«Είμαστε αισιόδοξοι, θέλουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας, θέλουμε να δείξουμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε τροχιά, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, προσερχόμενος στη συνάντηση της ελληνικής αποστολής με εκπροσώπους της τρόικας στο Παρίσι. «Δεν πήγαμε διακοπές. Εργαστήκαμε σκληρά όλο τον Αύγουστο, και ως εκ τούτου είμαστε εμπρόθεσμοι σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα», σημείωσε.

Ads

Η συνάντηση που είχε διαφημιστεί αρχικά από την κυβέρνηση ως απομάκρυνση των δανειστών από την Ελλάδα και αρχή της απεμπλοκής από το Μνημόνιο, κατέληξε να είναι απλώς προπαρασκευαστική για τη νέα αξιολόγηση από την τρόικα. Οι αρχικές θριαμβευτικές δηλώσεις, που άνοιγαν το δρόμο για παρουσίαση «οδικού χάρτη» στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργού με φοροελαφρύνσεις κλπ, εξελίχθηκαν στην παραδοχή του Γκίκα Χαρδούβελη για τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι «διαπραγματεύσεις». «Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές από την κυβέρνηση», ξεκαθάρισε.

Η κυβέρνηση πλέον ρίχνει τις προσδοκίες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η τρόικα έχει απορρίψει τα κυβερνητικά σχέδια για αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ και για οποιεσδήποτε φοροελαφρύνσεις απαιτούνται ισοδύναμα. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, φέρεται να έχει ζητήσει μια συμφωνία ώστε να προχωρήσει σε ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για φοροελαφρύνσεις. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως «το θέμα δεν είναι στην ατζέντα». «Αν τεθεί θα υπάρξουν απαντήσεις», δήλωσε, σημειώνοντας πως «στόχος είναι η αύξηση της αξιοπιστίας».

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης έφτασε στο Παρίσι το απόγευμα της Τρίτης και στη συνέχεια μετέβη στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, όπου και θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες. Εκτός του Γκίκα Χαρδούβελη στη γαλλική πρωτεύουσα έχουν ταξιδέψει οι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Τάσος Αναστασάτος. Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας με δύο συμβούλους του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η γενική γραμματέας Αννα Στρατινάκη. Στο Παρίσι θα ταξιδέψουν και οι υπουργοί Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από το γραφείο του πρωθυπουργού συμμετέχουν οι σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και από το ΠΑΣΟΚ οι Χρήστος Πρωτόπαππας και Κυριάκος Πιερακάκης.

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την Τρίτη, πρώτη ημέρα των συζητήσεων, εξετάστηκαν μόνο θέματα του υπουργείου Οικονομικών (στοιχεία του Προϋπολογισμού κλπ), ενώ αύριο Τετάρτη οι συνομιλίες θα είναι εφ’ όλης της ύλης και για τα πέντε υπουργεία. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί μια ανασκόπηση των πρώτων συμπερασμάτων και στη συνέχεια θα υπάρξει ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης θα αναχωρήσει για την Αθήνα την Πέμπτη το βράδυ.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το υπουργείο Οικονομικών κατά τη συνάντηση της Τρίτης τόνισε πως «απόλυτα εντός των στόχων» που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα, κάτι που σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές «αναγνώρισαν και οι εκπρόσωποι της τρόικας». Από την ελληνική πλευρά «τέθηκε η ανάγκη έμπρακτης αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού και των επιτυχιών στην οικονομία» όπως παρουσιάσθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών. Αύριο Τετάρτη, παρουσία του Γκίκα Χαρδούβελη, θα συναντήσουν την τρόικα οι άλλοι τέσσερις υπουργοί διαδοχικά: Καταρχάς ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, θα ακολουθήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης και τέλος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.