Τα τέσσερα νέα πρόσωπα, που φαίνεται να εμπλέκονται στη λίστα Λαγκάρντ, είναι συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του Γ.Παπανδρέου, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο πρώην υπουργός φέρεται να παραποίησε την αρχική λίστα. 

Ads

Τα πρόσωπα αυτά, τα οποία είχαν αφαιρεθεί από την πρώτη λίστα, φέρεται να διαθέτουν δύο λογαριασμούς. Ο ένας περιλαμβάνει 1.222.000 δολάρια, ενώ ο άλλος δεν εμφανίζει κίνηση ποσών καθώς είναι κλειστός. Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει σχέση και με τη διαδικασία απόκρυψης των ονομάτων.
 
Σημειώνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών ήταν και ο πρώτος αποδέκτης της λίστας, και δεν την πρωτοκόλλησε. «Το αρχικό CD που πήρα στα χέρια μου μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι, λυπάμαι αλλά δεν ξέρω πού είναι», είχε υποστηρίξει στις 24 Οκτωβρίου ο πρώην υπουργός στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
 
Οι εισαγγελείς στις αξιολογήσεις τους επισημαίνουν ότι η λίστα που παραδόθηκε από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών προέρχεται από το γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης και είναι η ίδια με αυτήν που εστάλη στη χώρα μας πριν από δυόμισι χρόνια.
 
Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα κληθεί τώρα να αξιολογήσει αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της πλαστογραφίας με την αλλαγή των στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής, έχει καλέσει τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς για περαιτέρω διευκρινίσεις σε σημεία που δεν είναι αρκετά σαφή.
 
Πληροφορίες επιμένουν ότι οι δύο εισαγγελείς στο φάκελο που έστειλαν στον Άρειο Πάγο με τελικό προορισμό τη Βουλή, έχουν εκτυπώσει ακόμα και καρτέλες από τα σημεία των δύο καταλόγων, όπου παρατηρούνται διαφορές.

«Άμεση πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της λίστας Λαγκάρντ από τη δικαιοσύνη και τη Βουλή, με πλήρη δημοσιοποίησή της. Το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί, όπως και η ελληνική κοινωνία η οποία δοκιμάζεται. Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν. Πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά πάνω στις εξελίξεις γύρω από την λίστα Λαγκάρντ.