Πολλοί βουλευτές έχουν εκλεγεί με ενισχυμένη αναλογική χωρίς αντιστοιχία με τους ψηφοφόρους, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, στην αρχή της τοποθέτησής του κατά την συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου στην Βουλή.

Ads

Ο Β. Λεβέντης, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την έκπληξή του γιατί «κάποια κόμματα που είχαν την απλή αναλογική στην ιδρυτική τους διακήρυξη, αναζητούν δικαιολογίες να μην την ψηφίσουν»

Όπως είπε «το πρωτεύον είναι να μην υπάρχουν “δώρα” και μπόνους, η “κυβερνησιμότητα” είναι δικαιολογία. Η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη. Μπορεί να μεσολαβεί 20ήμερο διαβουλεύσεων όπως σε όλες τις προηγμένες χώρες, δεν χρειάζεται να σχηματίζεται κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών». 

Για τη ΝΔ τόνισε πως «ενσπείρει φοβικά σύνδρομα, αλλά δεν μπορεί να πιάσει τα μηνύματα της εποχής. Πρέπει να λειτουργήσει η συνείδηση του βουλευτή γιατί από την σημερινή ψήφο εξαρτάται ο τρόπος που κυβερνάται η χώρα». «Αν η ΝΔ πάρει μεγάλο ποσοστό, θα προσυπογράψω να μείνει 4 χρόνια, αλλά θέλει δώρα, δεν μπορεί να πείσει τον κόσμο», είπε και πρόσθεσε: «να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας, η πρόοδος του σύγχρονου κόσμου ήρθε με τέτοιες κυβερνήσεις». «Η χώρα πτώχευσε με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις που μιλούσαν για “χαμένες ψήφους” και έπαιρναν το μπόνους, κάνοντας ρουσφέτια για να διατηρηθούν στην εξουσία», σημείωσε. 

Για το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά για τη Φώφη Γεννηματά είπε πως θα τιμωρηθεί από τον λαό γιατί αρνείται την απλή αναλογική, η οποια αποτελεί μέρος της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ.  «Επί 20 χρόνια ο ίδιος ο Α. Παπανδρέου πρόδωσε την απλή αναλογική. Τώρα το κάνει η Φώφη Γεννηματά. Όταν κάνει γύρο θριάμβου η δεξιά, ίσως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην Βουλή», είπε, σχολιάζοντας το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τη ΝΔ στην καταψήφιση της απλής αναλογικής.  «Η Ένωση Κεντρώων θα εμποδίζει την εισαγωγή βάρβαρων μέτρων αλλά ο λαός τιμωρεί όταν προδίδονται θέσεις που είναι θεμελιακές για την δημοκρατία», είπε τέλος ο Β. Λεβέντης απευθυνόμενος στην Φ. Γεννηματά.

Ads