Την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ  στο προσφυγικό υπερασπίζεται  σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάϊερ. Εμφανίζεται επίσης αλληλέγγυος στην Ελλάδα ζητώντας από την Ευρώπη να την υποστηρίξει στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ads

Ο Γερμανός  πολιτικός  εκτίμησε  ότι μπορεί να υπάρξει μόνο μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό πρόβλημα . «Αναμένω ότι η Ευρώπη θα συγκλίνει ξανά», είπε εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με την Τουρκία στις Βρυξέλλες.

Αναφορικά με την Ελλάδα, σχολίασε πως οι εικόνες από την Ειδομένη καταδεικνύουν με δραματικό τρόπο που οδηγούν οι εθνικές μονομερείς πρωτοβουλίες. Υπογράμμισε   μάλιστα πως τέτοιου είδους ενέργειες  θα πρέπει να σταματήσουν με αυτή τη σύνοδο, διευκρινίζοντας πως «ευρωπαϊκή λύση σημαίνει συμφωνία με την Τουρκία, η οποία να εμποδίζει επιτέλους την αναχώρηση για ένα άκρως επικίνδυνο ταξίδι ανθρώπων που πέφτουν στα χέρια αδίστακτων δουλεμπόρων».

Η παράνομη και ανεξέλεγκτη μετανάστευση θα πρέπει να αντικατασταθεί με νόμιμα και ελεγχόμενα ποσοστά, είπε, και πρόσθεσε πως  «θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί η υποστήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσει τις συμφωνίες αμέσως».

Ads