Ανακοινώθηκε και επισήμως από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Όπως ανέφερε, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, η εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 6 Μαΐου και η νέα Βουλή θα συγκληθεί στις 17 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11:00. Μετά το υπουργικό, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκδώσει το Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών
 

Ads

Η συνάντηση των κ.κ. Παπούλια και Παπαδήμου ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε μόνο τους δημοσιογράφους ότι πρόκειται να τοποθετηθεί με το μήνυμα που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό το βράδυ.
 
Μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε στην έκδοση του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών στις 6 Μαΐου. Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ, το Προεδρικό Διάταγμα θυροκολλήθηκε στη Βουλή.

image
 
Μιλώντας νωρίτερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το συνολικό αποτέλεσμα της κυβέρνησής του ήταν ιδιαίτερα θετικό και αφήνει μια «σημαντική κληρονομιά» καθώς, όπως είπε, «σε αυτούς τους πέντε μήνες φάνηκε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε, να συνθέτουμε απόψεις, όπου χρειάζεται, να βάζουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να παίρνουμε αποφάσεις για το καλό της χώρας».
 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπήρξαν λειτουργικά προβλήματα και αρρυθμίες, ιδίως τους δύο πρώτους μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ προσδιόρισε τις προκλήσεις «για να ολοκληρωθεί και να εμπεδωθεί η προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας και απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές αποφάσεις».
 
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2012, σημείωσε ο κ. Παπαδήμος, πρέπει να προετοιμαστεί να υποβληθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της χώρας για την περίοδο 2013-2016 και πρέπει να εφαρμοστεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα και να υλοποιηθούν οι απαραίτητες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του Ευρώ.
 
Μάλιστα, ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε τις παραπάνω προκλήσεις «εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας» τον χειρισμό του οποίου, όπως επεσήμανε, πρέπει να αναλάβει η νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.
 
Όσον αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τόνισε ότι πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι για αυτήν, «που αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας».
 
Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι αποφεύχθηκε ο άμεσος κίνδυνος της χρεοκοπίας και πως η κυβέρνηση διαμόρφωσε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη συνέχιση της προσπάθειας με το διττό στόχο της εξυγίανσης του κράτους και της διασφάλισης δημοσιονομικής σταθερότητας και της αποκατάστασης στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
 
image

Αφού προέβη σε συνοπτικό απολογισμό αναφορικά με την κατάρτιση του μνημονίου και του PSI, ο κ. Παπαδήμος κάλεσε τους υπουργούς που θα είναι και υποψήφιοι για τις εκλογές να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους ως μέλη της κυβέρνησης και να μεριμνήσουν για την προεκλογική τους εκστρατεία, τονίζοντας ότι «ο δεύτερος στόχος δεν πρέπει να επιτευχθεί εις βάρος του πρώτου» και ότι «δεν επιτρέπεται να χάσουμε ούτε μια μέρα».
 
Γι’ αυτό, σημείωσε, ότι έως τις 6 Μαΐου, απαιτείται η λήψη σημαντικών αποφάσεων και η προώθηση πολιτικών που έχει ήδη εγκρίνει η Βουλή.
 
«Οφείλουμε ως κυβέρνηση όταν παραδώσουμε τη σκυτάλη στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, να της παραδώσουμε ταυτόχρονα και επεξεργασμένες προτάσεις, ώστε να μπορεί να κάνει με πληρέστερο τρόπο τις δικές της επιλογές. Πρέπει να της δώσουμε ένα κράτος σε λειτουργία», κατέληξε ο κ. Παπαδήμος.

Ads

Α. Σαμαράς: Η Ελλάδα θα τα καταφέρει
 
Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό πως έχει τη δύναμη να τα αλλάξει όλα στις 6 Μαΐου, έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζοντας την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει. «Ο λαός, την τελευταία φορά, τον Οκτώβριο του 2009, ψήφισε πιστεύοντας κούφιες υποσχέσεις. Το πλήρωσε ακριβά. Και σήμερα είναι σοφότερος. Του είπαν πολλές φορές ότι τον «έσωσαν». Και του δημιούργησαν πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας πως πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ σε περίοδο ειρήνης και εξακολουθεί να δοκιμάζεται, αλλά τουλάχιστον, όπως είπε, έχει κερδίσει χρόνο.
 
Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως πλέον ο ελληνικός λαός θα έχει την ευκαιρία να αποφασίσει με τις εκλογές για το μέλλον του και ζήτησε από τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς κάποιοι θα προσπαθήσουν να τους πείσουν ότι όλα όσα έγιναν είναι… για το καλό του. «Μην τους πιστέψετε», ζήτησε ο κ. Σαμαράς εξαπολύοντας επίθεση σε Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
«Είχαμε προβλήματα, αλλά βρεθήκαμε εδώ που βρεθήκαμε από τα απίστευτα λάθη, το λαϊκισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου. Με τον οποίο ταυτίστηκε απόλυτα ο κ. Βενιζέλος, από την αρχή ως το τέλος», δήλωσε επισημαίνοντας μάλιστα πως κάποιοι θα προσπαθήσουν να πείσουν την κοινωνία ότι όλα πια είναι μάταια και ότι η Ελλάδα δεν έχει ελπίδα να σηκωθεί στα πόδια της.
 
«Μη τους πιστέψετε. Κερδοσκοπούν στην κρίση από τη δική σας αγωνία. Παίζουν επικίνδυνα παιγνίδια με την απελπισία του κόσμου. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει! Χρειάζεται λαό που πιστεύει στον εαυτό του. Και κυβέρνηση που βάζει πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον. Που μπορεί να πάρει αποφάσεις και μπορεί να διαπραγματευθεί στο εξωτερικό», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αλ. Παπαρήγα: Το ΚΚΕ έχει πρόταση εξουσίας
 
Προσκλητήριο στην εργατική τάξη, στους νέους και στις γυναίκες απηύθυνε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δημόσιο μήνυμά της, καλώντας τους να κάνουν ένα «άλμα» με τη μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ σε όλη χώρα. «Αυτό θα είναι το καινούριο, το νέο μήνυμα των εκλογών», ανέφερε προσθέτοντας ότι έτσι ο λαός θα συνενώσει την αγανάκτησή του με το δίκιο του, με την αισιοδοξία, τη μαχητικότητα και την ανάληψη πρωτοβουλίας.
 
«Πρέπει να προκύψει μία λαϊκή συμμαχία, πιο δυνατή και πιο ορμητική που θα καταφέρει να αποκρούσει τα νέα μέτρα που έρχονται, τα οποία θα είναι σκληρότερα από όσα έχουν παρθεί ως τώρα», σημείωσε και υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ έχει λύση για το λαό, πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας. Πάνω από όλα απέδειξε ότι ξέρει να μάχεται να παλεύει σε όλες τις συνθήκες».

Αλ. Τσίπρας: Η έξοδος από την κρίση είναι αριστερά
 
Ο λαός έχει κατανοήσει ότι «η έξοδος από την κρίση είναι αριστερά», δήλωσε από την Κεφαλλονιά, όπου περιοδεύει, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα, είπε ο κ. Τσίπρας, επιτέλους, μετά από δυο χρόνια πρωτοφανούς δυσαρμονίας της λαϊκής βούλησης με τις ασκούμενες πολιτικές, προκηρύσσονται εκλογές.
 
Οι εκλογές, πρόσθεσε, προκηρύσσονται μετά από την πίεση και την απαίτηση του λαού μας να μιλήσει, να εκφραστεί, να επιλέξει. Και το διακύβευμα αυτής της πολιτικής μάχης είναι προφανές. Ή συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και συνέχιση του μνημονίου της λιτότητας και της καταστροφής ή ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, δυνατή Αριστερά, για να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση και να ξεφύγουμε από το μνημόνιο της χρεοκοπίας.
 
Φ. Κουβέλης: Προχωράμε προς τις εκλογές με αισιοδοξία
 
«Προχωράμε προς τις εκλογές με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στην κρίση του κυρίαρχου λαού. Είμαστε έτοιμοι με πρόγραμμα και θέσεις. Απευθυνόμαστε στους πολίτες και τους ζητάμε να δώσουν δύναμη στη Δημοκρατική Αριστερά», δήλωσε ο Φ. Κουβέλης. Και πρόσθεσε: «Για να είναι η Ελλάδα ζωντανή,  με την κοινωνία όρθια. Μέσα στην Ευρώπη. Για να απαγκιστρωθεί η χώρα σταδιακά από το μνημόνιο και τα απαράδεκτα μέτρα του».

Άρμα Πολιτών: Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας
 
Στη συνεργασία «όλων των δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων» επιμένει το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών, επιδιώκοντας εξ αρχής, όπως σημειώνει, τη συνεργασία, που θα κατέληγε σ’ ένα κοινό ψηφοδέλτιο πάνω σε συμφωνία πολιτικών αρχών.
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, τονίζεται πως «ό,τι κι αν συμβεί το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών είναι έτοιμο να κατέβει με συνδυασμούς σε ολόκληρη τη χώρα». «Παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας, καλούμε, όλες τις λαϊκές, Πατριωτικές Δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε από κοινού την πρόκληση για τη σωτηρία της πατρίδας μας» καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Ντ. Μπακογιάννη: Έφτασε η ώρα να μιλήσει ο λαός
 
«Μετά από δυόμισι χρόνια καταστροφικής πορείας για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, έφτασε επιτέλους η ώρα να μιλήσει ο λαός» δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Και πρόσθεσε: «Σήμερα οι Έλληνες γνωρίζουν ότι φταίει το κράτος και όχι οι πολίτες. Και ότι είναι ώρα να το αλλάξουμε. Ψηφίζοντας Δημοκρατική Συμμαχία μπορούν να εμπιστευτούν τον τρίτο δρόμο, την τρίτη ευρωπαϊκή δύναμη, η οποία θα είναι καταλύτης στις μετεκλογικές εξελίξεις. Δύναμη συνέπειας και πάνω απ όλα δύναμη αλήθειας».

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ!»
 
«Προκηρύσσοντας τις εκλογές για τις 6 Μάη, ο Παπαδήμος, ο εντολοδόχος της Τρόικας των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και του κεφαλαίου, υπογράμμισε ότι δεν θα «χαλαρώσουν» οι επιθέσεις ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Ουσιαστικά η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει το νέο Μεσοπρόθεσμο τον Ιούνη με νέες θυσίες, χαράτσια, απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Ακόμα και την τελευταία στιγμή το χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό περιφρονεί τη λαϊκή βούληση. Με τους αγώνες μας, τις απεργίες, τις διαδηλώσεις τις καταλήψεις Πλατειών, υπερήφανα και αποφασιστικά τους στείλαμε το μήνυμα της ανατροπής και της απαίτησης να φύγουν ΟΛΟΙ όσοι υπηρέτησαν την πολιτική της χρεοκοπίας της κοινωνίας και της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και καλεί «σε αγώνα για μια άλλη κοινωνική και πολιτική πορεία, με τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια των εργαζομένων και άρα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Για ένα νέο κομουνισμό, μια νέα εποχή συλλογικής ζωής, κοινοκτημοσύνης, δημιουργικής εργασίας και πολιτιστικής άνθησης».

«Σύγκλιση απόψεων» Οικολόγων – Κατσέλη
 
Στο μεταξύ, συνάντηση με εκπροσώπους των Οικολόγων Πράσινων είχε σήμερα η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσελη, η οποία διαπίστωσε σύγκλιση απόψεων των δύο κομμάτων σε θέματα κοινωνικής οικονομίας και παραγωγικής αναδιάρθρωσης. Παράλληλα, η κ. Κατσέλη επεσήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι «κανένα κόμμα δεν θα τύχει ειδικών προνομιών μπροστά στις εξαιρετικά κρίσιμες επικείμενες εκλογές».

Παράλληλα, με αφορμή την προκήρυξη των εκλογών, η επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πρασίνων Ιωάννα Κοντούλη δήλωσε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε στους πολίτες μια ειρηνική “επιχείρηση σκούπα” για τους υπεύθυνους της κρίσης και τις πολιτικές τους. Οι εκλογές δεν πρέπει να γίνουν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κανένα».
 
«Είναι η ώρα να επικεντρωθεί επιτέλους η συζήτηση στις εναλλακτικές λύσεις για την επόμενη μέρα. Απέναντι στα γνωστά διλήμματα και την κινδυνολογία, οι Οικολόγοι Πράσινοι καταθέτουμε προτάσεις διεξόδου, καλούμε τους πολίτες να σκεφτούν καθαρά και να δώσουν μαζί μας τη μάχη για ισχυρή πράσινη παρουσία στην επόμενη Βουλή», πρόσθεσε.