Διακριτές αποστάσεις από το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό πήρε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνεδρίαση των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής.

Ads

Η πρόταση της Επιτροπής παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά ο πρωθυπουργός φέρεται να εξέφρασε την «πλήρη διαφωνία του» με βασικές παραμέτρους της. Οπως είπε, σύμφωνα και με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μαξίμου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την «δική της, ολοκληρωμένη πρόταση» για το νέο ασφαλιστικό στο τέλος του μήνα.

Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στα κυβερνητικά στελέχη ότι πρέπει να αποφεύγουν δημόσιες τοποθετήσεις με «ιδέες και σκέψεις» που προκαλούν σύγχυση.

Η παρέμβαση Τσίπρα ήρθε μετά το θόρυβο που προκάλεσε η πρόταση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου για έκτακτη εισφορά 100 ευρώ μηνιαίως για την χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ.

Ads

Το συγκεκριμένο σενάριο απέκλεισε τελικά χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτηρίζονταςτην πρόταση Πετρόουλου «απλώς μια ωραία ιδέα».

Ο ίδιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πάντως, προανήγγειλε επίσης χθες εθνική σύνταξη 390 ευρώ και κατάργηση των επικουρικών με συγχώνευσή τους στις κύριες συντάξεις.
Σήμερα, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο υπουργός Εργασίας είπε: «Παρουσίασα τις προτάσεις μου για το ότι χρειάζεται δομική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που θα το κάνει δίκαιο και που θα εξασφαλίζει ότι οι συντάξεις θα είναι αξιοπρεπείς, όχι συντάξεις-φιλοδωρήματα».

«Αλλά οι κυβερνητικές αποφάσεις επ’ αυτού θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες» τόνισε. Σε ερώτηση για το εάν κατέθεσε πρόταση να κοπούν οι επικουρικές συντάξεις, απάντησε: «Όχι βέβαια» και υπογράμμισε: «Δεν έχουμε πει τίποτα που αφορά μειώσεις, όλες οι προτάσεις μας αφορούν ακριβώς τον εξορθολογισμό».