To σημερινό «καμπανάκι» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την εξάπλωση της πανδημίας στην Ευρώπη μπορεί να είχε ως πρώτους αποδέκτες την Αυστρία, τη Νορβηγία και τη Δανία, συναντά όμως έδαφος προβληματισμού και στην Ελλάδα και σε όσους ήδη – και εντός κυβέρνησης – συζητούν περί άρσης του lockdaown.

Ads

Οι τρεις αυτές χώρες είναι οι πρώτες που ήδη έχουν ξεκινήσει την αντίστροφη μέτρηση για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο σήμερα ο ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Χανς Κλούγκε διαμήνυσε πως η εξάπλωση της πανδημίας στην Ευρώπη παραμένει σε «κόκκινο» επίπεδο και προειδοποίησε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν «πολύ προσεκτικά» την κατάσταση πριν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν λάβει για τον έλεγχο της διάδοσης του ιού.

Στην Αθήνα, η κυβέρνηση έχει μεν παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα στις 27 Απριλίου και οι πληροφορίες αναφέρουν πως η έναρξη της άρσης του lockdown δεν πρέπει να αναμένεται πριν από τον Μάιο, όμως η εικόνα που εκπέμπεται είναι πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ούτε ακριβές χρονοδιάγραμμα, ούτε συγκεκριμένος σχεδιασμός για την, σταδιακή έστω, επιστροφή στην ομαλότητα.

Η βασική εισήγηση που έχει αυτή την στιγμή στα χέρια της η κυβέρνηση, προβλέπει – είτε στις αρχές είτε στα μέσα Μαίου, και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αρνητική ανατροπή στην καμπύλη εξέλιξης της πανδημίας – ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα αρχίσει από τα εμπορικά καταστήματα και, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα επεκταθεί και στα καταστήματα και τους χώρους εστίασης. Η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας φέρεται να έχει τονίσει πως όλα τα βήματα χαλάρωσης θα πρέπει να είναι σταδιακά, ενώ αρκετά από τα μέλη της υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει παράταση του αυτό-περιορισμού στους πιο ηλικιωμένους και στις ευπαθείς ομάδες.

Ads

«Γκρίζα ζώνη» ωστόσο παραμένει το πώς θα επιτευχθεί η ασφαλής, σταδιακή επιστροφή όλων των κοινωνικών ομάδων σε τροχιά καθημερινότητας, από την στιγμή που ουδείς γνωρίζει – και πολύ περισσότερο ουδείς εγγυάται – εάν θα γίνουν δειγματοληπτικά έστω τεστ για τον κορονοϊό στον ευρύτερο πληθυσμό. Ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας δηλώνει πως μπορεί να αξιοποιηθούν και τα τεστ αντισωμάτων, και εδώ ωστόσο ουδείς γνωρίζει πόσο σύντομα θα υπάρχουν αξιόπιστα τέτοια τεστ και εάν θα τα έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.

Θολό είναι το τοπίο και ως προς τη λειτουργία των σχολείων. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως άφησε χθες ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία έστω και για λίγες εβδομάδες και το βέβαιο είναι πως – πλην δραματικού απροόπτου – δεν υπάρχει θέμα μετάθεσης των πανελλαδικών εξετάσεων για τον Σεπτέμβριο.

«Οι πανελλαδικές θα γίνουν και είναι σταθερή επιδίωξή μας να γίνουν όσο πιο κοντά στον Ιούνιο», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως δείχνοντας ως πιθανότερη εκδοχή την μείωση της ύλης και την παράταση του σχολικού έτους. Οι τελευταίες πληροφορίες μάλιστα δείχνουν πως το επικρατέστερο σενάριο είναι να εξεταστούν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων μόνον στην ύλη που έχει διδαχθεί μέχρι τις 11 Μαρτίου, οπότε και έκλεισαν τα σχολεία. Ιδιαίτερα επιφυλακτικός ωστόσο στο θέμα των σχολείων εμφανίζεται ο Ηλίας Μόσιαλος – ο άνθρωπος που, κατά πολλούς, ήταν εκείνος που έπεισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την έγκαιρη και εκτεταμένη λήψη μέτρων στην έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού.

«Προσωπικά», έχει πει, «θα ήμουν πολύ διστακτικός για το άνοιγμα των σχολείων… Εάν αποφασιστεί άνοιγμα των σχολείων αυτό θα έπρεπε να γίνει για την τελευταία τάξη και με μοντέλο «ζωνών διδασκαλίας», να μην γυρίσουν όλοι οι μαθητές». Όπως εξήγησε, δε,οι μαθητές μπορούν να είναι κατά το πλείστον ασυμπτωματικοί και επομένως να κάνουν και τη μεγαλύτερη διασπορά στον πληθυσμό επανερχόμενοι μαζικά στα σχολεία. Για τον λόγο αυτό ο Ηλίας Μόσιαλος υποστηρίζει πως είναι προτιμότερο τα σχολεία να μην ανοίξουν κανονικά με την άρση των μέτρων.