Εγκληματική οργάνωση, που πλαστογραφούσε διαθήκες και ιδιοποιούνταν παράνομα ακίνητα μεγάλης αξίας, εξαρθρώθηκε από την αστυνομία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εγκέφαλος της σπείρας είναι ο πρώην βουλευτής Άργους της ΝΔ, Ευάγγελος Παπανικολάου.

Ads

Τα μέλη της σπείρας, σύμφωνα με την αστυνομία, πληροφορούνταν τον θάνατο εύπορων ατόμων, τα οποία συνήθως δεν είχαν σύζυγο ή παιδιά, προέβαιναν αρχικά στην κατάρτιση πλαστών ιδιόγραφων διαθηκών. Μετά τις προσκόμιζαν στα αρμόδια Πρωτοδικεία/Τμήματα Διαθηκών, όπου μέλη της σπείρας εμφανίζονταν ως μάρτυρες και βεβαίωναν ψευδώς ότι γνώριζαν τους θανόντες και ότι ο γραφικός χαρακτήρας στις διαθήκες προέρχονταν από αυτούς.  Με τον τρόπο αυτό, οι διαθήκες αναγνωρίζονταν ως κύριες, γνήσιες και πραγματικές και τα μέλη της οργάνωσης θεμελίωναν κληρονομικό δικαίωμα επί της περιουσίας των θανόντων.

Ακολούθως προέβαιναν σε αποδοχή κληρονομιάς με συμβολαιογραφικές πράξεις των ακινήτων και τα μετέγραφαν στο όνομα τους, στα κατά τόπους αρμόδια Υποθηκοφυλακεία. Στη συνέχεια πωλούσαν τα ακίνητα ή τα εκμεταλλεύονταν (διαμένοντας οι ίδιοι ή ενοικιάζοντάς τα), αποκομίζοντας έτσι παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί επτά άτομα (τέσσερις γυναίκες και τρεις άντρες), ενώ αναζητούνται τρεις ακόμα Έλληνες, μεταξύ των οποίων και ο Ευάγγελος Παπανικολάου. Σε βάρος τους είχε σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Από την παράνομη δραστηριότητά τους, τα μέλη της οργάνωσης ιδιοποιήθηκαν δώδεκα ακίνητα σε Αθήνα, Πειραιά, Λουτράκι και Κορωπί, συνολικής αξίας που υπερβαίνει το 1.300.000 ευρώ. Επιπλέον, οι δράστες αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να ιδιοποιηθούν τραπεζικές καταθέσεις των δυο παραπάνω θανόντων, ύψους 480.000 € περίπου.

Ads

Σημειώνεται πως ο Ευάγγελος Παπανικολάου δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τις αρχές. Το 2013 είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση για απάτες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, καθώς εισέπραττε μεγάλα χρηματικά ποσά από γονείς για δήθεν διορισμούς των παιδιών τους στο Δημόσιο, σε τράπεζες και αλλού.