Το βιοντίζελ στην Ευρώπη προέρχεται μέχρι και 25% από φοινικέλαιο. Αμέτρητα στρέμματα τροπικών δασών έπρεπε να δώσουν τη θέση τους στις φυτείες φοινικέλαιου, ειδικά στην Ινδονησία και τη Μαλαισία. Αυτό καταστρέφει τη βάση διαβίωσης πολλών ζωικών και φυτικών ειδών και οδηγεί σε τεράστιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Για αυτό το ευρωπαϊκό κίνημα της αποανάπτυξης, προστασίας του κλίματος και του περιβάλλοντος καλεί τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προστατεύσουν τα τροπικά δάση και τους κατοίκους τους και τελικά να σταματήσουν τη πρόσμειξη φοινικέλαιου στα καύσιμα!

Ads

Στα βενζινάδικα οι ευρωπαίοι οδηγοί βγάζουν συχνά φοινικέλαιο χωρίς να το γνωρίζουν.

Το φοινικέλαιο περιέχεται σχεδόν σε κάθε δεύτερο προϊόν στα σούπερ μάρκετ και είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε την καθημερινότητά μας χωρίς αυτό. Αλλά σχεδόν κανείς δεν ξέρει ότι μεγάλο μέρος των εισαγωγών φοινικέλαιου στην Ευρώπη καταλήγει στο ντεπόζιτο των αυτοκινήτων. Ο λόγος για αυτό είναι η απαίτηση της ΕΕ να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τα καύσιμα. Το ντίζελ υποτίθεται ότι γίνεται πιο φιλικό προς το περιβάλλον αν μέρος του συνίσταται από φυτικά έλαια. Ένα τεράστιο λάθος!

Η πρόσμειξη φοινικέλαιου στο καύσιμο βλάπτει το περιβάλλον, το κλίμα και τον άνθρωπο.

Ads

Το βιοντίζελ, μέσω των φυτειών φοινικέλαιου που προέρχονται από τη μετατροπή δασικών περιοχών σε καλλιέργειες, παράγει επίσης τεράστιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που βλάπτουν όχι μόνο το κλίμα αλλά και την υγεία μας. Με την αποψίλωση των τροπικών δασών όλο και περισσότερα είδη, όπως οι ουρακουτάγκοι, οι ασιατικοί ελέφαντες και οι ρινόκεροι, χάνουν το ζωτικό τους χώρο. Ειδικά στην Ινδονησία, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο απειλητική: οι φυτείες φοινικέλαιου έχουν καταλάβει συνολικά 14 εκατομμύρια εκτάρια! Αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στη μισή έκταση της Γερμανίας! Και οι φυτείες αυξάνονται συνεχώς. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί!

Τα αιτήματα προς τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συγκεκριμένα:

  • Το φοινικέλαιο και άλλα βρώσιμα έλαια να μην επιτρέπονται πλέον σαν συστατικά του βιοντίζελ
  • Η εισαγωγή και χρήση φοινικέλαιου για την παραγωγή καυσίμων πρέπει να απαγορευθεί.
  • Το ποσοστό από τα τρόφιμα στο μείγμα βιοκαυσίμων πρέπει να μειωθεί στο μηδέν. Καμία αναγνώριση πλέον των βιοκαυσίμων που παρασκευάζονται από τρόφιμα, ως “Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”
  • Το βιοκαύσιμο μπορεί να παράγεται μόνο από απόβλητα και υπολειμματικά υλικά ή από βιομάζα που δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων και δεν μπορεί να οδηγήσει στην αποψίλωση των δασών.
  • Προστασία του κλίματος στον κυκλοφοριακό τομέα μέσω νέων προωστικών συστημάτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε CO2 και μέσω αλλαγής του μοντέλου κινητικότητας.

Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε να συζητά τη νέα οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να σταματήσουμε τελικά τη κατασπατάληση του φοινικέλαιου στα καύσιμα!  Στη Γερμανία ειδικά, το κίνημα πιέζει τη νέα γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, που μπορεί να σχηματισθεί μόνο με συμμετοχή των Πρασίνων, να απαγορεύσει το φοινικέλαιο στα καύσιμα και αυτό να το περάσει και στις Βρυξέλλες!

Όσο για την ελληνική κυβέρνηση θα χρειασθεί να πιεσθεί και αυτή να στραφεί στην παραγωγή βιοκαυσίμου από τα φυτικά αγροτικά υπολείμματα –τα οποία οι αγρότες κάθε χρόνο καίνε στα χωράφια τους –και από κάποια ενεργειακά φυτά, όπως η αγριοαγγινάρα που μπορεί να καλλιεργηθεί σε άγονες εκτάσεις και είναι πολυετές φυτό.

topikopoiisi.eu