Ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το αν ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου έχει διαπράξει το αδίκημα της ψευδορκίας στη διάρκεια της κατάθεσής του στην Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ. Ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά είχε δηλώσει πως τα χρήματα δεν ήταν δικά του αλλά πελατών του. Σημειώνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός τη Δευτέρα, από το βήμα της Βουλής, κάλυψε απόλυτα τον πρώην σύμβουλό του λέγοντας πως «μακάρι να είχαμε και άλλους δέκα Παπασταύρους στην Ελλάδα».

Ads

Σημειώνεται πως η ιταλική εφημερίδα La Stampa σε δημοσίευμά της αποκάλυψε πως ο Σταύρος Παπασταύρου δεν διέθετε έναν αλλά δύο λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC. «Το όνομά του ήταν στη λίστα Φαλτσιανί (σ.σ. λίστα Λαγκάρντ) και οι εισαγγελείς δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους» τονίζει το σχετικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Βήμα, η έρευνα είναι σε εξέλιξη με το ΣΔΟΕ να πραγματοποιεί σε βάρος του άλλοτε ισχυρού άνδρα του Μεγάρου Μαξίμου με κορυφή του παγόβουνου την κατάθεση των 5.397.000 ευρώ στη λίστα Λαγκάρντ. Ο Σταύρος Παπασταύρου ισχυρίζεται ότι τα χρήματα δεν ήταν δικά του αλλά επιχειρηματία από το Ισραήλ ο οποίος επίσης έχει κατάθεση στη λίστα. Το ίδιο και για την ιδιοκτησία της υπεράκτιας Sabri ltd με έδρα τα Virgin Islands όπου εμφανιζόταν ως δικαιούχος της κατάθεσης.

Σε εμφάνισή του στον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου είχε πει ότι λειτουργούσε ως auterney πληρεξούσιος του επιχειρηματία. Μάλιστα είχε προκαλέσει εντύπωση ότι ως δεύτερος πληρεξούσιος εμφανίζονταν ο πατέρας του και ως τρίτη πληρεξούσιος η μητέρα του.  Ωστόσο από την πλευρά της διεθνούς δημοσιογραφικής έρευνας για τη λίστα αναφέρουν ότι άλλα έγγραφα αποδεικνύουν ότι είναι ο beneficiarie owner, ο δικαιούχος δηλαδή της υπεράκτιας. Ο ίδιος επιμένει ότι τα χρήματα του τα εμπιστεύθηκε ο επιχειρηματίας διότι ήταν άρρωστος και συνέταξαν εμπίστευμα στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες των αρμοδίων αρχών τα έγγραφα που ζητήθηκαν δεν έχουν ακόμα προσκομιστεί. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένονται και δικαστικές συνδρομές στις εμπλεκόμενες χώρες στην υπόθεση Παπασταύρου.

Ads