Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που ήθελαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να σχεδιάζει σύσκεψη με τα άλλα μέλη της τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος, στα μέσα Νοεμβρίου, προχώρησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ. «Δεν υπάρχει συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου για το ελληνικό χρέος», είπε συγκεκριμένα. Ερωτηθείς μάλιστα για το αν το Ταμείο έχει ζητήσει μία τέτοια συνάντηση, ο εκπρόσωπος απάντησε πως δεν έχει γνώση τέτοιου αιτήματος. Διευκρίνισε πως το Ταμείο θα επανεξετάσει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της επερχόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Ads

Η τριμερής αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να είναι γνωστή ακόμα η ακριβής ημερομηνία.

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το μέλλον της τρόικα, ο Μάρεϊ σχολίασε απλά πως δεν έχει «τίποτα» να πει για την τριμερή. Προσέθεσε πως στόχος του Ταμείου είναι να «συνεχίσει τη δουλειά του», καθώς «έχουμε πρόγραμμα ως τα μέσα του 2016» και «δουλειά να κάνουμε». Επανέλαβε, δε, ότι υπάρχει ένα «συμφωνημένο πλαίσιο» με τους εταίρους της Ελλάδας, που προβλέπει την παροχή βοήθειας από τους Ευρωπαίους προκειμένου η Αθήνα να πετύχει τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020 και «σημαντικά κάτω» από το 110% το 2022.

Ο Μάρεϊ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα για τυχόν δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Νωρίτερα, στο μηνιαίο δελτίο της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε πως η χώρα θα αντιμετωπίσει «σημαντικά δημοσιονομικά κενά» προκειμένου να πετύχει τους «φιλόδοξους» στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος το 2015-16.

Ads

Η ΕΚΤ τονίζει πως οι «κίνδυνοι για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές» της Ελλάδας πηγάζουν από την «αβεβαιότητα» για τις «επιδράσεις» των φορολογικών μεταρρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή φέτος, από τις δικαστικές αποφάσεις για την επιστροφή περικοπών που είχαν επιβληθεί στα ειδικά μισθολόγια, και από την «χρηματοοικονομική κατάσταση» στον ευρύτερο τομέα της Υγείας.

Η Ευρωτράπεζα τονίζει πως οι λύσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της διετίας 2014-15 θα πρέπει να συζητηθούν κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, και κατά την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2014.

Για τα περί ενδεχόμενου νέου προγράμματος βοήθειας ο εκπρόσωπος του Ταμείου παρέπεμψε στην Αθήνα και την Κομισιόν. 

Πάντως, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Έθνος, αυτοί που δεν ήθελαν την συζήτηση για το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν οι ευρωπαίοι εταίροι. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν ήταν η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συνέβη: «Η προηγούμενη φορά ήταν όταν ξεκίνησε η συζήτηση για το αίτημα της Αθήνας, για την πραγματοποίηση της συνάντησης των Παρισίων, την οποία αρχικά οι Ευρωπαίοι απέρριψαν, και στη συνέχεια αποδέχθηκαν μετά από επιμονή του Ταμείου. Η ενημερωμένη πηγή είπε στο “Ε” ότι το ΔΝΤ επιχείρησε τον Αύγουστο να θέσει στην ατζέντα της συνάντησης, στη γαλλική πρωτεύουσα, τη συζήτηση του χρέους, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό», γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Μιχάλης Ιγναντίου.