Στην γερμανική εφημερίδα «Griechenland Zeitung» πριν από δύο ημέρες,  η κα Σίγκριντ Σκαρπέλης-Σπερκ, Πρόεδρος της Ένωσης των Γερμανο-Ελληνικών Εταιρειών, η οποία ανήκει στο επιτελείο του Φούχτελ και συνόδεψε τον Πρόεδρο Γκάουκ στην Ελλάδα, εισηγήτρια για το ελληνογερμανικό ίδρυμα νεολαίας, αναφέρει τα εξής: «Με πρωτοβουλία της Ένωσης των Γερμανο-Ελληνικών Εταιρειών έγινε μια δωρεά 2011 βελανιδιών για την αναδάσωση στην Καισαριανή, ως ένδειξη συμφιλίωσης και μνήμης. Στις 27 Απριλίου θα τιμηθούν οι δωρητές με μια μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματά τους στην Καισαριανή. Μεταξύ αυτών είναι και δύο μέλη της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Πρώτο όνομα στην πλάκα θα είναι, λόγω αλφαβητικής σειράς, ο ελληνο-γερμανός Μιχάλης Βασιλειάδης».

Ads

Την Πρωτομαγιά του 1944 στο σκοπευτήριο της Καισαριανής εκτελέστηκαν 200 αγωνιστές του εργατικού κινήματος, της αντίστασης ενάντια στην φασιστική κατοχή και της πάλης για μια καλύτερη σοσιαλιστική κοινωνία. Οι «200» εκτελέστηκαν, ως αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού, τριών συνοδών του αξιωματικών και τον τραυματισμό πολλών στρατιωτών στους Μολάους της Λακωνίας, στις 27 Απριλίου του 1944.Την ίδια ακριβώς ημέρα, 70 χρόνια μετά, στις  27 Απριλίου 2014, θα τιμηθούν και οι Γερμανοί δωρητές των 2011 βελανιδιών σε ειδική τελετή και με μαρμάρινη πλάκα.

Να θυμίσουμε πως η εν λόγω πρωτοβουλία της δενδροφύτευσης ήταν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και τον τότε πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, επίσης από το φιλικό περιβάλλον της κας Σπέρκ. Στους δε χορηγούς της πρωτοβουλίας «2011 Βελανιδιές για την Καισαριανή» συγκαταλέγονται όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της γερμανικής βουλής, ο πρόεδρος του συνδικάτου χημικής βιομηχανίας Μίχαελ Βασιλειάδης, η ιστορικός Φάνη Παπούλια κ.α.

Ο κ. Βασιλειάδης είναι ο Πρόεδρος του μεγάλου Συνδικάτου Εξόρυξης, Χημικών και Ενέργειας της Γερμανίας, IG-Chemie, με σύζυγο την ιρανικής καταγωγής, Γιασμίν Φαχίμι, γραμματέα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που συνασπίστηκε στις πρόσφατες εκλογές με τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ.

Ads

image
Σκαρπέλις Σπέρκ

Η κ. Σκαρπέλης Σπέρκ είναι πρώην βουλευτή του SPD, η οποία έχει υψηλές γνωριμίες τόσο από γερμανικής όσο και από ελληνικής πλευράς, σε χθεσινή της συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων πως πρέπει να θυμόμαστε και καλές περιόδους στις σχέσεις μας, όπως την περίοδο της μετανάστευσης Ελλήνων Εργατών στην Γερμανία από το 1960 – 1980 (!). Επίσης, ήδη από τις 15 Φερβρουαρίου 2014, είχε ανακοινώσει την τιμητική αυτή εκδήλωση προς τιμή των Γερμανών δωρητών, τα εξής: «Με τα αποκαλυπτήρια της πλάκας των δωρητών στις 04/27/2014 στην Καισαριανή συμπληρώνεται η δράση (ο έρανος) μας με την παρουσία Γερμανών και Ελλήνων διασημοτήτων. Αν βρίσκεστε εκείνο τον καιρό στην Αθήνα και επιθυμείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το γραφείο μας, ώστε να σας ενημερώσουμε για περαιτέρω λεπτομέρειες». 

Δείτε το λινκ

Οπότε, είναι σίγουρο για τους Γερμανούς ότι η εκδήλωση θα γίνει και μάλιστα έχουν έτοιμη και τη λίστα των « Γερμανών και Ελλήνων διασημοτήτων» όπως λένε, αλλά και τη σειρά με την οποία θα μπουν τα ονόματα των δωρητών (« λόγω αλφαβητικής σειράς») στην μαρμάρινη πλάκα.

Προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με το νυν δήμαρχο Καισαριανής,  κ. Αντώνη Καμπάκα, αλλά στάθηκε αδύνατον. Μιλήσαμε ωστόσο με τον τέως δήμαρχο και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κο Σπύρο Τζόκα, ο οποίος δεν ήταν ενήμερος για το γεγονός, ωστόσο μας εξήγησε πως ενώ η εν  λόγω δενδροφύτευση έγινε πριν 2 χρόνια (συγκεκριμένα στις 20 Φεβρουαρίου 2011), ποτέ δεν είχε συζητηθεί θέμα ανάρτησης μαρμάρινης πλάκας και πως θα το θέσει ως θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο δε γνώριζε πότε θα γίνει. Αμέσως μετά πήρε ο ίδιος τον δήμαρχο τηλέφωνο – του ίδιου του απάντησε- και μόλις του έθεσε το ζήτημα και τους προβληματισμούς μας, καθώς και το ότι έχει λάβει δημοσιότητα, ο δήμαρχος είπε πως την επόμενη ημέρα θα γίνονταν δημοτικό συμβούλιο και το θέμα θα έρχονταν εκτάκτως προς συζήτηση. Η ημέρα αυτή είναι σήμερα, 10 Απριλίου 2014, και το δημοστικό Συμβούλιου θα γίνει στις 8 το βράδυ.

Σε ερώτησή μας, αν ήταν απαίτηση των Γερμανών το να υπάρξει η εν λόγω πλάκα ή πρόταση από την ελληνική πλευρά, η απάντηση ήταν πως ναι, δική τους απαίτηση ήταν που έχει γίνει αποδεκτή από τον δήμαρχο κο Καμπάκα. Ωστόσο, ο ίδιοςο δήμαρχος, όπως μας είπε ο κος Τζόκας ότι του είπε – καθώς σε εμάς δεν απαντά –  δήλωσε πως σήμερα θα το φέρει ως θέμα προς συζήτηση.

Και τα ερωτήματα πολλά:

– Γιατί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ο δήμαρχος το φέρνει σε συζήτηση 10 ημέρες πριν την εκδήλωση τιμής στους Γερμανούς δενδροδωρητές;
– Πώς δικαιολογείται όλη αυτή η μυστικότητα;
– Πώς είναι δυνατόν, η Γερμανίδα πρόεδρος της Ένωσης “VDGG” να ανακοινώνει δημόσια πως η τελετή θα γίνει και μάλιστα γνωρίζοντας ακόμη και με ποια σειρά θα μπουν τα ονόματα στην μαρμάρινη πλάκα, αν δεν έχει παρθεί ήδη η απόφαση από τις Ελληνικές δημοτικές αρχές; Προφανώς, η πλάκα ήδη έχει παραγγελθεί.
– Πώς γίνεται η ίδια Σκαρπέλις μέσω της ιστοσελίδας της Ενωσης να κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε όποιον ενδιαφέρεται να παραστεί στην τελετή στην Ελλάδα, αν  – σύμφωνα με το δήμαρχο – δεν έχει παρθεί ακόμη ανάλογη απόφαση;
– Γιατί τόση μυστικότητα;

– Επιπλέον, γιατί επιλέχθηκε ως ημερομηνία η 27 Απριλίου; Είναι τυχαία η επιλογή της ίδιας μέρας που πριν 70 χρόνια οι Έλληνες αντιστασιακοί σκότωσαν τον Γερμανό αξιωματικό;
– Ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος, σε συνέντευξή του σε ευρείας κυκλοφορίας Αθηναϊκή εβδομαδιαία εφημερίδα αναφέρει: «Μένω δίπλα στο άλσος της Καισαριανής και κάθε μέρα βλέπω τα ελάχιστα πεύκα στο άλσος να αργοπεθαίνουν από τις κάμπιες και την αδιαφορία της πολιτείας». Μήπως τελικά οι βελανιδιές «φύγουν» αλλά η μαρμάρινη πλάκα «μείνει», θυμίζοντάς μας πως «πέρασαν και καλοί Γερμανοί από την Καισαριανή;»
– Αν κάποιος θέλει να κάνει μια δωρεά σε έναν ιστορικό χώρο μνήμης θανάτου και αντίστασης, τότε δε θα έπρεπε να το κάνει με ησυχία, σοβαρότητα και σεβασμό; Αν γίνει και άλλη προσφορά σε δέντρα ή συστήματα πυρασφάλειας, θα μπει και άλλη πλάκα; Πόσα μάρμαρα δωρητών χωράει η Καισαριανή;
– Σε ποια ζυγαριά μετράμε από τη μια ζωές και από την άλλη βελανιδιές;