Οι μεγάλοι συγγραφείς, όπως και οι μεγάλοι ποιητές, έχουν το χάρισμα μέσα από την ανάλυση της ιστορίας και την εμβάθυνση των γεγονότων να προβλέπουν τα μελλούμενα. Ο Ουμπέρτο Έκο δεν ξέφυγε από αυτή την αρχή. Το βιβλίο του «Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις» έμελλε να αποδειχθεί προφητικό, ακόμη και τη φετινή και άκρως περίεργη, όσον αφορά στις εξελίξεις, χρονιά.

Ads

Ζούμε λοιπόν ακόμη έναν συνηθισμένο, κατά Ουμπέρτο Έκο, Αύγουστο χωρίς καθόλου ειδήσεις.

Γιατί δεν είναι ασφαλώς είδηση ότι με κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Ερντογάν αλωνίζει στο Αιγαίο. Αυτό είναι πλέον πολύ συνηθισμένο, αφού συμβαίνει τελευταία κατ’ επανάληψη. Μια φορά μάλιστα, τον περασμένο χειμώνα, μετά από αρκετές μέρες που οι Τούρκοι παραβίαζαν τον ελληνικό θαλάσσιο χώρο χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από τη δική μας πλευρά, βγήκε η ελληνική κυβέρνηση και επιβεβαίωσε την παραβίαση. Αποδίδοντάς την όμως στον.. στρατηγό άνεμο. Το Τουρκικό σκάφος, έλεγαν, παρασύρθηκε από τον άνεμο και τα κύματα και ξεσύρθηκε σε ελληνικά ύδατα. Κατά διαβολική σύμπτωση βέβαια ο άνεμος εκείνες τις μέρες ήταν αντίθετος και αν πράγματι το σκάφος ήταν ακυβέρνητο, το κύμα θα έπρεπε να το έχει ξεσύρει στις Τουρκικές ακτές. Αλλά αυτά είναι άχρηστες ναυτικές λεπτομέρειες που δεν έχουν καμία σημασία για την ενεργητική διπλωματία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σιγά λοιπόν την είδηση, όταν παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων συμβαίνουν κάθε τόσο τον τελευταίο χρόνο και μάλιστα και σε χερσαίο έδαφος, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει αντιδράσει έστω και για την τιμή των όπλων.

Ads

Ποιος δεν θυμάται το χειμώνα που οι Τούρκοι παραβίασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, εισέβαλαν στο ελληνικό έδαφος και κατέλαβαν επί σειρά ημερών ένα νησί, που είχε αποκαλύψει η ταπείνωση των υδάτων του ποταμού Έβρου; Ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών, μετά από μέρες αφωνίας και ενώ η παραβίαση ήταν ήδη είδηση σε διεθνή κανάλια, επιβεβαίωσε την Τουρκική εισβολή, δηλώνοντας ότι εμείς οι Έλληνες δεν προκαλούμε εντάσεις για λίγες δεκάδες μέτρα ελληνικής γης.

Δεν προσδιόρισε όμως μετά από πόσα μέτρα εισβολής σε ελληνικό έδαφος και μετά από την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας πόσων ελληνικών νησιών η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να προκαλέσει εντάσεις…

Όπως γίνεται λοιπόν τώρα ξεκάθαρο, δεν είναι είδηση όταν τον Αύγουστο βγάζει ο Ερντογάν τα ερευνητικά του σκάφη βόλτα στα ελληνικά νερά, αμφισβητώντας την υφαλοκρηπίδα των νησιών και την ελληνική κυριαρχία στη θάλασσα. Ούτε είναι βέβαια είδηση ότι όταν πετύχει αυτό που επιδιώκει, αποσύρει τα πλοία του. Αυτά είναι συνηθισμένα. Όπως συνηθισμένο είναι κάθε φορά που ο Ερντογάν αποφασίζει να αποσύρει τα πλοία του μετά από παραβιάσεις του θαλάσσιου χώρου μας, η ελληνική κυβέρνηση να πανηγυρίζει τον θρίαμβό της που έτρεψε σε φυγή τα πλοία των Τούρκων.

Κι ακόμη, δεν είναι είδηση όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, τις ίδιες μέρες που οι Τούρκοι παραβίαζαν τη θαλάσσια κυριαρχία μας, πετούσε με στρατιωτικό ελικόπτερο στα νησιά του Αιγαίου. Αφού η αποστολή του ήταν υψίστης εθνικής σημασίας. Πως αλλιώς θα μπορούσε να τρέψει σε φυγή τα πλοία του Ερντογάν; Κι ύστερα, πως αλλιώς θα μπορούσε να ζητήσει τις πολύτιμες υποκριτικές συμβουλές από τον αμερικανό σταρ Τομ Χανκς που βρίσκονταν στην Αντίπαρο, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει μεγάλη εμπειρία σε πολεμικές ταινίες του Χόλλυγουντ;

Τούτων δοθέντων, δεν είναι καν είδηση ότι η πολυπράγμων και ενεργητική ελληνική διπλωματία δεν κάνει διακοπές τον Αύγουστο, αλλά αντίθετα, υπογράφει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με τους Αιγύπτιους. Δεν υπάρχουν διακοπές για την ελληνική κυβέρνηση όταν πρόκειται να φέρει τους Τούρκους σε δεινή θέση. Και δεν είναι είδηση πρώτα γιατί ο έλληνας υπουργός εξωτερικών δεν έκανε, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, καμιά διαπραγμάτευση. Αφού όπως επιβεβαιώνει ο πρώην υπουργός εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος χειρίστηκε τα θέματα αυτά με επιτυχία, ο Νίκος Δένδιας μη γνωρίζοντας, όπως ο ίδιος δήλωσε, ότι θα υπογράψει συμφωνία, δεν ήταν έτοιμος και γι’ αυτό και υποχώρησε σε όλες τις απαιτήσεις της Αιγύπτου. Ούτε γνώριζε ότι θα υπογράψει και μάλλον ούτε και κατάλαβε τι υπέγραφε…

Και βέβαια είναι συνηθισμένη υπόθεση για να αποτελεί είδηση, αφού συμβαίνει συχνά από τις περσινές εκλογές, το γεγονός ότι η Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ευνοεί τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Καθώς μειώνει την επήρεια της ΝΑ Κρήτης στην ΑΟΖ και δεν συμπεριλαμβάνει σε αυτήν τη μισή Ρόδο και το Καστελόριζο, δημιουργώντας προηγούμενο υπέρ των Τουρκικών διεκδικήσεων στην αμφισβητούμενη από αυτούς περιοχή του ΝΑ Αιγαίου.

Κι ύστερα, με τόσες επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον τελευταίο χρόνο, μόνο είδηση δεν αποτελούν οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για την τεράστια επιτυχία της υπογραφής της Συμφωνίας εν μέσω Αυγούστου. Άλλη μια μεγάλη επιτυχία δεν κάνει καμία διαφορά…

Εκείνο όμως που σίγουρα δεν είναι είδηση και είναι απορίας άξιο πως ασχολούνται κάποια ΜΜΕ μαζί του, είναι η επιστροφή της πανδημίας του COVID19.

Αφού με την ασυνάρτητη, αντιφατική και αδικαιολόγητα χαλαρή πολιτική της κυβέρνησης και κυρίως με τα πελατειακά και μικροπολιτικά κριτήρια με τα οποία επέβαλε τα απαγορευτικά μέτρα και τα μέτρα προστασίας στα σύνορα, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε δημόσιες εκδηλώσεις, υποχωρώντας σε αεροπορικές εταιρείες και εφοπλιστές, η είδηση δεν είναι ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα κάθε ημέρα.

Αντίθετα, είδηση και μάλιστα πρωτοσέλιδη θα ήταν αν ο… Μωυσής είχε κάνει και πάλι το θαύμα του και είχε εξαλείψει για μια ακόμη φορά την πανδημία.

Αλλά όμως τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις, ακόμη κι αν πρόκειται για θαύμα του Μωυσή. Οπότε κι αυτός συνεχίζει ανέμελος τα μπάνια του, επιφυλασσόμενος να κάνει το θαύμα το φθινόπωρο.

Έτσι δεν θα πάει χαμένο το… θαύμα μέσα στον Αύγουστο, που όπως άλλωστε λέει κι ο διάσημος Ιταλός καθηγητής Σημειολογίας Ουμπέρτο Έκο, δεν υπάρχουν ειδήσεις…