Κάθε πράξη βίας είναι απαράδεκτη

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του κ. Λουκά Παπαδήμου και εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας. Κάθε πράξη βίας είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στον πρώην πρωθυπουργό και τους δύο άνδρες της φρουράς του», δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Θεοδωράκης: Εχθροί μας και αυτοί που σπέρνουν μίσος στην κοινωνία

«Την συμπαράσταση μας στον Λουκά Παπαδήμο. Εχθροί μας δεν είναι μόνο οι επίδοξοι δολοφόνοι αλλά και αυτοί που σπέρνουν μόνο μίσος στην κοινωνία” έγραψε στο twitter o επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Παπανδρέου: Εγκληματική ενέργεια, πλήγμα στη δημοκρατία

«Αλληλεγγύη στον Λουκά Παπαδήμο, τους συνεργάτες και την οικογένεια του. Είναι μια εγκληματική ενέργεια, ένα πλήγμα στη δημοκρατία. Καλέσαμε έναν άνθρωπο να μας βοηθήσει, να βοηθήσει τη χώρα. Αυτή η πράξη είναι πλήγμα στην αξιοπρέπεια», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος μετέβη στον Ευαγγελισμό για να δει τον πρώην πρωθυπουργό.

ΚΚΕ: Αυτές οι επιθέσεις εκτός από δολοφονικές εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα

Το ΚΚΕ καταδικάζοντας την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο αναφέρει: «τέτοιου είδους ενέργειες, πέραν από το προβοκατόρικο και δολοφονικό χαρακτήρα τους, υπηρετούν σκοπιμότητες και σχεδιασμούς εχθρικούς προς το λαό και τα συμφέροντά του. Ευχόμαστε επίσης, ταχεία ανάρρωση στον κ. Παπαδήμο και τους υπόλοιπους τραυματίες – συνοδούς του».

Λεβέντης: Το χτύπημα ήταν άνανδρο

«Το χτύπημα ήταν άνανδρο», ήταν ο χαρακτηρισμός που απέδωσε στην τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο σε δηλώσεις του έξω από τον Ευαγγελισμό. «Δείχνει ότι η τρομοκρατία έχει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα. Και κακώς η Κυβέρνηση τονίζει ότι την έχει εξαλείψει», συμπλήρωσε και επεσήμανε: «Ο Παπαδήμος έκανε το λάθος και δέχθηκε υπουργούς Πάγκαλους, Βενιζέλους, Βορίδη, διάφορους. Έπρεπε να κάνει Κυβέρνηση τεχνοκρατών […] Πέντε ανθρώπους που έχει η Ελλάδα ικανούς δεν βρίσκουμε το θάρρος να τους επαινούμε. Πάντα θέλουμε κομματόσκυλα να επικρατούν».

image

image