Συνάντηση μισής ώρας είχαν σήμερα στο Βερολίνο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο τελευταίος φέρεται να ξεκαθάρισε στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Τα σχέδια λιτότητας έχουν αποτύχει τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδας, τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Ads

Όπως δήλωσε πηγή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters, ο Σόιμπλε κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί. «Ο υπουργός Σόιμπλε είπε κατηγορηματικά στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο υπουργός Σόιμπλε κάλεσε τον κ. Τσίπρα να υποστηρίξει το δρόμο που έχει υιοθετηθεί», δήλωσε η πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων.

Από την πλευρά του πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε πως «τα σχέδια της λιτότητας έχουν αποτύχει και στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα».
 
«Τα μνημόνια της λιτότητας τα  απέρριψε η ίδια η ζωή. Και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις. Να αντιμετωπίσουμε την εξαθλίωση την ανεργία, την άνοδο του φασισμού. Αυτός ο εφιάλτης δεν μπορεί να ξαναγυρίσει ούτε να επεκταθεί στην Ευρώπη», πρόσθεσε. 
 
Αναφερόμενος στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «οι διαφορές μας είναι πολιτικές, όχι προσωπικές». «Εμείς έχουμε όραμα μια Κοινωνική Ευρώπη και στόχος είναι η Ελλάδα να βγει από την κρίση με την κοινωνία όρθια και τους έλληνες και τις ελληνίδες να ζουν με αξιοπρέπεια, σε μια νέα Ελλάδα,  απαλλαγμένη από τα λάθη του παρελθόντος και απαλλαγμένη από εκείνες τις δυνάμεις,  το  κοινωνικό και πολιτικό κατεστημένο, που μας οδήγησε ως  εδώ».
 
«Υπό αυτή την έννοια, για μας είναι σημαντικό τόσο να χαραχθεί μια εναλλακτική οικονομική πολιτική, όσο και να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη για να μπορούν να σταθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ανοικοδόμηση του κράτους  και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Έχουμε όραμα μια νέα Ελλάδα, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής και αυτό το όραμα θα θελήσουμε να το κάνουμε πράξη», κατέληξε. 

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συζήτησαν και για τα φαινόμενα διαπλοκής με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει διαρθρωτικές αλλαγές, με τις οποίες θα οικοδομηθεί ένα αποτελεσματικό κράτος.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όταν η κοινωνία, η οικονομία αλλά και κρατικός μηχανισμός βρίσκονται σε κατάρρευση. Παράλληλα επισήμανε ως παραδείγματα διαπλοκής μια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα ακριβώς λόγω της διαπλοκής και της γραφειοκρατίας.
 
Άλλα παραδείγματα διαπλεκομένων συμφερόντων οικονομίας και πολιτικής είναι η «λίστα Λαγκάρντ» αλλά και η υπόθεση του Μιχάλη Χριστοφοράκου, όπως σημείωσε. Μάλιστα δήλωσε στον Σόιμπλε πως «θα αποτελούσε μεγάλη υπηρεσία της Γερμανίας αν έδινε την κατάθεση του πρώην διευθυντή της Siemens-Hellas στις ελληνικές αρχές».
 
Αναφερόμενος στη διαχείριση του χρέους, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση και παράλληλα ένα νέο «κούρεμα», όπως έγινε στην περίπτωση της Γερμανίας το 1953. «Τα μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας, «καθιστούν τις χώρες αναξιόχρεες».
 
Τέλος ο κ. Τσίπρας έθιξε και το θέμα του κατοχικού δανείου, ξεκαθαρίζοντας ότι για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό. Όπως τόνισαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο, το θέμα θα τεθεί όταν κριθεί ότι ήρθε η σωστή στιγμή. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως στηρίζει την σχετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Μανώλης Γλέζος για την διευθέτηση του θέματος μαζί με τον πρώην επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ads