Η διενέργεια Συνόδου Κορυφής τον προσεχή Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος αποφασίστηκε, σύμφωνα με το Mega που επικαλείται πληροφορίες απο το ΔΝΤ. Πάντως η Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. «Βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό χρέος είναι η πλήρης εφαρμογή του Μνημονίου».

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον και σε αυτήν θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας. «Θα είναι μια συζήτηση για την επόμενη μέρα», ανέφερε πηγή κοντά στις σχετικές συζητήσεις. Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί και στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 12 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που σημαίνει ότι θα επαναφέρει την πρόταση για νέο κούρεμα, στην οποία ωστόσο αντιτίθεται η Ευρώπη. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές της εβδομάδας, κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και των stress tests της ΕΚΤ.

Καμιά συζήτηση για το χρέος μέχρι…

Από απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, προκύπτει πως «βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση για το ελληνικό χρέος είναι η πλήρης εφαρμογή του Μνημονίου». Όπως τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση της Κομισιόν αποτελεί μια «παταγώδη διάψευση των κυβερνητικών ισχυρισμών για το δήθεν τέλος του μνημονίου».

Ads

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει πως διά του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Γ. Κατάινεν, η Κομισιόν «διαψεύδει τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, για το δήθεν τέλος του Μνημονίου και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το φθινόπωρο, αφού με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο συνδέει την έναρξη συζήτησης για τα ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσής του, με την πλήρη εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων».

«Το Eurogroup δήλωσε ρητά τον Νοέμβριο του 2012 ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα και βοήθεια στην Ελλάδα, εφόσον κριθούν αναγκαία, εξαρτώνται από την πλήρη ικανοποίηση όλων των προϋποθέσεων που περιέχονται στο πρόγραμμα. Ως εκ τούτου, η ικανοποίηση των όρων του Μνημονίου Συμφωνίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με τα θέματα αυτά», ανέφερε συγκεκριμένα στην απάντησή του ο Κατάινεν, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή.