Η αίγλη του ΣΥΡΙΖΑ διεθνώς έχει μειωθεί κατακόρυφα, υποστηρίζουν οι επικριτές του κόμματός μας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι αμείωτο παραμένει το διεθνές ενδιαφέρον για το πολιτικό  εγχείρημα και την κυβερνητική εμπειρία  του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι το κύρος  του κόμματος  της σύγχρονης ανανεωτικής  αριστεράς της Ελλάδας, παραμένει υψηλό, στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, παρά την υπογραφή και εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και την σοβαρή διάσπαση που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ τον Αύγουστο του 2015.

Ads

Έχω αρθρογραφήσει κατ’ επανάληψη μέσα στο 2016 για επισκέψεις δεκάδων ομάδων φοιτητών από πανεπιστήμια χωρών της Ευρώπης στα γραφεία της οδού Λεωνίδου του κόμματός μας, όπου στεγάζονται τα τμήματα της Κεντρικής Επιτροπής.  Το 2016, μας επισκέφθηκαν 47 τέτοιες ομάδες, προκειμένου  να ενημερωθούν και μελετήσουν το «φαινόμενο  ΣΥΡΙΖΑ» στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη, που προσελκύει τέτοιο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων. Η δραστηριότητά μας αυτή συνεχίζεται και  αναμένεται να διευρυνθεί και την χρονιά που διανύουμε. Έτσι, η σειρά διαλέξεων στην αίθουσα των γραφείων μας στην οδό Λεωνίδου τείνει να εξελιχθεί σε θεσμό, που εμείς αποκαλούμε «Αριστερό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Οδού Λεωνίδου».

Για το 2017, η αρχή έγινε (12 Ιανουαρίου)  με πολυπληθή ομάδα του πανεπιστημίου Σορβόννης και ακολούθησε πρόσφατα (8 Φεβρουαρίου), ομάδα του Πανεπιστήμιου της Ουτρέχτης, που είναι το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ολλανδίας.

Ads

Την πολυπολιτισμικής σύνθεσης  ομάδα της Ουτρέχτης αποτελούσαν 22 φοιτητές και 3 καθηγητές από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Την πρωτοβουλία για την επίσκεψη στο ΣΥΡΙΖΑ – μας είπαν οι καθηγητές- είχαν οι ίδιοι οι φοιτητές.

Η συνάντηση – συζήτηση μαζί τους κράτησε 2 ώρες, διότι πέραν των σύντομων διαλέξεων από τον υπογράφοντα και την αναπληρώτρια συντονίστρια του τμήματός Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης Αγγελική Βισβίκη (στάθηκε ιδιαίτερα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό), έγιναν πολλές ερωτήσεις τόσο για το παρελθόν όσο και το παρόν του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.

Από τις ερωτήσεις, που όλες ήταν «εντός θέματος» σχηματίσαμε την εντύπωση ότι τα παιδιά ήρθαν στην Λεωνίδου διαβασμένα. Μεταξύ άλλων θυμηθήκαμε ακόμα και το κίνημα αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό, που είχε αναπτυχθεί στην Ολλανδία στην διάρκεια της χούντας (φέτος κλείνουν 50 χρόνια από την επιβολή της), του οποίου ιδιαίτερη έκφραση ήταν  οι απεργίες των λιμενεργατών στο Άμστερνταμ και την Ουτρέχτη κατά του ελλιμενισμού ελληνικών εμπορικών πλοίων, με αίτημα την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων της δικτατορίας.

Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρχε για το πώς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ το μέλλον της Ε.Ε. και της Ευρώπης ως σύνολο, ερώτημα στο οποίο  απαντήθηκε  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και θέλει την Ελλάδα εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, διεκδικώντας ταυτόχρονα μια άλλη πορεία τους που συνοψίζεται με το στόχο «Επανίδρυση της Ευρώπης».

Φυσιολογικά η συζήτηση περί Ευρώπης κορυφώθηκε  με τα σημερινά μεγάλα προβλήματα κυριαρχίας των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και ανόδου του ρατσισμού και νεοναζισμού, πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η παραδοσιακά ανεκτική ολλανδική κοινωνία, η οποία στις επικείμενες  εκλογές καλείται να αποκρούσει την απειλή Βίλντερς.

Από τους Ολλανδούς συνομιλητές και φίλους μας, εκφράστηκαν θετικά σχόλια για το κίνημα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού με τους πρόσφυγες, κυρίως της Συρίας, καθώς και για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί ενός ευρωπαϊκού προγράμματος ειρήνης για την Μ. Ανατολή και Μεσόγειο, ως την πλέον πειστική απάντηση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Τέλος, κατά την λήξη της πολύ ενδιαφέρουσας συνάντησης-συζήτησης,  δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για την συνέχιση της επικοινωνίας, με πιθανή ενημερωτική επίσκεψη αντιπροσωπείας των Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για νέους ανθρώπους, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ