Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή αντιπαράθεση που ξέσπασε με επιστολή του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) προς τα κόμματα με την οποία ζητούσε τις προτάσεις τους για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως «πρώτον χρησιμοποίησε μια απόρρητη επιστολή για μικροκομματικούς σκοπούς» και δεύτερον πως προφανώς «το υπουργείο Εξωτερικών επιθυμεί να ακούσει και να συμβουλευτεί τα άλλα κόμματα επί του θέματος». Σημείωσε εξάλλου πως η κατάθεση προτάσεων επί του θέματος ήταν δέσμευση των κομμάτων από το τελευταίο (ΕΣΕΠ) και με την επιστολή απλά υπενθύμισε αυτή τη δέσμευση. Όσο για τη Χρυσή Αυγή, που παραβίασε το νόμο και δημοσιοποίησε μια απόρρητη επιστολή, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως πρόθεσή του είναι να μην ξανακαλέσει εκπρόσωπο του κόμματος στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Ads

«Με ειδικό νόμο του 2005 δημιουργήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Όλη η αλληλογραφία του είναι απόρρητα εθνικά κείμενα. Δυστυχώς άνθρωποι που ξέρουν από νομικά, από διαφορετικά κόμματα, κατήργησαν τον νόμο για μικροκομματικές προπαγανδιστικές θέσεις. Ερωτώ: Από πότε εκπρόσωποι κομμάτων παρουσιάζουν στη Βουλή απόρρητα έγγραφα βάσει του νόμου; Πρώτο ερώτημα. Δεύτερο ερώτημα. Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ζητήθηκε και συμφώνησαν όλα τα κόμματα ότι θα δοθούν γραπτά οι προτάσεις των κομμάτων σχετικά με το θέμα της ΠΓΔΜ. Αυτό που έκανα ήταν με απόρρητο έγγραφο, βάσει του νόμου, να υπενθυμίσω τη δέσμευσή τους να μας πουν τις απόψεις τους για ένα θέμα το οποίο δεν επιθυμεί το υπουργείο Εξωτερικών να το λύσει μόνο του χωρίς να ακούσει και να συμβουλευτεί τα άλλα κόμματα», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ απευθυνόμενος στον Ανδρέα Λοβέρδο που έθεσε ερώτηση για την επιστολή στον υπουργό, είπε: «Το θέμα το άνοιξε η Χρυσή Αυγή και το συνεχίσατε εσείς σκεφτείτε τι σχέση έχετε…»

«Άκουσα ακόμη τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επικαλείται την απόφαση του 1992, δικαίωμά του είναι, αλλά να του θυμίσω πως η ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή άλλαξε θέση το 2006 και 2007. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως πρέπει να ρωτήσω τι σκέφτεστε σήμερα και ποια είναι η θέση σας. Σήμερα έμαθα πως έχετε άλλη θέση από την τελευταία της ΝΔ. Αντιλαμβάνομαι πως υπάρχουν εσωκομματικά προβλήματα και ανταγωνισμοί αλλά δεν μπορείτε να παίζετε με την εξωτερική πολιτική. Και σας παρακαλώ σταματήστε να δίνετε στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα. Δεν είναι πατριωτική πολιτική αυτή». Σημειώνεται πως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας την επιστολή, έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου σε υψηλούς τόνος,  λέγοντας: «Η Μακεδονία είναι ελληνική… το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό».

Στην επιστολή με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2015, που στάλθηκε στους προέδρους όλων των κομμάτων, αναφέρεται:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Κατά τη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) της 22ας Ιουλίου 2015, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στις χώρες της βαλκανικής με αφορμή συναντήσεις που είχα με αξιωματούχους των χωρών αυτών στο πλαίσιο της περιοδείας μου στην περιοχή.

Ads

Ως προς το εκκρεμές ζήτημα του ονόματος με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως ανέφερα και κατά τη συνάντηση του ΕΣΕΠ, η ελληνική πλευρά εργάζεται με συνέπεια και υπευθυνότητα για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.

Στο πλαίσιο αυτό, και σε συνέχεια της ανταλλαγής απόψεων που είχαμε με εκπροσώπους των κομμάτων στην τελευταία συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, θα παρακαλούσα να μου γνωρίσετε τις απόψεις του κόμματός σας επί συγκεκριμένων ονομάτων τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως αποδεκτά, καθώς και επί λοιπών ζητημάτων τα οποία κρίνονται, από πλευράς σας, σημαντικά.

Με τιμή, Νίκος Κοτζιάς»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, ανέφερε: «Στο πλαίσιο του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (22.07.2015), οι συζητήσεις στο οποίο προβλέπονται από τον Νόμο και είναι απόρρητες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε από τους Εκπροσώπους των παρισταμένων κομμάτων να αποστείλουν τις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα αυτό του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς απέστειλε σχετική επιστολή προς όλα τα κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί η απάντησή τους για το θέμα αυτό».

Στην ύπαρξη της επιστολής αναφέρθηκε πρώτος ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτουμενα. Στη συνέχεια αναφορές έκαναν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος. Τόσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος  έκαναν λόγο για «έλλειψη σοβαρότητας» από το υπουργείο Εξωτερικών επειδή έστειλε την επιστολή και ζήτησε τις προτάσεις τους επί του θέματος. Το λόγο επί του θέματος πήρε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ο οποίος γνωστοποίησε πως το ΚΚΕ έχει λάβει τη σχετική επιστολή, αλλά προφανώς δεν τη δημοσιοποίησε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε πως το έγγραφο δεν έχει καμία διαβάθμιση και για το λόγο αυτό αναφέρθηκε στην επιστολή δημόσια. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς του επισήμανε πως τα έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής δεν έχουν διαβάθμιση γιατί εκ νόμου είναι άκρως απόρρητα. Στη συνέχεια, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ρώτησε τον υπουργό πώς είναι δυνατόν να εμπιστεύεται τη Χρυσή Αυγή σε αυτό το εθνικό θέμα και ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως δεν έχει πρόθεση να την ξανακαλέσει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, επειδή προχώρησε στη διαρροή του εγγράφου. Ο Σπ. Δανέλλης από το Ποτάμι συμφώνησε ότι η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι από μόνη της «σοβαρό ζήτημα».

Ο χρυσαυγίτης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Ηλ. Κασιδιάρης, υποστήριξε ότι δεν μπορεί η Χρυσή Αυγή να αποκλειστεί από κάπου που την έθεσε ο ελληνικός λαός, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μυστική διπλωματία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως το όνομα της ΠΓΔΜ.