Σε lock-out προχώρησαν το πρωί της Τρίτης εκλεγμένοι στα ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων και φοιτητές της Σχολής Θετικών Επιστημών, με την στήριξη φοιτητικών συλλόγων άλλων Τμημάτων του ΑΠΘ, με αφορμή την άγρια κρατική καταστολή στη ΣΘΕ, την Τρίτη, τα οποία χαρακτηρίζουν ως οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο καταστολής και συκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος, με την αξιοποίηση προβοκατόρικων στοιχείων και ομάδων.

Ads

Οι φοιτητές αντιδρούν εδώ και μέρες στην παρουσία αστυνομικών δυνάμεων εντός του Ιδρύματος, με πρόσχημα – όπως τονίζουν – την «περιφρούρηση» έργου κατασκευής βιβλιοθήκης σε χώρο που επί σειρά ετών τελούσε υπό κατάληψη και ήταν γνωστός ως «στέκι του Βιολογικού».

Σημειώνουν ακόμη ότι τα ΜΑΤ έφτασαν στο σημείο να ρίξουν χημικά και κρότου – λάμψης ακόμα και μέσα στο κτίριο της Σχολής.

«Ως εδώ! Από τη ΣΘΕ δε λείπει η αστυνομία, αλλά χρηματοδότηση, καθηγητές και βιβλία» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι φοιτητές, και καλούν τους συναδέλφους τους σε αποχή από τα μαθήματα (τα μαθήματα πραγματοποιούνται σήμερα ηλεκτρονικά) αλλά και σε μαζική συμμετοχή στον συμβολικό αποκλεισμό της Σχολής και την κινητοποίηση στη Κοσμητεία της Σχολής.

Ads

Ο μυστηριώδης άγνωστος

Στο μεταξύ, σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media, τα οποία, όπως σημειώνεται στις αναρτήσεις  που τα συνοδεύουν, σε μια τουλάχιστον από τις περιπτώσεις εμφανίζεται ένας μεσήλικας άνδρας να φωνάζει και προκαλεί τα MAT προσπαθώντας να αποσπάσει μέρος της εξάρτυσης τους και στη συνέχεια να αποχωρεί ανενόχλητος από τους αστυνομικούς, ενώ ταΜΑΤ ορμούν προς τους φοιτητές και αρχίζουν να τους χτυπούν αλύπητα.

Ποιος είναι ο άγνωστος άνδρας, διερωτώνται οι χρήστες του Twitter. Ακόμη περισσότερη εντύπωση προκαλεί δεύτερο βίντεο που έχει τραβηχτεί πιο μακριά από το σημείο της επίθεσης των ΜΑΤ στους φοιτητές. Στο τέλος του, φαίνεται καθαρά ο ίδιος μεσήλικας άνδρας να απομακρύνεται με ήρεμο βήμα, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα πίσω του και να μιλάει στο τηλέφωνο.

Βίντεο – ντοκουμέντο από την αστυνομική καταστολή

Ένα βίντεο ντοκουμέντο που αποτυπώνει την εισβολή των ΜΑΤ στο Βιολογικό και την σύλληψη με βάναυσο τρόπο ενός ατόμου από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ανήρτησε στο Twitter ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Σπύρος Γκέλης.

Όπως επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής, «5-6 άτομα με πολιτικά έχουν περάσει χειροπέδες σε φοιτητή Πληροφορικής (το Τμήμα Πληροφορικής στεγάζεται στο ίδιο κτίριο) γιατί -λέει-δεν τους έδινε ταυτότητα. Ο φοιτητής φώναζε ότι δεν θα δώσει ταυτότητα σε τύπους με πολιτικά, καλούσε τους παρακέιμενους να τραβήξουν φωτογραφίες και φώναζε να ειδοποιήσουν τον Πρόεδρο του Τμήματος».

«Η καταστολή και αστυνομοκρατία και η βία ασφαλιτών δεν μπορεί να είναι απάντηση  στους βάρβαρους που καταστρέφουν το έργο» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Σπύρος Γκέλης. Η καταστολή και αστυνομοκρατία και η βία ασφαλιτών ΔΕΝ μπορεί να είναι απάντηση στους βάρβαρους που καταστρέφουν το έργο.

Όπως σημειώνει στην ανάρτησή του στο Twitter «Η κατάσταση αρχίζει και ξεφεύγει. Φοβόμαστε για τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών μας πλέον. Αυτό ΔΕΝ είναι ακαδημαϊκό περιβάλλον».

Ο φοιτητής που δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς με πολιτικά οι οποίοι του έδεσαν τα χέρια με tire up και πήγαν να του πάρουν το κινητό, έδωσε μαρτυρία στην κάμερα.  Πρόκειται για τον Αντώνη Σιδηρόπουλο, φοιτητή της Πληροφορικής ο οποίος ανέφερε ότι τον άφησαν όταν πλησίασαν οι τηλεοπτικές κάμερες και μια καθηγήτρια της Βιολογίας. Ο φοιτητής πήγαινε στις 8 χθες το πρωί να παρακολουθήσει μάθημα στο κτίριο του Βιολογικού καθώς εκεί στεγάζεται και το τμήμα Πληροφορικής.

Τα επεισόδια της Τρίτης

Τα σοβαρά επεισόδια την Τρίτη έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ξεκίνησαν μετά από συγκέντρωση διαμαρτυρίας μελών φοιτητικών οργανώσεων και συλλόγων στον προαύλιο χώρο της ΣΘΕ ενάντια στην παρουσία αστυνομικών εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος τη στιγμή που οι εργασίες στο Βιολογικό ήταν σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια άγνωστοι πέταξαν πέτρες και αντικείμενα στον χώρο όπου γίνονται εργασίες για τη δημιουργία βιβλιοθήκης, στο πρώην «Στέκι Βιολογικού» που τελούσε υπό κατάληψη επί 34 χρόνια, ενώ τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με χημικά και κρότου λάμψης στους φοιτητές και μπροστά από το κτήριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης και εξαπέλυσαν επίθεση στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών, μέσα στο ΑΠΘ, την ώρα μάλιστα που οι φοιτητές είχαν μάθημα. Το κεντρικό αμφιθέατρο γέμισε με δακρυγόνα και οι φοιτητές έντρομοι προσπάθησαν να βγουν έξω.

Υπήρξαν τραυματισμοί φοιτητών και συλλήσεις.

Απάντηση με διαδηλώσεις

Ακολούθησαν, το απόγευμα της ίδιας μέρες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την κρατική καταστολή σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με συνθήματα κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, .

Στην Κατεχάκη, έξω απ’ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συγκεντρώθηκε πλήθος φοιτητών, ενώ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καμάρα με τη μαζική συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων και ομάδων του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις

Σφοδρές ήταν οι πολιτικές αντιδράσεις για τα σοβαρά επεισόδια στο ΑΠΘ και την άγρια καταστολή.

«Η αστυνομία εκφοβίζει και ξυλοκοπεί τους φοιτητές/τριες του ΑΠΘ. Δε θέλουν ούτε την προστασία των φοιτητών, ούτε την δημιουργία ενός καλύτερου πανεπιστημίου. Θέλουν καταστολή, φόβο, face control και αυταρχισμό στις σχολές μας» καταγγέλλει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ντροπή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλύπτει τους καταστροφείς» σχολίασε η Ν.Δ. κάνοντας επίθεση προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα.

Η ανακοίνωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Η αστυνομία εκφοβίζει και ξυλοκοπεί τους φοιτητές/τριες του ΑΠΘ. Μια εβδομάδα πριν τις φοιτητικές εκλογές η κυβέρνηση επιλέγει να προκαλέσει εικόνες άγριας καταστολής και τρομοκρατίας στο ΑΠΘ.

Η αστυνομία, η οποία παραμένει εντός του πανεπιστημίου, με πρόσχημα τις οικοδομικές εργασίες που γίνονται στη σχολή του Βιολογικού, πριν απο λίγο επιτέθηκε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου/λάμψης σε φοιτητές/τριες που ζητούσαν ειρηνικά την αποχώρηση της.

Τη στιγμή που τα ΜΑΤ χτυπούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες την ώρα των μαθημάτων τους ο Πρύτανης Παπαϊωάννου διαλέγει πλευρά υπέρ της καταστολής και όχι της εκπαίδευση.

Ο Πρύτανης των ΜΑΤ και το υπουργείο είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για αυτές τις εικόνες.

Δε θέλουν ούτε την προστασία των φοιτητών, ούτε την δημιουργία ενός καλύτερου πανεπιστημίου. Θέλουν καταστολή, φόβο, face control και αυταρχισμό στις σχολές μας.

Το μέλλον που θέλουν να πλάσουν είναι ζοφερό και δε μας χωράει. Δε θα τους περάσει. Η αστυνομία δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια, για αυτό και το σχέδιό τους θα μείνει στα χαρτιά.

Φίλης: Η κυβέρνηση τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της βίας και της αστυνομοκρατίας

«Η κυβέρνηση τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της βίας και της αστυνομοκρατίας στο ΑΠΘ, με στόχο την επιβολή της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» τονίζει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης και σχολιάζει ότι:

«Με εντολές κυβερνητικών παραγόντων, με χειρισμούς του Πρύτανη των ΜΑΤ που ρίχνουν λάδι στη φωτιά και με πρόσχημα το επί 35ετία λησμονημένο “Στέκι του Βιολογικού”, την καταστροφή του και τη μετατροπή του σε Βιβλιοθήκη, έχει στηθεί στη Θεσσαλονίκη μία βεντέτα προκλήσεων που έχουν ως στόχο τη “νομιμοποίηση” στα μάτια της κοινής γνώμης της αποτρόπαιης ιδέας να εγκατασταθεί Πανεπιστημιακή Αστυνομία».

«Καταδικάζουμε την αστυνομική βία, τις προκλήσεις, τη ρίψη χημικών καθώς και την καταστροφή δημόσιας περιουσίας που πραγματοποιούν ομάδες ξένες προς το φοιτητικό κίνημα» τονίζει επίσης και συμπληρώνει: «Τα σχέδια για εκτεταμένες προβοκάτσιες που απεργάζονται οι αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με συγκεκριμένη μερίδα του ακροδεξιού και φιλοκυβερνητικού καθηγητικού κατεστημένου θα πέσουν για μια ακόμη φορά στο κενό».

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ: «Καλύπτει τους καταστροφείς»

Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «καλύπτει τους καταστροφείς», ενώ ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να βάλει τέλος στην ανομία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για την επιδρομή των μπαχαλάκηδων με βαριοπούλες και την καταστροφή του χώρου όπου κατασκευαζόταν βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ, βγήκε σήμερα δια της νεολαίας του να καταγγείλει την αστυνομία, που είναι εκεί προκειμένου να προστατέψει το χώρο και να τον αποδώσει στις πανεπιστημιακές αρχές και τους φοιτητές. Ο κ.Τσίπρας που κάνει δηλώσεις για τα πάντα, δεν έβγαλε μιλιά για τις εικόνες που προσβάλλουν, τα ίδια τα ελληνικά πανεπιστήμια» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και καταλήγει:

«Είναι ντροπή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλύπτει τους καταστροφείς. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ανομία και να συνδράμει τις πανεπιστημιακές αρχές του ΑΠΘ ώστε ο χώρος που με το «έτσι θέλω» βρισκόταν υπό κατάληψη επι 34 χρόνια, να γίνει χώρος μόρφωσης και πολιτισμού».

«Φτηνές προβοκάτσιες και στημένη ένταση» απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της ανομίας και της διάλυσης της δημόσιας παιδείας, προσπαθεί να υπερκαλύψει το αδιέξοδό της καταφεύγοντας στη συκοφαντία».

«Έχοντας την κυρία ευθύνη για τη μετατροπή του ΑΠΘ σε πεδίο μάχης επενδύει στην πόλωση και στην καταστροφή. Θα όφειλε να είναι πιο προσεκτική.

Ειδικά σήμερα που ένας νέος άνθρωπος που έμεινε προφυλακισμένος για μήνες απαλλάχθηκε οριστικά από τις κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος του για τα θλιβερά γεγονότα της Νέας Σμύρνης.

Ως εδώ με τις φτηνές προβοκάτσιες και τη στημένη ένταση. Πριν να είναι αργά» προσθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ΚΝΕ καταγγέλλει «οργανωμένο σχέδιο καταστολής»

Η ΚΝΕ καταγγέλλει ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους και λειτουργούν μόνο ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον της νέας γενιάς».

Όπως αναφέρει σε σχόλιό της, «αυτό το σχέδιο εξελίχθηκε με την απαράδεκτη ενέργεια της εισβολής πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» και σημειώνει ότι «την ώρα που διεξάγονταν μαθήματα και χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στον χώρο του Πανεπιστημίου, έφτασαν στο σημείο να κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης μέσα σε εσωτερικούς χώρους και διαδρόμους του Πανεπιστημίου».

«Είναι φανερό ότι έτσι φαντάζεται η κυβέρνηση το “σύγχρονο, ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο”, ανοιχτό στην καταστολή, την τρομοκρατία και την υποβάθμιση, κλειστό στη μόρφωση, τη φοιτητική μέριμνα, στις ανάγκες των φοιτητών» προσθέτει η ΚΝΕ και καταλήγει στο σχόλιό της:

«Θα μας βρουν απέναντί τους! Οι φοιτητές, δυναμώνοντας τους φοιτητικούς τους συλλόγους θα “κουρελιάσουν” τα σχέδια έντασης της καταστολής και διάλυσης των σπουδών τους. Τα Πανεπιστήμια να γίνουν πραγματικά χώροι μόρφωσης και πολιτισμού, αγώνα και διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων για το Πανεπιστήμιο του μέλλοντός μας».

ΜέΡΑ25: Τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης

«Αδιανόητες και ντροπιαστικές»¬ χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης τις «εικόνες από την επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές και φοιτήτριες εντός του πανεπιστημιακού χώρου στο ΑΠΘ».

«Φοιτητές και φοιτήτριες να πνίγονται στα χημικά εντός του πανεπιστημιακού χώρου, να ξυλοφορτώνονται και να συλλαμβάνονται, μόνο σε καθεστώτα σαν αυτά του κ. Ερντογάν έχουμε ξαναδεί», σημειώνει ο ίδιος και κάνει λόγο για «τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, του ίδιου του πρωθυπουργού, μαζί με τους ανεκδιήγητους υπουργούς Παιδείας και δήθεν “Προστασίας του Πολίτη”, αλλά και της Πρυτανείας, που κάνει πλάτες στο βρώμικο κυβερνητικό “έργο” ακραίας βίας και καταστολής εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

«Να αποσυρθούν εδώ και τώρα τα ΜΑΤ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Να αποδοθεί ο χώρος του δημοσίου πανεπιστημίου στους φοιτητές, τις φοιτήτριες και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Να αφεθούν ελεύθεροι όλες/οι οι συλληφθέντες. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να υπονομεύει τα δημόσια πανεπιστήμια για να θρέψει τις ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ιδεοληψίες της», καταλήγει ο Μ. Κριθαρίδης.

Στο εισαγγελέα οι συλληφθέντες

Την Τρίτη το πρωί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία οι δύο συλληφθέντες από τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ. Πρόκετια για έναν 24χρονο κι έναν 48χρονο, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία από την αστυνομία, κατά περίπτωση, για διατάραξη κοινής ειρήνης, βία κατά υπαλλήλων, απείθεια, απόπειρα σωματικής βλάβης κ.ά.

Ο πρώτος είχε προσαχθεί μπροστά από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, ενώ ο δεύτερος σε νέο γύρο έντασης που ξέσπασε λίγη ώρα αργότερα έξω από το Κτίριο Διοίκησης του Ιδρύματος.

Παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή τις συλλήψεις έχουν προγραμματίσει συλλογικότητες μπροστά από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.