Αυστηρότερο γίνεται το νομοθετικό πλαίσιο για την αποφυλάκιση κρατουμένων που εκτίουν ποινή ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. To νομοσχέδιο προβλέπει επίσης να αφήνεται ελεύθερος όποιος συλληφθείς δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης. Επιπλέον, προβλέπεται η οριστική στέρεση προνομίων βουλευτών μετά από αμετάκλητη καταδίκη τους.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έχει τον τίτλο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, παρατείνεται από τα 16 στα 20 έτη ο χρόνος για την αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Παράλληλα, προβλέπεται να αφήνεται ελεύθερος όποιος έχει συλληφθεί για οποιασδήποτε εγκληματική πράξη (εκτός για τρομοκρατικές ενέργειες) και δώσει πληροφορίες για αποκάλυψη ή εξάρθρωση τρομοκρατική οργάνωσης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι όσοι είναι υπόδικοι για συμμετοχή σε οποιαδήποτε εγκληματική πράξη (εκτός από συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση) αναστέλλεται η σε βάρος τους ποινική δίωξη και αποφυλακίζονται, εάν πριν από την αμετάκλητη καταδίκη τους, «με δική τους πρωτοβουλία» συντέλεσαν με παροχή πληροφοριών στην ανακάλυψη ή εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης ή στην ανακάλυψη και σύλληψη φυγόδικων ή φυγόποινων για πράξεις τρομοκρατίας.

Ωστόσο, αν τυχόν μετά την αποφυλάκισή δεν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που δόθηκαν, ανακαλείται η αναστολή της ποινής και διατάσσεται και πάλι η φυλάκιση.

Προβλέπεται επίσης η αποφυλάκιση όσων εκτίουν ποινή μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το μισό της ποινής τους. Σε αυτή την περίπτωση εξαιρούνται όσοι έχουν διαπράξει αδικήματα σχετικά με τρομοκρατία, προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ληστεία.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ότι οι εξωτερικοί φρουροί των φυλακών μπορούν να φέρουν τον οπλισμό τους και εκτός υπηρεσίας, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα να κατέχουν και να φέρουν και ιδιωτικό ατομικό οπλισμό.

Οριστική στέρηση προνομίων βουλευτών μετά από αμετάκλητη καταδίκη

Το άρθρο 43 το νομοσχεδίου προβλέπει ότι η αμετάκλητη παραπομπή εν ενεργεία βουλευτή ή ευρωβουλευτή στο ακροατήριο δικαστηρίου, επιφέρει αμέσως την αναστολή των βουλευτικών ατελειών και προνομίων, ενώ η αμετάκλητη καταδίκη βουλευτή συνεπάγεται την οριστική στέρηση των ατελειών και προνομίων.

Ειδικότερα, τα αδικήματα που επιφέρουν αναστολή των βουλευτικών ατελειών είναι τα εξής: Κλοπή απάτη, υπεξαίρεση κοινή ή στην υπηρεσία, εκβίαση, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών, πλαστογραφία και κατάχρηση ενσήμων, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία και ψευδή ανώμοτι κατάθεση, παραπλάνηση σε ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση, απιστία δικηγόρου, απιστία περί την υπηρεσία, δωροδοκία, καταπίεση, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμηση, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, υπεξαγωγή εγγράφου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας και τυχερών παιχνιδιών.