Αν στη Βενεζουέλα το 2002 έγινε το πρώτο τηλεοπτικό πραξικόπημα στην ιστορία, στην Ελλάδα του 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη το πρώτο πραξικόπημα των αγορών, στα παγκόσμια χρονικά. Τότε μονταρισμένα πλάνα από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια με παραπλανητικές εικόνες, οδήγησαν στην σύλληψη και την προσωρινή καθαίρεση του προέδρου Ούγκο Τσάβες. Σήμερα, μια καλά συντονισμένη επιχείρηση πολιτικών, εκδοτών και οικονομικών παραγόντων με διεθνείς διασυνδέσεις, πάει να ανατρέψει την λαϊκή θέληση και την δημοκρατία, επιβάλλοντας, με τα σύγχρονα οικονομικά τανκς, έναν πλήρως αποτυχημένο πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση σε κατάρρευση.

Ads

 
Πρώτες προειδοποιητικές βολές, ήταν οι χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων υπέρ του κ. Δήμα και της κυβέρνησης. Τέτοια ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της, η Ελλάδα είχε να γνωρίσει από την εποχή της αμερικανοκρατίας μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Η κυβέρνηση, τα ΜΜΕ αλλά και ο κ. Δήμας δεν έδειξαν να διαθέτουν ιδιαίτερη εθνική ευαισθησία, αλλά οι κινήσεις δεν είχαν αποτέλεσμα: οι Σαμαράς – Βενιζέλος δεν μπόρεσαν να μαζέψουν παρά ελάχιστους ανεξάρτητους βουλευτές.
 
Παράλληλα, είχε τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου: πάντα σε συνεργασία με διεθνή επενδυτικά funds, ανέβηκαν τα επιτόκια δανεισμού και έγινε επίθεση στο Χρηματιστήριο. Αντίθετα με την προηγούμενη φορά, όταν το τελευταίο πήγε να καταρρεύσει μετά τους λεονταρισμούς Σαμαρά για έξοδο από το μνημόνιο, κανείς από τους θεσμικούς παίκτες δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ για να ανακόψει την πτώση.
 
Συγχρόνως τα σύγχρονα τανκς, οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποίησαν ότι αν δεν εκλεγεί ο κ. Δήμας, θα υποβαθμίσουν και άλλο την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Αλλά και πάλι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, ή αυτοί της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, δεν έδειξαν να συγκινούνται. Ούτε από την οικονομική ζημιά που το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου και η Ευρωπαϊκή Κομισιόν είχαν ήδη προκαλέσει, ούτε από το μπαράζ των πειραγμένων δημοσκοπήσεων του Σαββατοκύριακου.
 
Έτσι μπήκαμε στην τρίτη φάση του σχεδίου που είχε προδιαγράψει ο πρωθυπουργός από τον Σεπτέμβριο, σε μια από τις βαρυσήμαντες ομιλίες του στο… καφενείο της Βουλής: αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πάρει ο κόσμος τις καταθέσεις του από τις τράπεζες. Με την βοήθεια των Γεωργιάδη – Βούλτεψη, των πιο αποφασισμένων δηλαδή λοχαγών, κάτι σαν τα παλιά ΕΣΑ επί δικτατορίας ένα πράγμα, ξεκίνησε η φημολογία και οι κινήσεις που θα προκαλέσουν απόσυρση των καταθέσεων και bankrun, κινήσεις που σήμερα κορυφώθηκαν.
 
Έστω και αν δεν αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές, συνεργάτης του κ. Σαμαρά  ομολόγησε στον Gaurdian  ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης είναι «win win»: «Ακόμη κι αν χάσουμε στην προεδρική εκλογή, οι πολίτες θα επιρρίψουν στον ΣΥΡΙΖΑ το χάος. Έτσι θα διασφαλίσουμε μια νίκη στις εθνικές εκλογές». Όπως δηλαδή στα κλασικά πραξικοπήματα, θα έχουμε μια κυβέρνηση αντίθετη με το λαϊκό αίσθημα, που θα έχουν επιβάλει οι αγορές με τα οικονομικά τους όπλα και ο ξένος παράγοντας.
 
Όπως οι παλιότεροι δεν λογάριαζαν τους νεκρούς, έτσι και οι σύγχρονοι συνταγματάρχες δεν λογαριάζουν την ζημιά που προκαλούν  στην οικονομία και την διεθνή θέση της χώρας, τους πραγματικούς και εικονικούς νεκρούς από το οικονομικό τους πραξικόπημα. Αντίθετα σχεδιάζουν το Χρηματιστήριο να πάει στις 500 μονάδες, τα επιτόκια δανεισμού στα ύψη την ίδια ώρα που οι φοβισμένοι πολίτες θα παίρνουν τα χρήματα τους από τις τράπεζες και θα τα στέλνουν στο εξωτερικό. Όπως οι παραδοσιακοί επίδοξοι πραξικοπηματίες επενδύουν στο χάος, με μοναδικό σκοπό την εξουσία, στην συγκεκριμένη  περίπτωση την παραμονή σε αυτήν. Οι Βρυξέλλες σύσσωμες, και το Βερολίνο λιγότερο δημόσια αλλά σταθερά, είναι πλήρως συντονισμένες.
 
Όπως συμβαίνει συνήθως, οι πραξικοπηματίες είναι τόσο τυφλωμένοι από την εξουσία, ώστε δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους. Ακόμη και αν πχ βρεθούν 180 βουλευτές, πειθήνιοι, τρομαγμένοι ή εξαγορασμένοι, μετά τα συνεχή ραντεβού με έναν πρωθυπουργό που έχει μεταβληθεί σε τηλεφωνητή και τάζει πετραχήλια κι αξιώματα, ακόμη και αν κερδίσει τις εκλογές πράγμα περισσότερο απίθανο, το κυβερνητικό στρατόπεδο θα αναγκαστεί να πάρει αμέσως τα επαχθή μέτρα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα. Και αυτό θα είναι η χαριστική βολή, που θα δώσει στον εαυτό του. Αλλά οι πραξικοπηματίες συνήθως τα σκέπτονται αυτά κατόπιν εορτής: όταν αναπόφευκτα καλούνται να δώσουν λόγο, για τις εγκληματικές πράξεις τους.

* Γελοιογραφία του Soloup