Την πεποίθηση ότι ένα περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού χρέους «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός αυτήν την στιγμή» εκφράζουν πηγές της καγκελαρίας. Mετά τις γερμανικές εκλογές θα τεθεί από το Βερολίνο μία δραστική λύση για την ελληνική κρίση. Τι προκύπτει από τη συνάντηση Σόιμπλε – Τσίπρα. Tvxs Ρεπορτάζ

Ads

Μέσα από τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ αποκομίζουν την αίσθηση ότι η γερμανική πλευρά μετατοπίζει το σημείο έντασης από την εφαρμογή της λιτότητας προς την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, γεγονός το οποίο σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις συνηγορεί στο συμπέρασμα -και για το Βερολίνο- ότι το πρόγραμμα «δεν βγαίνει».
 
Στη συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Οικονομικών, η παράμετρος της πολιτικής λιτότητας λίγο απασχόλησε τη συζήτηση, καθώς έγινε σύντομα σαφές ότι οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «τα μνημόνια έχουν αποτύχει», με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαμηνύει ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το πρόγραμμα λιτότητας». «Γρανίτη δάγκωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον αίτημά του προς την αριστερή αντιπολίτευση στην Ελλάδα να υποστηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας», σχολίασε το πρακτορείο Reuters.
 
Όσον αφορά στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για αλλαγές στη δημόσια διοίκηση οι οποίες θα συνδράμουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, καθώς και για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που θα προβλέπει μεγαλύτερο βάρος για τα υψηλά εισοδήματα.
 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να έχει δηλώσει ότι αυτό που ενδιαφέρει το Βερολίνο είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα και πως τα μέτρα με τα οποία αυτά θα δημιουργηθούν έγκεινται καθαρά στην εκάστοτε κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, το Βερολίνο φέρεται να μην υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες αναφορικά με την εξειδίκευση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επιπλέον στο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ζητήματα όπως η εκκρεμότητα του κατοχικού δανείου και η ανάγκη κατάθεσης στις ελληνικές αρχές από το Χριστοφοράκο (Siemens), δύο θέματα για τα οποία ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε αναρμόδιος.
 
Ιδιαίτερη αναφορά, στο πλαίσιο της συζήτησης, έγινε στο θέμα της διαφθοράς στην Ελλάδα, με το Σόιμπλε να αναγνωρίζει τη διαπλοκή, ανάμεσα σε άλλα, ως τροχοπέδη για την υλοποίηση επενδύσεων – χρησιμοποιήθηκε συγκεκριμένο παράδειγμα μπλόκου σε επένδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 
Για το θέμα ανόδου του νεοναζισμού, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ευαισθησία του, συμφωνώντας ότι αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη, χωρίς, ωστόσο να επεκταθεί σε ευθύνες το κράτους προς αυτήν την κατεύθυνση.