Τις απολύσεις 45 από τους 74 εργαζομένους στην Χαλυβουργία Ελλάδος ενέκρινε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Πρόκειται για τις πρώτες ομαδικές απολύσεις μετά από 30 και πλέον χρόνια. Η απόφαση έρχεται μόλις μια μέρα μετά και την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αναφέρει ρητά ότι η χώρα μας θα πρέπει το φθινόπωρο να επανεξετάσει προς απελευθέρωση το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.
 

Ads

Κατά τις διαβουλεύσεις η επιχείρηση επικαλέστηκε το αυξημένο κόστος ενέργειας υποστηρίζοντας ότι, αν δεν γινόταν δεκτό το αίτημα των απολύσεων, επρόκειτο να κλείσει και το εργοστάσιο του Βόλου. Συγκεκριμένα η εταιρεία υποστήριξε ότι λόγο ενεργειακού κόσμος αναγκάστηκε να λειτουργεί το εργοστάσιο του Βόλου μόνο με τη νυκτερινή βάρδια, κάτι που συνεπάγετο αυξημένο κόστος αμοιβών αλλά μικρότερη δαπάνη στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Επικαλέστηκαν επίσης προβλήματα ανταγωνισμού και κυρίως το γεγονός, ότι οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες προτιμούν την εισαγωγή μεταλλευμάτων από την Ιταλία, σε χαμηλότερες τιμές.

Διαβάστε επίσης: Βούλτεψη: Τρόπος για να μην κλείσει μια επιχείρηση οι ομαδικές απολύσεις
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αίτημα απέρριψαν ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Ευθύμιος Παπαγιάννης, ο εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών Αντ. Τσαρνάς και η Κ. Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, καθώς έκριναν ότι η εταιρεία παρουσίασε ελλιπή στοιχεία για την αναγκαιότητα των απολύσεων και δεν απάντησε στο ερώτημα γιατί ζητά απολύσεις αφού προχωρά σε επενδύσεις και εισαγωγές χάλυβα από το εξωτερικό.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αίτημα υπερψήφισαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, η οποία ως πρόεδρος του ΑΣΕ εισηγήθηκε την έγκριση των απολύσεων δηλώνοντας ότι πείσθηκε από τα στοιχεία της εταιρείας, ο Κ. Τσαγκαρόπουλος, ειδικός συνεργάτης του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γ. Βρούτση, η Μ. Ντότσικα, δικηγόρος και υπεύθυνη για την πρόσφατη μελέτη που ανέθεσε το υπουργείο σχετικά με τον κατώτατο μισθό, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Αντ. Βάγιας.
 
Η αρχική πρόταση της εταιρείας τον Φεβρουάριο του 2014, ήταν να εγκριθεί η απόλυση 90 από τους 107 εργαζομένους στην επιχείρηση και να διατηρηθούν στην εργασία οι 17. Ακολούθησε εκτενής διαδικασία διαβουλεύσεων, με έξι συνολικά συνεδριάσεις του ΑΣΕ και δυο τριμερείς συναντήσεις ενώπιον του υπουργού Εργασίας.
 
Στη Χαλυβουργία Ελλάδος ως τα τέλη Μαΐου υπήρξαν οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων με αποτέλεσμα σήμερα, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να μην υπερβαίνουν τους 74. Μετά την απόφαση του ΑΣΕ, παραμένουν στην επιχείρηση 29 εργαζόμενοι, αντί για τους 17 που ήταν το αρχικό αίτημα της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στο υπουργείο Εργασίας, η εταιρεία δεσμεύτηκε να καταβάλλει στους απολυόμενους, αποζημιώσεις ύψους 492.611 ευρώ.
 
Επιπλέον συμφωνήθηκε να υπάρξει και ρήτρα επαναπρόσληψης εφόσον επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο του Ασπροπύργου και χρειαστεί τις ίδιες ειδικότητες. Η εταιρεία δε υποχρεούται στην καταβολή ενός επιπλέον ποσού 1.000 ευρώ για τους εργαζομένους οι οποίοι έχουν χαμηλά ποσά αποζημιώσεων λόγω μικρότερης προϋπηρεσίας.
 
Σημειώνεται ότι στην Χαλυβουργία Ασπροπύργου ήδη δεν λειτουργούν τους τελευταίους μήνες οι μονάδες του Χαλυβουργείου και του Ελασματουργείου και λειτουργεί μόνο η μονάδα δομικού πλέγματος στην οποία απασχολούνται 11 εργαζόμενοι. Από την αρχή του έτους, είχε εφαρμοστεί στην επιχείρηση, το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πραγματοποιούν ένα ημερομίσθιο την εβδομάδα η δε αμοιβή τους να μην υπερβαίνει τα 200 ευρώ το μήνα.