Για δεύτερο 24ωρο παραμένουν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε πολλές περιοχές της Αττικής, με χιλιάδες νοικοκυριά να έμειναν στο σκοτάδι και τους πολίτες να στέλνουν μηνύματα οργής και απόγνωσης. 

Ads

«Ο κρατικός μηχανισμός κάνει το καλύτερο δυνατό» δηλώνουν από την κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας πως το πρόβλημα είναι μεγάλο και εκφράζοντας ανησυχία για το χρόνο που θα απαιτηθεί ώστε να υπάρξει αποκατάσταση. Εν τω μεταξύ, από το πρωί της Τετάρτης, υπάρχει ένας «χιονοπόλεμος» ευθυνών μεταξύ των εμπλεκόμενων, δηλαδή της κεντρική κυβέρνηση, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΔΕΔΔΗΕ, με αποποίηση ευθυνών και αλληλοκατηγορίες για την κατάρρευση του «επιτελικού κράτους». «Ουδέποτε έχει πει κανείς από την κυβέρνηση ότι και στη διαχείριση του χιονιά είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Θεόδωρος Λιβάνιος, από το βήμα της Βουλής. 

Υπενθυμίζεται πως δύο ηλικιωμένοι στην Εύβοια με μηχανική υποστήριξη έχασαν τη ζωή τους μετά τις διακοπές ρεύματος, που είχαν σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή οξυγόνου. Δεκάδες περιοχές στην Εύβοια περνούν τρίτο βράδυ χωρίς ρεύμα, και κάποιες και χωρίς νερό. Πρόκειται κυρίως για χωριά από το κεντρικό τμήμα έως το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Αγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά τμήματα της Ιστιαίας. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ αργά το βράδυ της Τετάρτης, τα συνεργεία του εργάζονται για την επανηλεκτροδότηση 10.000 ακόμη νοικοκυριών. Προσθέτει, ότι επικεντρώνει στην επανηλεκτροδότηση 5 γραμμών Μέσης Τάσης, σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Γλυκά Νερά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία. 

Ads

Συνολικά, τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αφορούν νοικοκυριά στις περιοχές: 

  • Διόνυσος,
  • Αγ. Στέφανος,
  • Πετρούπολη,
  • Κεφαλάρι,
  • Πολιτεία,
  • Βριλήσσια,
  • Γλυκά Νερά,
  • Κάτω Κηφισιά,
  • Εκάλη
  • Νέα Ερυθραία.

ΣΥΡΙΖΑ: Το μπάχαλο και η αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Τις τελευταίες 48 ώρες οι κάτοικοι της Αττικής ζουν κυριολεκτικά μέσα στα σπίτια τους το τι σημαίνει “επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη”. Ολόκληρες περιοχές βρίσκονται ακόμα χωρίς ρεύμα και νερό, και οι απεγνωσμένοι πολίτες μάταια ζητούν βοήθεια από τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς κανείς δεν απαντά στα τηλέφωνα. Εχθές εκατοντάδες πολίτες ξεροστάλιαζαν στους σταθμούς του ΗΣΑΠ γιατί κανείς δεν τους ενημέρωνε πως διακόπηκαν τα δρομολόγια. Τα εκχιονιστικά, δε, μέσα στην πόλη εμφανίζονται μόνο στους δρόμους που πρόκειται να περάσει ο πρωθυπουργός»,   ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Την ίδια ώρα η ελληνική κοινωνία αποσβολωμένη βλέπει μέσα στη Βουλή να ψηφίζεται από την κυβέρνηση ο τριπλασιασμός των μισθών των γαλάζιων golden boys, σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Το μπάχαλο και την αλαζονεία της κυβέρνησης θα θυμούνται οι πολίτες και από αυτή την περιπέτειά που τους έβαλε ο κ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό καλό θα ήταν ο κ. Ταραντίλης να θυμηθεί ότι εκπροσωπεί την κυβέρνηση, να σταματήσει να κάνει φθηνή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και να αρχίσει να απαντά στους πολίτες», τόνισε απαντώντας και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Ταραντίλη, ο οποίος δήλωσε ότι «οι πολίτες ζητούν υπεύθυνη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από μια πρωτοφανή κακοκαιρία κι όχι κομματικούς καυγάδες», υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η Εθνική Οδός είχε κλείσει εξαιτίας κακοκαρίας και επί ΣΥΡΙΖΑ το 2017. 

► Διαβάστε επίσης: Τσίπρας: «Δεν είναι επιτελικό κράτος αυτό, αλλά ένα σαράβαλο που διοικείται από χρυσοπληρωμένα golden boys»

ΚΙΝΑΛ: «Τραγική αποτυχία»

Σφοδρή επίθεση την κυβέρνηση για τη διαχείριση της κακοκαιρίας εξαπέλυσε και το ΚΙΝΑΛ.«Η ένταση της Μήδειας ήταν γνωστή εδώ και μέρες. Στα λόγια η Κυβέρνηση ήταν πανέτοιμη. Στην πράξη όμως χρεωκόπησε. Στάθηκε για μια ακόμη φορά αδύναμη και ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες. Επί δύο μέρες, η Πολιτική Προστασία παρακολουθούσε τα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει. Έκλεισαν την Εθνική Οδό και νόμισαν ότι έκαναν το καθήκον τους. 250.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ρεύμα, κάποιες περιοχές μάλιστα για 36 ώρες (!) και πολλές χιλιάδες σπίτια χωρίς νερό για 12 ώρες. Και μόνο στις 8 το βράδυ της δεύτερης ημέρας, θυμήθηκαν να κηρύξουν περιοχές σε έκτακτη ανάγκη και να ζητήσουν τη βοήθεια του στρατού για να ανοίξει δρόμους και να μαζέψει δένδρα. Πράγμα που έπρεπε να γίνει από την πρώτη ημέρα, αφού γνώριζαν την αδυναμία και την ανεπάρκεια των μηχανισμών τους. Του συστήματος που δεν έχουν ακόμη -μετά από πολλούς μήνες- συγκροτήσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: 

«Ομολόγησαν έτσι την πλήρη απουσία προγραμματισμού, σχεδίου, ικανότητας αντίδρασης μπροστά στις δυσκολίες. Ομολόγησαν την τραγική αποτυχία τους. Πρωταθλητές στα λόγια, τελευταίοι στη δυνατότητα να εγγυηθούν την προστασία των πολιτών. Ένα επιτελικό κράτος-μαϊμού. Συγχαίρουμε το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ για την υπεράνθρωπη προσπάθειά του. Επισημαίνουμε όμως την ανεπάρκεια, όλα τα τελευταία χρόνια, του εκσυγχρονισμού και της συντήρησης των δικτύων του».

Κουτσούμπας: Το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το «μένουμε σπίτι»

«Ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες διαβεβαίωναν για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, μπροστά στη χιονόπτωση που όλοι περίμεναν, τελικά όπως αποκαλύφτηκε το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το “μένουμε σπίτι”», δήλωσε από τη μεριά του ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Η άθλια κατάσταση στην Αττική όπου με είκοσι εκατοστά χιόνι, εθνικές οδοί και κεντρικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιούνται και ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθρεφτίζει τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις ανάγκες του λαού».

«Αποκαλύπτει ότι όσο τα έργα υποδομής, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, οι συγκοινωνίες,  μπαίνουν στη ζυγαριά του «κόστους – οφέλους», η οποία είναι βασική πολιτική κατεύθυνση των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και των δήμων, τόσο θα μεγαλώνουν οι ελλείψεις και τα προβλήματα από κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο. Χωρίς καμιά καθυστέρηση, η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, περιφέρεια και δήμοι, να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για τον καθαρισμό των δρόμων. Να πάρουν όλα τα μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα μέσα μεταφοράς. Να εξασφαλιστεί πρωτίστως η ασφαλής πρόσβαση σε νοσοκομεία και να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού», πρόσθεσε.

ΜέΡΑ25: «Η επιτελική αριστεία θάφτηκε στο χιόνι»

«Φαίνεται πως η επιτελική αριστεία της Κυβέρνησης θάφτηκε στο χιόνι και μπορεί ο Πρωθυπουργός να απολάμβανε ανέμελος τον καφέ του στο Κολωνάκι με δημοσιογράφος (κάτι που σημειωτέον για τους πολίτες απαγορεύεται) και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη να προσπάθησε να τα ρίξει όλα στην «Μήδεια», η πραγματικότητα όμως είναι πως η Κυβέρνηση πιάστηκε για άλλη μια φορά απροετοίμαστη και δόλια», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης και συνέχισε: «Διότι πέρα από την αποτυχία να προετοιμαστεί ο κρατικός μηχανισμός για ένα φαινόμενο που περιμέναμε, τόσο η εξυπηρέτηση για την απαλλαγή των εργολάβων στις οδικές αρτηρίες από αποζημίωση, όσο και οι άλλοι ιδιώτες εργολάβοι στους οποίους η ΔΕΔΔΗΕ υποτίθεται μαζί με την μνημονιακά διαλυμένη και ποικιλοτρόπως ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, είχε αναθέσει τον καθαρισμό των κλαδιών κοντά σε καλώδια κάθε χρόνο, απέτυχαν. Απέτυχαν μαζί με την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και τις εμμονές της για μια «ιδιωτικομανία» και τα «αόρατα χέρια της αγοράς» που μόνο προσόδους στις τσέπες των ολιγαρχών ξέρουν να κομίζουν. Θα αναληφθεί όμως έστω κάποια ευθύνη για όσα έγιναν;»
 
Ελληνική Λύση: Το «επιτελικό κράτος» απουσίαζε 

Για απουσία του κράτους και ανικανότητα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση. «Το “επιτελικό κράτος” απουσίαζε επιδεικτικά ακόμα και από τους κεντρικούς δρόμους των Αθηνών, ενώ γνώριζαν επί ημέρες για την κακοκαιρία. Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες παραδόθηκαν στον χιονιά, ενώ μηχάνημα δεν υπήρχε ούτε για δείγμα», αναφέρει η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.