Δύο πιλοτικά προγράμματα αγροτικής εκπαίδευσης για 200 πρόσφυγες από 15 – 18 ετών  που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Ads

Τα δύο προγράμματα που θα «τρέξουν» για πρώτη φορά, επικεντρώνονται σε θέματα αγροτικής εκπαίδευσης και περιλαμβάνουν θεματικές όπως: εδάφη, συγκομιδή, καλλιέργειες, άρδευση, pest control κλπ. Η διάρκεια του κάθε προγράμματος ανέρχεται σε 100 ώρες. Η εκπαίδευση και ειδικότερα η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο του on the job training.

Στόχος τους, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευόμενους να αποκτήσουν τεχνικές δεξιότητες, τις οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στην ένταξη στην αγορά εργασίας ή για κάλυψη προσωπικών αναγκών ή/και κοινωφελών σκοπών.

Πέραν των άμεσα ωφελουμένων που είναι οι πρόσφυγες 15-18 ετών που διαμένουν σε Κέντρα Φιλοξενίας της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, ωφελούμενος πληθυσμός είναι και οι οικογένειές τους, αλλά και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, η οποία επωφελείται από την ομαλή ένταξη των προσφύγων στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ads

Με την πιλοτική εφαρμογή των δύο προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης επιδιώκεται η αποτίμηση και αξιολόγηση του βέλτιστου τρόπου προσέγγισης της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας των προσφύγων-μεταναστών και η διερεύνηση των ορίων και των πιθανών αποκλίσεων του εγχειρήματος, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για το σχεδιασμό ανάλογων προγραμμάτων σε ευρύτερο πληθυσμό προσφύγων της ίδιας ηλικιακής ομάδας.

Ωστόσο, δεν το βλέπουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Ορισμένοι εκλαμβάνουν τα προγράμματα αυτά ως μετατροπή των νέων προσφύγων σε δωρεάν εργατικό δυναμικό με την πρόφαση της εκπαίδευσης και της ένταξης, την στιγμή που αφορούν σε ηλικίες που θα έπρεπε να εκπαιδευτούν και να ενταχθούν στα σχολεία ως μαθητές.