Σε δύο χρόνια φυλάκισης με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Θ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών το ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Γιαννόγκωνας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης από κοινού (α. 189 παρ. 2 ΠΚ), σε επίθεση τάγματος εφόδου της ναζιστικής οργάνωσης στην Πετρούπολη την 8 Οκτώβρη 2011.

Ads

Mαζί με άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής, είχαν πραγματοποιήσει σειρά επιθέσεων κατά τη διάρκεια εξόρμησής τους με στρατιωτικό σχηματισμό και κρατώντας ρόπλα και κράνη, στη λαϊκή αγορά της Πετρούπολης.

Όπως αναφέρει η Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής: «Ο Μιχάλης Γιαννόγκωνας είχε καταθέσει στον Άρειο Πάγο το 2014 καταστατικό ίδρυσης νέου κόμματος με την επωνυμία «Εθνική Αυγή», σε περίπτωση μη νομιμοποίησης του συνδυασμού της Χρυσής Αυγής λόγω της ποινικής δίωξης για εγκληματική οργάνωση».

Σημειώνεται πως ο Γιαννόγκωνας εμφανιζόταν και στο βίντεο της ναζιστικής φιέστας, με ναζιστικές σημαίες, χαιρετισμούς και ύμνους, που είχε έρθει στη δημοσιότητα. Ήταν αυτός που κρατούσε τη σημαία της Βέρμαχτ.