ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: Τα νησιά της Νέας Ζηλανδίας ανακαλύφθηκαν από τον Ολλανδό εξερευνητή Άμπελ Τάσμαν το 1642, αν και ο ίδιος δεν αποβιβάστηκε ποτέ σε αυτά. Πιστεύοντας πως βρισκόταν απέναντι από τις ακτές της Αργεντινής ο Τάσμαν αρχικά τα ονόμασε «Staten Landt», αλλά όταν διαπίστωσαν ότι αυτό ήταν λάθος, οι Ολλανδικές αρχές μετονόμασαν το σύμπλεγμα νήσων σε Νέα Ζηλανδία.

Ads

ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ: Ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στα νησιά ήταν ο Αντόνιο ντ’ Αμπρέου το 1512. Αυτός ακολουθήθηκε από τον Ίνιγκο Ορτίς δε Ρέτες, ο οποίος ανακήρυξε τα νησιά κτήση της Ισπανίας, το 1545. Στον τελευταίο οφείλεται και το όνομα Νέα Γουινέα, επειδή είχε παρατηρήσει την ομοιότητα των ανθρώπων του νησιού με εκείνους που είχε δει νωρίτερα στον Κόλπο της Γουινέας.

ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ: Το Νησί ιδώθηκε για πρώτη φορά από τον Βρετανό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ στις 4 Σεπτεμβρίου του 1774, κατά το δεύτερο ταξίδι του. Το ονόμασε «Νέα Καληδονία», γιατί το βορειοανατολικό τμήμα του του θύμιζε τη Σκοτία, που οι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν «Καληδονία (Caledonia)”.

Συμπέρασμα: το όνομα ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι το πιο λογικό και για μας (όσους ανησυχούν δλδ ειλικρινά για μελλοντικές περιπέτειες και όχι από πολιτικαντισμό και εθνικισμό) αλλά και για τους σλαβομακεδόνες και αλβανούς κατοίκους του.

Ads

Δεν παραπέμπει το «Νέα» σε αλυτρωτισμό, αποτελεί παραδοχή σχετικά νεοεγκατεστημένου λαού στην ιστορική περιοχή της γεωγραφικής Μακεδονίας, πράγμα αληθές, και δεν αφήνει περιθώρια μελλοντικών διεκδικήσεων όπως τα άνω, βόρεια κλπ. που μοιάζουν ύποπτα με αποικιοκρατική υποθήκη τύπου Βόρεια Κορέα. Και είναι επίσης μια απλή αλλαγή στην ήδη αναγνωρισμένη διεθνώς ονομασία δλδ εύκολα αφομοιώσιμη.

Αν σκεφτεί κανείς ότι η άλλη εκδοχή είναι ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ σκέτο, οι αιτιάσεις των εθνικιστών κάθε πολιτικής απόχρωσης είναι εντελώς παράλογες και η υπεράσπιση του όρου Μακεδονία αποτυχημένη μέσα σε μια σύνθετη ονομασία. Πραγματικά χωρίς νόημα.

Από κει και πέρα κάθε κράτος γράφει στα ιστορικά βιβλία του και τα ψυχαγωγικά του κόμικ για εσωτερική κατανάλωση ότι αυθαιρεσία τούρχεται – βλ πχ Αστερίξ… Ποιος νοιάζεται;