Αθωώθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας οι οροθετικές γυναίκες που είχαν συλληφθεί το 2012 ως «παράνομα εκδιδόμενες» με την κατηγορία ότι «μετέδιδαν τον ιό του HIV/AIDS» και των οποίων τα προσωπικά τους στοιχεία  είχαν δημοσιοποιηθεί επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου.

Ads

Πρόκειται για 11 τοξικομανείς γυναίκες –στην περίπτωση των τριών η ποινική δίωξη έπαυσε λόγω θανάτου– οι οποίες αθωώθηκαν από την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης κατά συρροή, ενώ για το αδίκημα σχετικό με το νόμο περί εκδιδομένων γυναικών που επίσης αντιμετώπιζαν, είχε μετατραπεί σε πταίσμα και είχε παραγραφεί.

Υπέρ της αθώωσης των γυναικών τάχθηκε και ο εισαγγελέας της έδρας ο οποίος ανέφερε κατά την αγόρευσή του:

«Δεν προέκυψε ουδόλως ότι εκδίδονταν, ουδόλως ότι ερχόντουσαν σε σαρκική επαφή χωρίς χρήση προφυλακτικού με άλλα άτομα, ουδόλως -εκτός της πρώτης κατηγορούμενης- ότι γνώριζαν την οροθετικότητά τους. Προϋπόθεση για πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης είναι ο δόλος, η μη χρήση προφύλαξης. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περαιτέρω. Ζητώ να  παύσει η ποινική δίωξη για όσες έχουν αποβιώσει και να αθωωθούν οι υπόλοιπες κατηγορούμενες».

Ads

Απολογούμενες νωρίτερα οι κατηγορούμενες αρνήθηκαν τα αδικήματα που τους αποδίδονταν ενώ μία από αυτές, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της έδρας γιατί τις προσήγαγαν εκείνη τη μέρα, δήλωσε ότι «τη συγκεκριμένη ημέρα μας συνέλαβαν γιατί η εντολή τους ήταν τέτοια. Να μαζέψουν όλες τις γυναίκες γύρω από την Ομόνοια. Μάζεψαν 90-100 γυναίκες».

Την απόφαση του δικαστηρίου δέχθηκε με χειροκροτήματα το ακροατήριο και οι ίδιες οι κατηγορούμενες με δάκρυα χαράς και ανακούφισης.