H ΦΕΤΑ κατοχυρώθηκε στην Ευρωπαική Ενωση με τον κανονισμό 1829/2002 ως ΠΟΠ Προιόν Ονομασίας Προέλευσης  που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα του Ελλαδικού χώρου και τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της γεύσης και του αρώματός της βασίζονται στην τοπική βιοποικιλότητα της χλωρίδας και των φυλών ζώων, στις κλιματικές συνθήκες και στον τρόπο παραγωγής και μεταποίησής της.

Ads

Μετά την συνθήκη της Λισαβόνας της ΕΕ, που ισχύει από το 2009, η Ευρωπαική Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα σύναψης διεθνών εμπορικών συνθηκών της ΕΕ με τρίτες χώρες και στην κατεύθυνση αυτή προώθησε τις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες με τις χώρες της Νότιας Αφρικής και του Καναδά (CETA), ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ (ΤΤΙΡ), Αυστραλία, Κίνα και άλλες χώρες.

Γιαυτό είναι σημαντική η παρέμβαση του κινήματος φορέων και πολιτών για την αποτροπή δυσμενών συμφωνιών μειωμένης προστασίας της Φέτας και των υπόλοιπων 140 ΠΟΠ-ΠΓΕ προιόντων της χώρας μας όπως έγινε με τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες της Ν. Αφρικής και του Καναδά.

Ειδικότερα για την Φέτα οι 100 χιλιάδες  τόννοι που παράγει ετησίως η χώρα μας διεκδικούμε να μην ταυτίζονται με τους 500.000 περίπου τόννους που διακινούνται στην παγκόσμια αγορά ετησίως παραπλανητικά ως φέτα από λευκά τυριά κυρίως αγελαδινού γάλακτος  τρίτων χωρών.

Ads

Διεκδικούμε στα επόμενα κρίσιμα χρόνια την κατοχύρωση της Φέτας παγκόσμια μέσω των εμπορικών συμφωνιών που θα συνάψει η ΕΕ με τις τρίτες χώρες του κόσμου και την αξιοποίηση της 5ετούς μεταβατικής περιόδου για κατοχύρωση της πλήρους προστασίας της Φέτας και στον Καναδά και στις χώρες της Ν. Αφρικής, όπως η ΕΕ κατοχύρωσε  το Γαλλικό ροκφόρ και  την Ιταλική παρμεζάνα.

Ζητάμε από τους Ελληνες Ευρωβουλευτές  και του Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 2017 να μην ψηφίσουν την CETA ως έχει και να απαιτήσουν την τροποποίηση της συμφωνίας κυρίως για την πλήρη κατοχύρωση της Φέτας στον Καναδά και την μη έγκριση του μηχανισμού εταιρικής επιδιαιτησίας σύμφωνα με την οποία Πολυεθνικές θα μπορούν να μηνύουν Κυβερνήσεις για απώλεια κερδών τους από δημόσιες πολιτικές.

Παράλληλα με τις παραπάνω ενέργειες των φορέων είναι αναγκαίο σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά να συγκροτηθεί η ΔΙΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΕΤΑΣ στην χώρα μας για να θωρακίσουμε την ταυτότητα της στην χώρα μας, στην Ευρώπη και παγκόσμια.

Η Ευρωπαική εμπειρία της δημιουργίας διεπαγγελματικών οργανώσεων στά τυριά και σε άλλα ΠΟΠ προιόντα κυρίως των Ιταλών και Γάλλων παραγωγών, μεταποιητών και επιστημόνων εργαζομένων του κλάδου, πού έχει ιστορία πάνω από 20 χρόνια απέδειξε ότι η διεπαγγελματική οργάνωση μπορεί να συμβάλλει και στην τεκμηριωμένη αποτελεσματική διεκδίκηση κατοχύρωσης των ΠΟΠ προιόντων στις διεθνείς συμφωνίες αλλά και στην παρακολούθηση εφαρμογής των συμφωνιών στο εσωτερικό της ΕΕ και διεθνώς.

Ειδικότερα για την χώρα μας η συγκρότηση της διεπαγγελματικής οργάνωσης και οι δράσεις της για κατοχύρωση στην πράξη της Φέτας έχει μεγάλη και πολλαπλασιαστική σημασία καθόσον η Φέτα είναι το προιόν με τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών των ΠΟΠ Ελληνικών προιόντων, στον κλάδο απασχολούνται 100 χιλιάδες κτηνοτρόφοι, 400 τυροκομεία και πάνω από 200.000 εργαζόμενοι και επιστήμονες.

Η νομική βάση της διεπαγγελματικής οργάνωσης φέτας είναι η Υπουργική Απόφαση 336178/2000 και ο κανονισμός 1308/2013, άρθρο 157 της Ευρωπαικής Ενωσης και το άρθρο 34 του Ν.4384/2016 περί συνεταιρισμών.

Σύμφωνα με αυτούς για να αναγνωριστεί η διεπαγγελματική οργάνωση ως ΝΠΙΔ μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα, απαιτεί την συμμετοχή παραγωγών, μεταποιητών και επαγγελματικών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία της Φέτας σε ποσοστό πάνω από το 1/3 του συνολικού παραγόμενου προιόντος.

Ενώ αν η εκπροσώπηση υπερβαίνει τα 2/3 του παραγόμενου προιόντος η διεπαγγελματική οργάνωση μπορεί να θέτει κανόνες που παίρνουν την μορφή Υπουργικών αποφάσεων υποχρεωτικών για όλο τον κλάδο της Φέτας.

Οι δράσεις της διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας αφορούν την λήψη συλλογικών μέτρων για βελτίωση της ποιότητας, συσκευασίας και συντήρησης του προιόντος, την χρήση πιστοποιημένου γενετικού υλικού και ποιοτικού ελέγχου του προιόντος, την συνεργασία με τον ΕΛΟΓΑΚ Δήμητρα για έλεγχο και παρακολούθηση του ετήσιου ισοζυγίου αιγοπροβείου γάλακτος και των προιόντων αυτού για αποφυγή των παράνομων Ελληνοποιήσεων από εισαγωγές γάλακτος, την προώθηση της διαφάνειας στην αγορά, των ΠΟΠ σημάνσεων της διεπαγγελματικής, την πληροφόρηση των καταναλωτών και τον έλεγχο των δικτύων διανομής και των σημείων πώλησης για εντοπισμό παραπλανητικών προιόντων και σημάνσεων στην χώρα μας, την συνεργασία με τους εμπορικούς ακόλουθους των πρεσβειών μας για έλεγχο των αγορών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και την εκπροσώπηση στους Εθνικούς, Ευρωπαικούς και Διεθνείς θεσμούς (ΟΚΕ, Copa Cozeka, Επιτροπή ασφάλειας τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου, F.A.O κα)

H διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας για την λειτουργία της μπορεί να αξιοποιήσει πόρους και προγράμματα από τα Μέτρα 3.1 και 3.2 του Προγράμματος 2014-20 Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορούν τα συστήματα ποιότητας, την προβολή και εξαγωγιμότητα αγροτικών προιόντων και τροφίμων, τα τοπικά σύμφωνα ποιότητας, το Περιφερειακό καλάθι τροφίμων,  τις εκθέσεις τροφίμων εσωτερικού και εξωτερικού, την συνεργασία με τις ομάδες παραγωγών προστασίας και διαχείρισης των ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ προιόντων και με τις Περιφερειακές Αγροδιατροφικές συμπράξεις (ΟΤΑ, ΑΕΙ, πόλων καινοτομίας, κα)

Είναι σημαντικό η  διεπαγγελματική φέτας να διεκδικήσει επίσης από το Υπουργείο μέρος των παρακρατήσεων που γίνονται από τον ΕΛΓΑΚ Δήμητρα, των κτηνοτρόφων, τυροκόμων και Γαλακτοβιομηχανιών, να κατανέμεται ετησίως στην διεπαγγελματική οργάνωση για τις δράσεις της στα πλαίσια των ως άνω στόχων της.

Μετά από τις δύο φετινές Πανελλαδικές συναντήσεις των φορέων για την συγκρότηση της διεπαγγελματικής ΦΕΤΑΣ η πρώτη στο Υπουργείο και η δεύτερη με πρωτοβουλία των ίδιων των φορέων στην Θεσσαλία στις 18/11/2016 είναι βέβαιο ότι η διεπαγγελματική οργάνωση Φέτας θα γίνει σύντομα πραγματικότητα και με την συνεργασία φορέων, επιστημόνων, καταναλωτών και κινημάτων θα διεκδικήσει αποτελεσματικά την βιωσιμότητα των τοπικών παραγωγικών συστημάτων και την κατοχύρωση της  πολιτιστικής της ταυτότητας στον Ευρωπαικό και Διεθνή χώρο.

* Ο Γιώργος Εμμανουήλ είναι Μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής για την κατοχύρωση της Φέτας (1999-2002) και σήμερα μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Φορέων και Πολιτών Θεσσαλίας κατά  ΤΤΙΡ, CETA, TISA