«Πλήρως εναρμονισμένη με την προσπάθεια επιβολής μιας ακροδεξιάς ατζέντας από την κυβέρνηση Σαμαρά» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την κατάθεση της τροπολογίας που στερεί στους μετανάστες και τους ομογενείς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές («νόμος Ραγκούση») . Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ, σημειώνει ότι «το δίκαιο του αίματος και οι πιο στενές εθνοκεντρικές αντιλήψεις αναδεικνύονται σε ιδεολογικές σημαίες της ελληνικής Πολιτείας». ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θεωρούν τη σχετική τροπολογία αναγκαία εξαιτίας απόφασης του ΣτΕ.

Ads

«Οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στη χώρα επί πολλά χρόνια, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως παρίες, στερούμενοι δικαιώματα που τους ενσωματώνουν στην πολιτική ζωή και διασφαλίζουν την ισότητα, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

ΔΗΜΑΡ: Το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει

Οι μετανάστες οι οποίοι ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας «δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας ότι υπάρχει προσπάθεια να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή η ακροδεξιά ατζέντα. Τέλος, καλεί ειδικά το ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει την τροπολογία. «Τα κόμματα που δεν θέλουν να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή η ακροδεξιά ατζέντα – και ειδικά το ΠΑΣΟΚ που είχε εισαγάγει το νομό που σήμερα ανατρέπεται – οφείλουν να καταψηφίσουν την τροπολογία», επισημαίνεται.

Ads

ΠΑΣΟΚ: Αναγκαία η μη συμμετοχή μεταναστών στις αυτοδιοικητικές

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του την Κυριακή, σημείωσε ότι η μη συμμετοχή των μεταναστών μέσω εισαγωγής στην ισχύουσα νομοθεσία των απαραίτητων αλλαγών, είναι αναγκαία προκειμένου να διαφυλαχθεί η νομιμότητα των επικείμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Όπως, αναφέρεται στην ανακοίνωση, «με αφορμή τον δικαστικό έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του 2010, εκδόθηκε αμετάκλητη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την συμμετοχή στο εκλογικό σώμα κατηγοριών ψηφοφόρων που δεν έχουν την ελληνική  ιθαγένεια και άρα δεν μπορούν να μετάσχουν  στις βουλευτικές εκλογές».

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, ο Γιώργος Παπανδρέου, επί πρωθυπουργίας του οποίου ψηφίστηκε ο «νόμος Ραγκούση», έκανε λόγο για «πράξη οπισθοδρόμησης» και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «θέλει να στερήσει το δικαίωμα φωνής σε ανθρώπους καθόλα νόμιμα διαβιούντες στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, το υπουργείο Εσωτερικών υποστηρίζει πως η επίμαχη τροπολογία συνιστά απλώς συμμόρφωση με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ.